Erdélyi magyar gyógyszerészsiker

Siker2023. szept. 27.Kocsis Erika

Kisebbségi magyarként és nőként alapított folyamatosan fejlődő, sikeres családi vállalkozást Melles Melinda a romániai Farmacia Poli-Med-Anna tulajdonosa. A gyergyószentmiklósi gyógyszerésznő kutató-fejlesztő munkájának első gyümölcse az a fájdalomcsillapító krém volt, amit a romániai piaci elismerés után már külföldről, közte Magyarországról is egyre többen keresnek.

Négyéves korom óta tudom, hogy gyógyszerész leszek, mert édesanyám gyógyszerész asszisztens volt, és az én örökségem az a gyógyszertár, amit sikerült az évek hosszú során továbbfejleszteni. Természetesen ehhez nagyon sok munka és a férjem segítsége is kellett ugyanúgy, ahogy a hűséges kollégáim helytállására is szükség volt

magyarázza Melles Melinda.

Kiemelve: a régi tanáraitól azt tanulta a marosvásárhelyi egyetemen, hogy úgy kell segíteni az embereken, hogy olyan hatékony készítményeket próbálunk magunk összeállítani, amelyek a rendkívül pénztárcabarát árnak köszönhetően a székelyföldi embereknek is elérhetőek.

Mert azon a vidéken sokkal szerényebb a vásárlóerő, mint másutt, a nagyvárosokban. Melles Melindát a gyógykrém kifejlesztésénél az is motiválta, hogy Gyergyószentmiklós és vidéke, ahol él, hideg, nedves régió, ahol nagyon gyakori a mozgásszervi és a légúti megbetegedés.

Amikor az emberek jöttek a patikába, hogy itt fáj, meg ott, próbáltam egy olyan terméket előállítani, ami hatékonyabb és alacsonyabb árfekvésű, mint a piacon levők. Állandóan kerestem az újdonságokat, miközben a munkám során mindig szerettem a különféle gyógyszereket összekombinálni. Így sikerült az évek során, a doktori disszertáció készítése közben egy olyan gyulladást csökkentő, külsőleges gélt kifejleszteni, ami ma már nagy sikernek örvend, és egész Romániában keresett termék lett. Amiben az is nagy szerepet játszik, hogy az én készítményeim azért is messze állnak az ipari termékektől, mert az általam készített krémekben a hagyományos gyógyszermolekulák a tudományosan kiválogatott gyógynövényekkel kombinálva vállnak teljes értékűvé

elemez Melles Melinda

Miközben munkatársai elkötelezettségét hangsúlyozza, Melles Melinda nemcsak azért szól szeretettel édesanyjáról, mert elindította ezen a pályán. Hanem azért is, mert a nagy munkabírású, minden téren igényes asszony a gyógykrém sikeres piaci bevezetésében is elévülhetetlen érdemeket szerzett.

Anyukám volt az első marketingesem: ő vitte a krémet a fürdőkezelésekre, a balneocentrumokba, és más gyógyszertárakba, ahol megismerték és utána már keresték is a gyógykrémet.

Ami iránt azóta már külföldről, közte Magyarországról is egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik.

Melles Melinda azt mondja, számára azért sem jelentett nehézséget az, hogy nőként vállalkozzon, mert mindig példaként ált előtte édesanyja, aki egyedül nevelte. Ráadásul sokkal szerencsés helyzetben volt, mert miközben a munkatársaira is számíthat, a férje ebben is mellette áll. Magyar nemzetiségűként pedig azért nem érzett hátrányt, mert tudta, hogy azok a termékek, amiket előállítanak nagyon nagy figyelemmel és nagy gonddal összeválogatott hatóanyagokból készülnek, amiért már egész Romániában keresettek.