A legvagyonosabb ázsiai bekerült a világ tíz leggazdagabb embere közé

Siker2020. júl. 16.Növekedés.hu

Mukesh Ambani indiai energiaipari üzletember maga mögé utasította a Bloomberg Billionaires Indexen a világ legnagyobb üzleti szoftvermegoldásokat kínáló cégének, az Oracle-nek a vezetőjét, Larry Ellisont és a L’Oreal örökösnőjét, Francoise Bettencourt Meyerst is.

A 63 éves üzletember India egyik legértékesebb vállalatának, a Reliance Industries-nek az elnöke és vezérigazgatója. A közelmúltban nettó vagyona 72,4 milliárd dollárra emelkedett, így már ő a világ hatodik leggazdagabb embere – írja a CNN Business.

Ambani vezetésével a Reliance egy olaj- és energiavállalatból egy hatalmas konglomerátummá nőtte ki magát, amely magába foglal kiskereskedelmi üzleteket, mobil és szélessávú szolgáltatást, digitális platformokat és még sok mást.

Az indiai üzletember életében a legújabb mérföldkő röviddel azután érkezett, hogy a Reliance digitális egysége, a Jio Platfroms az elmúlt hónapokban nagy befektetéseket vonzott be: több mint 16,5 milliárd dollár gyűlt össze mindössze három hónap alatt.

Olyan cégek vettek részesedést a cégben, mint a Facebook és a Szilícium-völgy legfontosabb befektetői, a Silver Lake és a TPG.

Ambani célja, hogy a Jio Platforms olyan internetes óriássá váljon, amely a Google vagy az Alibaba versenytársa lehet. A Facebook 5,7 milliárd dollárért vásárolt részesedést, érdekesség, hogy ez az egyik valaha volt legnagyobb ügyletük.

Ambani és a Facebook a tervek szerint egy olyan platformot hozna létre, ami hasonló a Tencent WeChat média-mobilalkalmazásához, mely egyben üzenetküldő, mobilos fizetőeszköz és közösségi hálózat is.

Miközben a Reliance jelentős sikereket ér el, sok más cég továbbra is a koronavírus gazdaságra gyakorolt hatásaival küzd, és a hírek szerint India gazdasága is jelentős visszaesés elé néz.