6 történelmi személy, akinek nagyobb vagyona volt Jeff Bezosnál

Siker2019. aug. 17.Növekedés.hu

Az autóipar úttörője, egy diktátor, egy vasút és hajómágnás és egy orosz cár is helyet kap a toplistán.

A Forbes szerint jelenleg Jeff Bezos a világ leggazdagabb embere. Az Amazon alapítója jelenleg körülbelül 110,3 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, ám messze nem ő a leggazdagabb ember, aki valaha létezett. A legdrágább termékeket és szolgáltatásokat listázó The Richest magazin összegyűjtötte azokat a személyeket, akik még Jeff Bezosnál is gazdagabbak voltak.

6. Henry Ford – 200 milliárd dollár

Az autóipar úttörője, Henry Ford (1863–1947) egy olyan birodalmat épített, amely a mai becslések szerint 200 milliárd dollárt érhetett. A Ford Motor Company vállalat az autók tömeggyártásáért felelt, az üzleti modell pedig olyan sikeres lett, hogy Ford rövid időn belül felkerült az önerőből vált milliomosok közé. 

5. Muammar Kadhafi - 200 milliárd dollár

A líbiai diktátor, Muammar Kadhafi (1942-2011) uralma alatt kezében tartotta a líbiai olajmezőkből származó bevétel nagy részét, vagyonát pedig 200 milliárd dollárra becsülik. 2011-ben, a líbiai polgárháború idején döntötték meg Kadhafi uralmát.

4. Cornelius Vanderbilt – 215 milliárd dollár 

Cornelius Vanderbilt 1794- ben született amerikai üzletember, vasút- és hajómágnás a korabeli Egyesült Államok egyik leggazdagabb embere volt. 1817-ben egy gőzhajó-tulajdonoshoz szerződött, akivel New York és New Jersey között komppal szállították az embereket. A vállalkozás jövedelmező üzletté nőtte ki magát. A harmincas éveiben Vanderbilt saját gőzhajózási társaságot is alapított, az utazni vágyók pedig özönlöttek hozzá.

3. Oszmán Ali Khán – 230 milliárd dollár

Oszmán Ali Khán volt Haidarábád állam és Berar utolsó nizámja (mindenkori uralkodója) 1911 és 1948 között. 1937-ben a Time magazin címlapjára került, mint a világ leggazdagabb embere. Uralkodásának akkor szakadt vége, amikor a függetlenségét elnyerő indiai állam katonai erővel megszállta Haidarábádot és a köztársasághoz csatolta. Uralkodása alatt a világ leggazdagabb emberének számított. Miután megfosztották trónjától, továbbra is Délkelet-Ázsia leggazdagabb embere volt.

2. II. Miklós orosz cár – 300 milliárd dollár

II. Miklós 1894 és 1917 között az Orosz Birodalom utolsó cárja volt. Becslések szerint 300 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezett. Uralkodása a bolsevik forradalommal ért véget 1918-ban, amikor hivatalosan átvették az ország irányítását. Őt és családját is kivégezték. Miklóst és családját 2000. augusztus 14-én az orosz ortodox egyház szentté avatta. A Romanov család a 17. század óta uralta Oroszországot.

1. Andrew Carnegie – 310 milliárd dollár

Andrew Carnegie Skóciában született 1835-ben és szüleivel emigrált az Egyesült Államokba. Tinédzser korában heti 1,20 dollárt keresett alkalmi munkákkal. Ezt követően egy távíró cégnél dolgozott, közben pedig sokat tanult a vasúti iparról és arról, hogyan lehet befektetni. Carnegie hamarosan megalapította saját távíró cégét. Szerény életet élt, vagyonának egy részét jótékonysági célokra adományozta.