Ez a kilenc döntés tette Jeff Bezost a világ leggazdagabb emberévé

Siker2018. jan. 24.Növekedés.hu

Valóban űrhajót fog indítani? Miért visz az értekezletekre mindig egy üres széket? Hobbija, hogy tengeralattjáróval kutat régi NASA-roncsok után. Megvette a patinás Washington Postot. Élete során az 54 éves Jeff Bezosnak számos merész döntést kellett meghoznia, hogy cége, az Amazon mára az e-kereskedelem ikonjává válhasson. Összeszedtünk 9 figyelemre méltó döntést, amelyek a világ leggazdagabb emberévé tették őt.

Már egész fiatalon véghez vitte azt, amit eltervezett

Már a középiskolában világos lett mindenki számára, hogy Bezost olyan fából faragták, aki mindent megtesz a kitűzött célért. Gyermekkori barátnője úgy emlékszik vissza rá, mint akit lenyűgözött az űrkutatás és a vágy, hogy más bolygókat is felfedezzen.

2000-ben Bezos meg is alapította a Blue Origin nevű űrkutatási vállalatát, amely jövőre tervezi első űrhajója indítását.

Jól fektette be a szülőktől kapott induló tőkéjét

Felismerte a kínálkozó lehetőségeket, amelyeket az internet folyamatosan növekvő népszerűsége hordozott magában.

Az Amazon ötletét egy Észak-Amerikát átszelő, 4600 kilométeres autóút alatt dolgozta ki.

A szüleitől kapott 300 000 dolláros tőkével pedig megalapította a céget.

Olyan nőt vett feleségül, aki hozzá hasonlóan leleményes

Bezos egy interjú során viccesen megjegyezte, hogy olyan nőt keres, aki ki tudná szabadítani akár a legszigorúbban őrzött börtönből is. Feleségét, MacKenzie Bezost egy hedge fundnál ismerte meg, ahol szomszédos szobában dolgoztak. Mackenzie a Vogue magazinnak adott interjúban árulta el, hogy sosem tudott ellenállni Bezos nevetésének, és végül a nő hívta el ebédelni.

Három hónap randizás után jegyezték el egymást és hat hónap után kötötték össze az életüket. Négy gyermeket nevelnek: három fiút, akik sajátjaik, valamint örökbe fogadtak egy kínai kislányt is.

Felismerte a könyvkereskedelem fontosságát

Amikor Bezos azt tervezte meg, hogy milyen típusú e-kereskedelmi üzletet építsen ki, egy listát készített 20 potenciális termékkel, beleértve a szoftvereket, a CD-ket és a könyveket is.  A könyvek mellett döntött – egy virtuális könyvbirodalom akár több ezer könyvet is birtokolhat, sokkal többet, mint egy könyvtár, vagy egy könyvesbolt. Az Amazon 2007 óta gyárt e-könyv olvasó készülékeket, lassan már a 10. generációnál jár a népszerű Kindle evolúciója. 

Üres széket tart fenn az értekezleteken az "ügyfél" nevében

Az Amazon kiemelkedően jó, ügyfélközpontú vevőszolgálatot tart fenn.

Bezos olyannyira komolyan veszi elvét, miszerint a vásárló a legfontosabb, hogy az értekezletekre egy üres széket szokott vinni, amelyet képletesen szólva „a szobában lévő legfontosabb személy”, vagyis az ügyfél foglalhat csak el.

Az Amazonon túlra is merészkedik

Az e-kereskedelem és űrcége, a Blue Origin mellett más figyelemreméltó befektetései is vannak. Pár éve például megvásárolta az egyik leghíresebb amerikai újságot, a Washington Postot. 

Közös mosogatás

Bezos egy időben olyannyira munkamániás volt, hogy az íróasztalánál hálózsákot tartott, hogy az éjszakát a munkahelyén tudja tölteni. Időben felismerte azonban, hogy túl kevés időt tölt együtt családjával és úgy döntött, változtat korábbi szokásain. Minden nap együtt reggeliznek és vacsorát követően együtt is mosogatnak el.

Közös programként néha a Star Trek rajongó apuka és gyerekei tengeralattjáróval kutatnak régi NASA-rakéták után.

Nagy ínyenc hírében áll

A vezérigazgató a kiegyensúlyozott élet érdekében a napi 8 óra alvásra törekszik, minden reggel korán kel fel, ébresztőóra segítsége nélkül és az egészséges étkezést is szem előtt tartja, a reggelit például körültekintően választják ki feleségével, amelyet együtt is fogyasztanak el. Bezos ugyanakkor nem retten el az olyan meglepő párosításoktól sem mint, tintahal krumplival, baconnel, fokhagymás joghurttal és tojással.

Menedékotthont tart fenn hajléktalanoknak

Létrehozta a Bezos Családi Alapítványt, amelyet szülei vezetnek, legutóbb pedig 33 millió dollárt adományozott egy ösztöndíj-program keretében. A hajléktalanok számára megalapította a Mary’s Place menedékotthont.