Bill Gates szerint nem Elon Musk a következő Steve Jobs

Tech2020. nov. 20.Növekedés.hu

A Microsoft-vezér szerint Elon Musk egy gyakorlatias mérnök, Steve Jobs pedig a dizájnban, az emberek kiválasztásában, és a marketingben volt géniusz. Ha egy szobában lennénk velük, semmiképp nem kevernénk őket össze.

Bill Gates, a Microsoft társalapítója többször találkozott és együtt is dolgozott a legbefolyásosabb technológiai gurukkal, köztük az Apple néhai társalapítójával, Steve Jobs-szal is. A Bloombergnek adott interjújában Gatest arról kérdezték, hogy vajon Elon Musk a „következő Steve Jobs”, mivel figyelemreméltó eredményeket érnek el az általa vezetett cégek, a Tesla és a SpaceX.

Van néhány kulcsfontosságú különbség Musk és Jobs között

fogalmazott Gates.

Elon inkább egy gyakorlatias mérnök. Steve a dizájnban, az emberek kiválasztásában, és a marketingben volt géniusz. Ha egy szobában lenne velük, nem tévesztené őket össze egymással.

Musk gyakran beszél arról, mekkora elvárásokat támaszt magával és másokkal szemben is. Például 2017-ben azt mondta, hogy minden órát a Tesla akkumulátorgyárában tölt, a padlón alszik, nem zuhanyozik, hogy utolérjék magukat a Tesla 3 gyártásával 2018-ban.

A gyárban vagyok, és megpróbálom megoldani a problémákat, ahol csak tudom. A hét minden napján ezen dolgozunk. Én vasárnap hajnali 2:00-kor már ott voltam, segítettem a robotok kalibrálási problémáinak diagnosztizálását

mondta akkoriban Musk.

Steve Jobs mestere volt az emberek motiválásának – állítja Gates. Tim Cook, az Apple vezérigazgatója egyszer elmesélte, hogyan győzte meg őt, hogy csatlakozzon az Apple-höz, amikor 1998-ban találkoztak. Eleinte Cook habozott, de Jobs-nak nagyon erős kisugárzása volt, és olyan volt „mintha csak ők ketten léteztek volna”. Amikor Cook elfogadta az Apple állásajánlatát, azt mondta, megvizsgálta az Apple problémáit, és rögtön tudta, hogyan tud hozzájárulni a cég fejlődéséhez. És az, hogy Steve Jobs lesz a munkatársa, egy életre szóló kiváltság volt számára.

Bill Gates és Steve Jobs híresen bonyolult kapcsolatban állt egymással, ahogy Elon Musk és Bill Gates között is akadtak súrlódások.

Augusztusban Gates írt egy blogbejegyzést az elektromos járművekről, mondván, hogy azok „soha nem lesznek praktikus megoldások”, utalva a teherautók és a távolsági járművek cseréjére. Musk szeptemberben elején a Twitteren reagált, szerinte Gates-nek "halvány fogalma sincs" az elektromos teherautókról.

Hozzá kell tenni ugyanakkor, hogy Gates a szeptember közepén megjelent Bloomberg interjúban már azt mondta, hogy Musk elektromos autója „óriási hozzájárulást jelent az éghajlatváltozással kapcsolatos erőfeszítésekhez” és hogy „más autóipari cégek, látva a Tesla sikerét, csatlakozni fognak a piachoz.