A világ leggazdagabb embere mindig három évre előre tervez

Siker2021. feb. 21.B.F.

Jeff Bezos bevett szokása, hogy mindig három évvel előre gondolkodik, és ha napi három jó döntést hoz, akkor azzal már meg van elégedve. Bezos és csapata fókuszában most éppen az a negyedév áll, amely valamikor 2023-ban lesz.

A tavaly novemberben megjelent könyvében (Invent & Wander: The Collected Writings of Jeff Bezos) kifejtette, hogy ő, illetve a vezető beosztású munkatársai mindig „a jövőben dolgoznak.”

Amikor sor kerül a negyedévenkénti konferenciahívásra a Wall Streettel, az emberek megállítanak, és azt mondják: „Gratulálok a negyedéves eredményhez”, én pedig erre azt mondom: „Köszönöm”, de valójában arra gondolok, hogy ez a negyedéves eredmény három évvel ezelőtt körvonalazódott

fogalmazott Bezos. Például csapata és az ő fókuszában most éppen az a negyedév áll, amely valamikor 2023-ban lesz.

Bezos szerint szükségszerű így gondolkodnia, mivel egy olyan céget vezet, mint az Amazon, amelynek piaci értéke meghaladja a trillió dollárt.

Ez a fajta gondolkodásmód és a távlati tervek segítenek a tervezésre összpontosítani és arra, hogy mibe kell fektetniük az energiájukat.

Bezos naponta csak néhány döntést hoz. Szerinte vezetőként az a dolga, hogy kevés, de magas színvonalú döntést hozzon, ezért fizetik.

Az 56 éves Bezos azt is elmondta, hogy ha napi három jó döntést hoz, akkor azzal már meg van elégedve. Hozzátette, amennyire csak lehet, ezeknek magas színvonalú döntéseknek kell lennie.

Persze a helyzet akkor még más volt, amikor az Amazon a 1990-es évek közepén elindult – mondta. Ez alatt az idő alatt Bezosnak naponta több száz döntést kellett meghoznia, sőt maga is küldeményeket csomagolt és adott le a postán. De aztán a dolgok hamar megváltoztak, amikor az Amazon 1997-ben tőzsdére lépett, és a korábbi 158 főről 614 főre nőtt az ott dolgozók száma.

Manapság az Amazonnak világszerte több mint egymillió alkalmazottja van.

A megfelelő döntések meghozatalához Bezos a milliárdos Warren Buffett filozófiáját követi: Buffett ugyanis azt mondja, hogy akkor elégedett, ha évente három fontos döntésben sikerül határoznia, és Bezos is ebben hisz.

(via CNBC)