A londoni „Red Square” az orosz oligarchák kedvenc helye Angliában

Siker2022. ápr. 23.B.F.

A londoni Eaton Square Red Square (Vörös tér) néven is ismert, mert lakosai közül sokan orosz milliárdosok. A Chelsea FC távozó tulajdonosa, Roman Abramovich és a Gazprom vezére, Andrey Goncharenko azon oligarchák közé tartoznak, akiknek ingatlanjuk van ezen a környéken.

Londonban a legfrissebb becslések szerint több mint 870 ezer milliomos található. A felmérések szerint a város ezenkívül 61 milliárdosnak is otthont ad, akiknek együttes nettó vagyona 316 milliárd dollár.

Belgraviában, London egyik leggazdagabb kerületében sok vagyonos ember – köztük Roman Abramovich és Oleg Deripaska orosz oligarchák – fektet be több millió dollárt érő otthonokba.

Belgravia szomszédságában található az Eaton Square.


Forrás: Wikimedia

Az exkluzív környéknek „Red Square” (Vörös Tér) a beceneve, mert lakosai közül sokan orosz milliárdosok – írja a Business Insider.

A híresztelések szerint az Eaton Square egykor az Egyesült Királyság legdrágább utcája volt, valamint London „legkívánatosabb címeként” is emlegették.

A környék neoklasszikus stílusú rezidenciáiról ismert. Ezenkívül az oligarchák és fiatal orosz technológiai vállalkozók „játszóterének” is elnevezték.

Az Eaton Square London közepén található, és a Guardian szerint itt birtokolt házat többek között Margaret Thatcher, Sean Connery, Kate Winslet és Elton John, valamint három brit miniszterelnök is ezen a környéken lakott.

Forrás: Business Insider

A beszámolók szerint a gazdag oroszok azután kezdtek a környékre költözni, miután a 2000-es években bevezették az "arany vízum" rendszert.

2008 és 2015 között több mint háromezer ember, köztük 705 orosz kapott a befektetésük révén vízumot az Egyesült Királyságban.

Legalább 2 millió font értékben kellett befektetniük. Februárban az Egyesült Királyság belügyminisztere, Priti Patel bejelentette a rendszer azonnali lezárását az orosz-ukrán háború kitörése miatt.

A Harrodshoz jönnek vásárolni, a legjobb szállodáinkban szállnak meg, amikor akarnak, a legjobb iskoláinkba küldik a gyerekeiket, és ez az, amit igazából leállítanak

– mondta erről egy brit diplomata.

Forrás: geograph.org.uk

Roman Abramovich közel 20 évvel ezelőtt 28 millió fontért vásárolt magának otthont az Eaton Square-en. Állítólag egy nagyon privát tranzakció keretében vásárolta meg a hatemeletes házat.

Oleg Deripaska, Oroszország egyik legnagyobb ipari csoportjának alapítója is birtokol ingatlant ezen a környéken. A hét hálószobás otthona házimozival, edzőteremmel és török gőzfürdővel is fel van szerelve. 25 millió fontért vásárolhatta meg a házat.

Andrey Goncharenko orosz milliárdos a The Times szerint három év alatt 250 millió font értékben vásárolt négy lakást Londonban. Ebbe beletartozik az Eaton Square 102. szám alatti otthona is.