Ki tette divatikonná Katalin hercegnét?

Siker2021. dec. 12.B.F.

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy Kate Middleton, azaz Katalin cambridge-i hercegné rendelkezik a világ egyik legirigylésreméltóbb gardróbjával. Mivel nap mint nap részt kell vennie állami banketteken, találkozókon, köszöntőkön és kevésbé hivatalos eseményeken is, ezért minden eshetőségre megvan a megfelelő ruhája. De pontosan hogyan választják ki az említett ruhákat – és ki fizet értük?

Sokakban felmerült már a kérdés, hogy vajon az angol királyi család tagjai fizetnek-e a ruhákért, amelyeket hordanak. Ahogy arra a Maire Claire rávilágít: igen, fizetnek értük. A királyi család tagjai ugyanis - pár kivételes esetet leszámítva - nem igazán fogadhatnak el ajándékokat.

Az öltözködéssel kapcsolatos kiadások fedezése Károly walesi herceg nevéhez fűződik. A Duchy of Cornwall egy hagyományos királyi intézmény, amely a brit uralkodó legidősebb fiának a tulajdonát képezi.

Több tízezer hektáros földbirtokot és ingatlanvagyont tartalmaz, nettó értékét 931 millió fontra (körülbelül 366 milliárd forintra) becsülik, a föld és a vagyon kezeléséből származó jövedelmet pedig többek között a nyilvános szereplések kiadásainak fedezésére fordítják.

Tehát Károly walesi herceg a fiának, Vilmos hercegnek évente egy bizonyos összeget bocsát a rendelkezésére, amelyből Katalinnal fedezni tudnak bármit, amely a nyilvános szereplésükhöz kapcsolódik, beleértve a ruhákat is.

A királyi család tagjainak öltözékéért az alkalmazásukban álló stylistok felelnek.

Ami Katalint illeti, több mint tíz éve dolgozik együtt egy bizonyos Natasha Archerrel.

A stylist különböző tervezőktől ruhaterveket kér, majd Katalinnal együtt átnézi őket, aki elmondja, melyiket részesíti előnyben. Aztán egyszerűen visszaküldik azokat, amelyek nem tetszettek a hercegnének, és megvásárolják azokat, amelyeket kiválasztott.

A királyi család olyan tervezőkkel is régóta kapcsolatban áll, mint Sarah Burton az Alexander McQueen márkától, aki például Katalin esküvői ruháját tervezte. Ha különleges alkalmakról van szó, akkor személyre szabott ruhák megtervezése is szóba jöhet. Ilyenkor először a tervezővel egyeztetnek, majd Katalinnak többször el kell látogatnia a tervezőhöz ruhapróbára.

A királyi család stylistjának lenni egészen más, mintha egy celebnek dolgozna az illető. Kiemelt figyelmet kell fordítani például a különböző dress code-okra, az etikettre, arra, hogy mit üzennek (vagy mit nem) a ruhákkal.

Egy híresség esetében a „wow-faktor” elérése a cél a vörös szőnyegen, míg a királyi család öltöztetőjének mindig tisztában kell lennie azzal, mi az alkalomhoz illő, megfelelő öltözet.

Sokszor olyan ruhákat hordanak, amelyekkel tisztelegnek egy ország előtt, ahova ellátogatnak: egy helyi tervező ruháját viselik, vagy valamilyen jelképet tesznek a ruhájukra, például Kanadában a juharlevelet. A stylistok az időjárási viszonyokra is odafigyelnek, és arra is, hogy amikor lencsevégre kapják a királyi család tagját, akkor a ruha minden szemszögből megfelelően álljon.

Bár Katalin hercegné mindig kifogástalanul néz ki, a legújabb ruhatrendekben valószínűleg soha nem fogjuk őt látni, mivel a stílusának a legkevésbé sem szabad figyelemfelkeltőnek lennie – a Balenciaga edzőcipők vagy neonszínű ruhák például szóba sem jöhetnek.