A lélegeztetőgépek iránti kereslet tovább növeli a leggazdagabb szingapúri ember vagyonát

Hírek2020. ápr. 6.Növekedés.hu

Idén eddig 3,5 milliárd dollárral nőtt Szingapúr leggazdagabb emberének vagyona, miután a lélegeztetőgépeket is gyártó cégének részvényárfolyama 40 százalékkal nőtt idén a lélegeztetőgépek iránt megnövekedett kereslet miatt.

A többek között lélegeztetőgépeket gyártó Mindray Bio-Medical Electronics (amelynek központja a kínai Sencsenben található) részvényeinek ára idén eddig 40 százalékkal nőtt, miután jelentősen megugrott az életmentő gépek iránti kereslet a koronavírus-járvány következtében. Az 1991-ben alapított cég, amelynek 17 leányvállalata van Kínában és mintegy 30 országban van jelen, a lélegeztetőgépek mellett defibrillátorokat, altató és infúziós berendezéseket is gyárt - számol be a Bloomberg.

A cégnek három tulajdonosa van, akiknek vagyona idén eddig összesen 7 milliárd dollárral nőtt. A cég egyik tulajdonosa, illetve elnöke Li Xiting, Szingapúr leggazdagabb emberének számít.

Az ő vagyona idén 3,5 milliárd dollárral gyarapodott, így már összesen 12,7 milliárdos vagyonnal rendelkezik, amivel a világ leggazdagabb 500 emberét rangsoroló Bloomberg-listán a 91. helyet foglalja el (április 3-i tőzsdezárási adatok alapján).

A koronavírus-járvány óriási keresletet generált a lélegeztőgépek iránt. Bár egyéb szektorhoz tartozó cégek, mint a Ford vagy a General Motors, lépéseket tettek az életmentő készülékek gyártására,

azonban a Mindray előrejelzése szerint a kereslet mértéke tízszerese lehet majd a kórhátakban jelenleg rendelkezésre álló lélegeztetőgépek számához képest.

Becslések szerint csak az USA-ban mintegy 960 ezer lélegeztetőgépre lehet majd szüksége, viszont jelenleg 200 ezer gép áll mindösszesen rendelkezésre.

Márciusig a Mindray által gyártott lélegeztetőgépek még nem rendelkeztek forgalomba helyezési engedéllyel az USA-ban, azonban ezt végül az amerikai hatóságok a járvány súlyosbodása miatt soron kívül megadták. Nemcsak az USA-ból, hanem természetesen Európából is kap megrendelést a cég.

Olaszország például közel 10 ezer lélegeztető gépet és légzésfigyelő monitort rendelt a cégtől. A Mindray havonta 3000 lélegeztetőgépet tud legyártani, azonban vannak más gyártók is Kínában.

Nikkie Lu, a Bloomberg Intelligence elemzője szerint a lélegeztetőgépek piacán jelenleg tapasztalható konjunktúra nem tart majd örökké. Azonban a társadalmak öregedése miatt továbbra is jelentős mértékben lesz szükség a légzést segítő eszközökre, azonban nem a jelenlegi mértékben. „A cég forgalma biztosan vissza fog esni a világjárvány lecsengése után” – tette hozzá a szakértő.