Évi 700 millió forintért már elérhető az örök fiatalság

Siker2023. júl. 1.Áldott Rebeka

Bryan Johnson egy rendkívül gazdag, középkorú szoftvervállalkozó és egy célja van: megfiatalítani magát. A 45 éves üzletembernek több mint 30 orvos és egészségügyi szakértő figyeli minden testi funkcióját. Az Oliver Zolman orvos által vezetett csapat célja, hogy segítse megfordítani az öregedési folyamatot Johnson szervezetében. Idén tervei szerint körülbelül 2 millió dollárt fog magára költeni a cél érdekében. Azt akarja, hogy minden szerve egy 18 éves tinédzser értéknek feleljen meg.

De ki is a milliárdos üzletember, aki örökké fiatal akar maradni?

Bryan Johnson vagyonát az online fizetési rendszerrel foglalkozó cégének, a Braintree eladásának köszönheti. A vállalkozást 800 millió dollárért vette meg az eBay 2013-ban.

Ezután döntött úgy, hogy a pénzét elsősorban arra költi, hogy visszafiatalítsa magát, mégpedig a lehető legtöbb  tudományos és egészségügyi lehetőség kiaknázásával.

Ehhez 2016-ban 55 millió dollár saját tőkeráfordítással létrehozta a Kernelt. Ez a cég egy hardvert fejleszt az agyi aktivitás mérésére. Johnson reményei szerint ez a módszer segíthet az agy öregedése, az Alzheimer-kór és az agyvérzés elleni küzdelemben.

Néhány éve Johnson megtanult repülőgépet vezetni, és megszerezte a repülési engedélyét. „Lenyűgöző volt számomra, hogy a robotpilóta milyen jól vezeti a gépet”, nyilatkozta Johnson a Fortune kiadványának. „Azon tűnődtem, tudnék-e robotpilótát építeni magamnak és a testemnek.” Ennek érdekében az orvostudomány és a technológia felé fordult.

A milliomos ezt követően 2021-ben bejelentette a következő vállalkozását, a Project Blueprintet, aminek a célja a szervei öregedésének visszafordítása. Csupán két év alatt, Johnson 31 évvel lelassította az öregedésének ütemét, és most lassabban öregszik, mint egy átlagos 10 éves”, a vállalata által végzett mérések szerint.

Érdekesség, hogy Johnson az Utolsó Napok Szentjeinek Egyházában nevelkedett, és egykor mormon misszionárius volt. Amikor elhagyta a templomot, „részben elhidegült” három gyermekétől, számol be az Evening Standard tudósítása.

Az apa és egyik fia közötti kapcsolat azonban már rendeződött, hiszen nemrég plazma infúziót kapott a 17 éves gyermekétől. Ezt a kezelést egy tanulmány alapján hajtották végre nála, amely azt bizonygatja, hogy az idősebb rágcsálók számára előnyös, ha osztoznak a fiatalabb egerekkel a keringési rendszerükön. Bár az emberekre gyakorolt hatások még nem ismertek, de Johnson kijelentette  nyilvánosságra fogja hozni a saját plazmaterápiája eredményeit.

A fiatalság eléréséhez a vállalkozó szigorú étrendet és edzéstervet követ, amit étrend-kiegészítők és vizsgálatok tömege kísér.

Noha a következő folyamat a legtöbb ember számára nehéznek és fárasztónak hangozhat, Johnson elmondása szerint „rendkívüli örömet” talál új életében.

Johnson napja reggel 5 órakor kezdődik, a Business Insider értesülései szerint. Amint felébred, megissza a „Zöld Óriás” nevű turmixát, amiben kreatin, kollagén peptidek, kakaó flavonoidoés egyéb jótékony hatású étrend-kiegészítők találhatóak.

Az első turmix után Johnson megkezdi az egyórás edzését. A 25 gyakorlatból álló mozgássort naponta végzi el a vállalkozó. Emellett hetente háromszor tíz percnyi nagy intenzitású intervallum edzést (HIIT) is beiktat.

A tech-milliárdos naponta 1977 kalóriát fogyaszt.

Reggelije brokkoli, karfiol, fekete lencse, gomba, fokhagyma és gyömbér keverékéből áll.

Egy-két órával később eszik egy diós pudingot. 

A harmadik étkezése is teljesen vegán, és általában különféle zöldségekből, bogyókból és magvakból áll.

Az utolsó fogást körülbelül délelőtt 11 órakor fogyasztja el, és Johnson csak másnap eszik újra, hiszen a napi 16-18 óra böjtölés is a napirendje fontos része.

Johnson saját bevallása szerint összesen több mint 32 kiló zöldséget eszik meg havonta. Az orvosi csapatának vezetője pedig hozzátette, hogy a kialakított diéta kulcsa a feldolgozott élelmiszerek teljes elhagyásában keresendő.

Ugyan ígéretes korai bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy a kalóriakorlátozás és a koplalás összefüggésbe hozható az élettartam meghosszabbításával, de ezek a tanulmányok még nem teljesen megalapozottak, figyelmeztet a Business Insider beszámolója.

Ezenkívül több mint 100 tablettát vesz be a nap folyamán.

Ezek közé tartoznak a természetes vegyületek, például a fokhagyma és a gyömbérgyökér, de olyan gyógyszerek is, mint a metformin, amit a cukorbetegség kezelésére használnak. Johnson arról is beszámolt, hogy lítiumot, egy mentális egészségügyi problémák kezelésére használt gyógyszert is szed.

Ami az öregedést illeti, az az elképzelésünk, hogy az étrend-kiegészítők helyettesíthetik azokat a molekulákat, amiket már nem tud a szervezetünk előállítani, mondta Jed Lye, az öregedés és a hosszú élettartam kutatója. Johnson instagram oldalán egyébként tételesen megtalálható az is, hogy milyen étrendkiegészítőket szed.

A vállalkozó emellett folyamatosan ellenőrzi az egészségügyi értékeit, ami évente több száz mintavételt jelent. A rutin mérések közé tartoznak a BMI (testtömeg index), a vércukorszint, a fizikai erőnlét, az MRI és az ultrahang vizsgálatok.

Johnson napi öt-hat terápiás kezelést is kap. Ezek a bőrápolástól a tüdőfiatalításon át a bőr lézeres kezeléséig és a hallását javító fülkezelésekig terjednek. Zolman és csapata szerint ezek a terápiák csökkenthetik az egyes szervekhez, például a szívműködéshez vagy akár hajhoz kapcsolódó egy, vagy több specifikus "biológiai öregedési markereket".

Johnson a Bloomberg értesülései szerint a napját azzal zárja, hogy védőszemüveget visel, amivel két órán keresztül blokkolja a kék fényt. Az ilyen szemüvegek elsődleges célja, hogy csökkentsék a képernyők fénye által okozott károkat és mérsékeljék a szem megerőltetését. Tanulmányok bizonyították, hogy a kék fény megzavarhatja a cirkadián ritmusunkat, ami szervezetünk természetes hajlama arra, hogy bizonyos órákban fel akarjon ébredni és elaludni. Azonban ebben az esetben az a legjobb, ha teljesen elkerüljük a képernyőket lefekvés előtt, az American Academy of Ophthalmology (AAO), az amerikai szemészek szakmai szövetsége szerint.

„Játsszunk együtt egy végtelen játékot”, válaszolta Johnson a Fortune megkeresésére. „Ezek egyike sem a félelemből fakad; mindez egy abszolút életörömből és abból a hitből ered, hogy vannak fenséges dolgok, amelyek a fejlődésünk során várnak ránk.”

A modern orvostudomány lehetőségei nemcsak a tech milliárdos figyelmét keltették fel, több hivatásos sportolót is a karrierjük meghosszabbításával kecsegtetnek a hasonló módszerek.

A 36 éves teniszező, Novak Djokovic, időnként egy túlnyomásos kamrába vonul vissza, ahol, oxigénnel dúsítja a vérét. A Bloomberg beszámolója szerint a 45 éves Tom Brady, amerikai futballista, is híve az öregedést lassító és elektrolitikus étrend-kiegészítőknek, valamint a hajlékonyságot fejlesztő gyakorlatoknak. A legendás kosárlabdázó, LeBron James, aki a 38. életévében jár állítólag évente 1,5 millió dollárt költ a testére, hogy távol tartsa az idő múlásának nyomait. Míg a sportoló kortársaik többsége már visszavonult, addig mindhárom élsportoló továbbra is az erőnlét csodájának számít. Azonban az öregedés visszafordításának területén Bryan Johnsonhoz képest ők is amatőröknek bizonyulnak.