Cégvezetők beszéltek arról, melyik volt a legfontosabb lecke, amit Steve Jobstól tanultak

Siker2021. dec. 1.B.F.

Tíz évvel ezelőtt hunyt el Steve Jobs, miután évekig küzdött a rákkal. Több társa és versenytársa is elismerően nyilatkozik róla, és részben neki tulajdonítják sikereiket. Még a manapság az Apple-nél dolgozó, fiatalabb alkalmazottakat is Jobs kreativitása és sikere motiválja. Mit tanult Bill Gates, Tim Cook és Elon Musk Steve Jobstól?

Bill Gates: A közönség figyelmének megragadása

Bill Gates és Steve Jobs a technológiai ipar legismertebb „ellenségei”. Míg a Microsoft és az Apple 30 éven keresztül próbálta a másikat lehagyni, Gates és Jobs inkább barátok lettek. Jobs halála után Gates a következőt írta a Twitteren:

Azok számára, akik olyan szerencsések vagyunk, hogy Steve-vel dolgozhattunk, őrülten nagy megtiszteltetés volt. Steve nagyon fog hiányozni.

Gates különösen irigyelte Jobsot azért, mert nagyon jól tudott beszélni tömegek előtt.

Úgy fogalmaz, Jobs egy „varázsló” volt, aki motiválni tudta az embereket. Míg Gates egy „kisebb varázsló” volt, így ő nem került a „varázslatai alá”, de azt látta, hogy tömegeket tudott megbabonázni.

Gates szerint Jobsnak mindig megvolt a tehetsége ahhoz, hogy megragadja a közönség figyelmét, még akkor is, ha egy olyan terméket mutatott be, amely előtte nem nyerte el a közönség tetszését.

Tim Cook: A mentor fontossága

Jobs nem sokkal halála előtt átadta az Apple vezérigazgatói posztját Tim Cooknak. Habár Cook 14 éven keresztül közvetlenül Jobstól tanult, azt mondta, nem érezte magát készen arra, hogy leváltsa elődjét. Cook szerint bár a mentoraink felkészíthetnek minket a lehető legtöbb dologra, de nem akkor veszik le rólunk a kezüket, amikor teljesen készen állunk.

Cook a Jobs halála után érzett magányról elmondta, hogy mindez megtanította őt arra, hogy mekkora különbség van aközött, hogy valaki felkészült valamire, és aközött, hogy valaki készen is áll valamire.

Mindezt egy egyetemistáknak tartott beszédében mondta el, ahol figyelmeztette hallgatóságát, hogy ha eljön az ideje, hogy vezetők legyenek, nem fognak rögtön készen állni – és ez így van rendjén.

Elon Musk: Az emberek figyelmének megragadása, motiválásának fontossága 

Elon Musk egy október eleji Twitter bejegyzésében azt írta Jobsról,

bár lett volna esélye arra, hogy beszélgessen vele.

Musk, akit néha Jobshoz hasonlítanak a jövőről alkotott elgondolásai miatt, egy interjúban elmondta,

régóta csodálja őt, aki szerinte képes volt a csúcstehetségeket bevonzani, és az alkalmazottak feltétel nélküli hűségét elnyerni – ez az, amire Musk is törekszik cégénél, a Teslánál.

Szerinte nagyon fontos a vállalat sikere szempontjából, hogy a vezetők a tehetségeket meg tudják nyerni maguknak, és motiválni tudják az ott dolgozókat, mivel „egy vállalat egy emberek alkotta csoport, akik azon dolgoznak, hogy egy terméket vagy szolgáltatást hozzanak létre.”

(via The Richest)