A zöld jövőt építő üzemet hozott létre Gyálon a Philip Morris International

Siker2021. aug. 30.Dajkó Ferenc Dániel

Egy óriási 3 milliárd forintos beruházást valósított meg a Philip Morris International (PMI) Gyálon, a világjárvány kellős közepén. Olyan újrahasznosító központot hoztak létre, amihez hasonló csak Japánban van. Az üzem segíti a cirkuláris gazdaságra való átállást is. A PMI egyébként évi 218 milliárd forint adóbefizetéssel járul hozzá a magyar költségvetéshez, így nyugodtan mondhatjuk, hogy hazánk egyik stratégiai jelentőségű vállalata.

Napjainkban a változások korát éljük. Szemünk láttára formálódik egy új világ, ami akár jobb is lehet, mint a korábbi volt.

Megéreztük a Föld erőforrásainak a korlátosságát,

és a saját bőrünkön kezdtük el megtapasztalni, hogy milyen, amikor a környezetszennyezés már a saját létünket veszélyezteti.

Magyarország az elmúlt években elindult egy úton, ami a klímasemlegesség és a cirkuláris gazdaság felé halad.

Most ebbe az irányba tettünk egy újabb hatalmas lépést a Philip Morris International (PMI) csúcstechnológiát alkalmazó PMI CIRCLE nevet viselő újrahasznosító üzemének átadásával.

átadták a Philip Morris International (PMI) csúcstechnológiát alkalmazó PMI CIRCLE nevet viselő újrahasznosító üzemét

A világon két ilyen üzem van

Az óriásvállalatnak az egész világon mindössze kettő darab ilyen üzeme van,

az egyik Japánban, a másik pedig hazánkban Gyálon,

aminek egyértelműen komoly jelentősége van Magyarországra nézve.

Jó a környezetnek és a gazdaságnak

Jó a környezetnek és a gazdaságnak

Az új üzemnek, amellett, hogy a környezetvédelmet támogatja (így az ország egy olyan ipari létesítménnyel bővült, ami gyakorlatilag a bolygónkat védi), nagyon komoly gazdasági haszna is van. Már

a beruházás létrehozásakor az amerikai vállalat 3 milliárd forintnyi amerikai dollárt fektetett be hazánkban,

amit várhatóan évi egymilliárd forintos rendszeres ráfordítás követhet, tehát a PMI által jelentős értékben valósult meg, és fog megvalósulni külföldi működőtőke-befektetés (FDI) Gyálon.

Ez már önmagában nagyon jó dolog, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy

az újrahasznosító üzem számos új munkahelyet teremt,

ráadásul magas hozzáadott értékkel állít elő az oda beérkező elektronikai hulladékból, értékes hasznos alapanyagot, aminek az értékesítése során Magyarország export mérlege is javul.

A PMI hazai jelenléte azonban ennél is jelentősebb.

Az üzem mellett a területhez tartozó globális működési központ is Magyarországon van, a termékbevizsgáláshoz szükséges mérnöki laborral együtt, melynek a termékfejlesztésben is kiemelt szerepet szán a vállalat, hazai kutatócsoportok és egyetemek bevonásával.

az újrahasznosító üzem számos új munkahelyet teremt

A PMI hazánk stratégiai jelentőségű vállalata

A PMI egyébként már 30 éve van jelen hazánkban stabil, kiszámítható munkáltatóként. A hazai vállalati rangsorban az 55. helyet foglalja el, éves árbevétele meghaladja a 302 milliárd forintot,

éves szinten 218 milliárd forint adóbefizetéssel járul hozzá a magyar költségvetéshez.

A Philip Morris Magyarország tehát mind gazdasági, mind költségvetési és társadalmi szempontból hazánk egyik stratégiai jelentőségű vállalata.

Magyarország vonzó célpont a nagyvállalatoknak

Annak pedig, hogy miért fektetnek be ekkora tőkét itthon, miért ilyen jelentős a magyarországi jelenléte a vállalatnak egyszerű az oka.

A hazai infrastrukturális adottságok, a kormányzat pozitív, támogató hozzáállása és földrajzi elhelyezkedésünk az ami igazán vonzóvá tesz minket a nagy cégek számára. Ez látszik is a magyar gazdaság kiugróan jó teljesítményén, és nem utolsó sorban a válságállóságán is, hiszen most a járvány alatt megmutatkozott, hogy az elmúlt évek építkezése erős alapot teremtett.

Magyarország kitűnő elhelyezkedése, kiváló infrastruktúrája, külgazdasági kapcsolatai,gazdasági és befektetési környezete, valamint a Magyar Kormány elkötelezettsége a fenntarthatóság iránt mind döntő érvek voltak a helyszín kiválasztása során. A pandémiát követő időszakban gazdaságainknak a jobb technológiai megoldásokra kell támaszkodnia a fenntartható jövő elérése érdekében. Üdvözöljük, hogya a Magyar Kormány jól érti ezt a célt, és támogatja az üzelti szektort abban, hogy ebből kivegyék a részüket

-fogalmazott Miguel Coleta, a PMI fenntarthatósági igazgatója.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára és Miguel Coleta, a PMI fenntarthatósági igazgatója, átvágják az üzem ünnepélyes átadását jelképező szallagot

Az átadón a magyar állam részéről Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára is kiemelte, hogy

nagyon fontosak az olyan beruházások, mint a  Philip Morris International-é.

Az elmúlt egy év komoly kihívás elé állította az országot, de a sikeres járványkezelésnek, és gazdasági újraindításnak köszönhetően

Magyarország nagyon gyorsan kijutott a válságból

és a legutóbbi negyedévben a történelem során soha nem látott GDP növekedést tudtunk produkálni -húzta alá.

A sikeres gazdasági újraindításnak az volt az egyik alapja, hogy

a magyar kormány stratégiai megállapodásokat kötött számos vállalattal, melyek vállalták, hogy nagyértékű beruházásokat valósítanak meg hazánkban

akkor, amikor a világ számos pontján a recesszió réme fenyegetett, ezzel magyar munkahelyek tömegét megőrizve, sőt új munkahelyeket teremtve – hangsúlyozta.

Az egyik ilyen partner a PMI,

tudhattuk meg, és a vállalat új újrahasznosító üzemének a megnyitóján ennek a stratégiai együttműködésnek a gyümölcsét láthatjuk most – tette hozzá.

A PMI mostani, 3 milliárd forint értékű beruházása is a magyar gazdaságot támogatja. A magyar mellett csak Japánban van ilyen újrahasznosító központ,ami azért különleges, mert itt van az egész recikáló központ globális motorja Magyarországon. A Philip Morris mostani beruházása a modern technika és a fenntarthatóság mellett segíti azt a gazdasági célt is, hogy elérjük az 5 és fél százalékos GDP növekedést, amivel sikerre visszük a céljainkat. A vállalatnak és azoknak akik ebben a beruházásban részt vettek csak azt tudom mondani, a Magyar Kormánynál  a jövőben is partnerre fognak találni.

– mondta el Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.

A PMI CIRCLE üzemében egyébként rendkívül komoly és összetett munka folyik

Komoly munka folyik az üzemben

A PMI CIRCLE üzemében egyébként rendkívül komoly és összetett munka folyik, melynek előzménye, hogy

a PMI hatalmas vállalati átalakuláson megy keresztül a füstmentes jövő elérésének érdekében.

A vállalat a környezetbarátabb termékek fejlesztésével, valamint a termékek élettartamának és javíthatóságának fejlesztésével, és azok újrahasznosításával kíván hozzájárulni a körforgásos gazdaság megteremtéséhez.

A vállalat célja, hogy 2025-ig minden füstmentes elektronikai eszköze környezetbarát tanúsítással rendelkezzen,

és valamennyi fogyasztó számára a használt termékek visszagyűjtése és újrahasznosítása elérhető legyen.

A hazai újrahasznosító üzem ennek a haladó szellemiségű célnak az egyik fontos mérföldköve.

A vállalat a környezetbarátabb termékek fejlesztésével, valamint a termékek élettartamának és javíthatóságának fejlesztésével, és azok újrahasznosításával kíván hozzájárulni a körforgásos gazdaság megteremtéséhez

A gyáli újrahasznosító központban újrahasznosítás céljából

bevizsgálják, feldolgozzák és elkülönítik a használt elektronikai eszközöket, és az azokból származó különböző anyagokat.

Ez pedig mind a vállalat, mind pedig a bolygó szempontjából számos komoly előnnyel jár.

Egyrészt, a visszaküldött termékek ellenőrzése, és a diagnosztizált hibák fejlesztési folyamatba való visszacsatolása révén még jobb minőségű, és hosszabb élettartamú termékek készülnek.

A bevizsgálás továbbá olyan adatokat szolgáltat, amelyek a tervezést is támogatják.

Másrészt, a központok hozzájárulnak az illegális kereskedelem és a hamisítás elleni küzdelemhez. Végül, de nem utolsó sorban pedig segítik a helyi és regionális hulladékgazdálkodást, és a körforgásos gazdaság megteremtését azáltal, hogy

a CIRCLE központokon keresztül a PMI lényegesen több anyagot nyer vissza és hasznosít újra, mintha ezek az eszközök a hagyományos elektronikai hulladék visszagyűjtési gyakorlatokat követnék.

A PMI folyamatosan keresi a kinyert anyagok újrafelhasználási lehetőségeit.

a CIRCLE központokon keresztül a PMI lényegesen több anyagot nyer vissza és hasznosít újra, mintha ezek az eszközök a hagyományos elektronikai hulladék visszagyűjtési gyakorlatokat követnék.

Havi 150 ezer eszközt dolgoznak fel

A kezdeti fázisban kb. havi 150 ezer eszközt dolgoznak fel a magyarországi központban. Ezek elsősorban Európából érkeznek hazánkba.

Hosszú távon azonban a vállalat ennél is nagyobb lefedettséget, és további lényeges kapacitás bővítést tervez

annak érdekében, hogy biztosan ki tudják majd szolgálni Magyarországról a folyamatosan növekvő igényeket.

A PMI új üzemét az alábbi rövid videón is megtekintheti: