Mark Zuckerberg karriertanácsokat osztogatott a fiataloknak

Siker2022. aug. 24.B.F.

A legtöbben ismerik a Facebook eredet történetét, a kollégiumi szobából induló kezdetektől. Mark Zuckerberg szerint fontos, hogy a megfelelő tanulságot vonják le belőle a karrierjük elején álló fiatalok: azt tanácsolja nekik, hogy elsősorban a kapcsolatok építésére koncentráljanak az egyetemen.

A Lex Fridman Podcast egyik epizódjában, Zuckerberg arról mesélt, hogy a kezdetekkor, 2004-ben nem azért tudta elindítani a Facebookot, mert abbahagyta volna az egyetemet, vagy felhagyott volna bármilyen egyéb érdeklődési körével.

A Meta vezérigazgatója szerint a dolog inkább a még iskolai időkben létrejött kapcsolatainak volt köszönhető.

Zuckerberg szerint az, hogy a fiatalok kivel töltik az időt az egyetemen, az a „legfontosabb döntés”, amelyet egy diák meghozhat az egyetemen.

Azzá válsz, akivel körülveszed magad

– magyarázta.

Úgy gondolom, hogy az emberek általában túlságosan a tárgyi dolgokra összpontosítanak, és nem koncentrálnak eléggé azokra az emberekre, akikkel alapvetően kapcsolatokat építenek ki.

Zuckerberg akkor találkozott a Facebook-társalapítóival – Eduardo Saverinnel, Dustin Moskovitzzel, Chris Hughes-szal és Andrew McCollummal –, míg ők öten a Harvard Egyetem hallgatói voltak a 2000-es évek elején.

Vállalkozásuk forradalmasította a közösségi médiát, és a világ egyik legnagyobb vállalatává vált: a Meta 582,58 milliárd dollár körül piaci kapitalizációval rendelkezik. 

A csapat végül feloszlott, nagyjából pontosan úgy, ahogy azt a 2010-es The Social Network című filmben láthatjuk. Zuckerberg azonban azt mondta a podcastban, hogy

ma is igyekszik nagy hangsúlyt fektetni a kapcsolatok építésére.

Ez különösen igaz a munkaerő-felvételre: amikor egy jelentkezőt értékelnek, azt képzeli el, milyen lenne az adott személynek dolgozni, és nem azt, hogy milyen lenne a főnökének lenni.

Csak akkor fogok felvenni valakit, ha tudom, hogy én is tudnék neki dolgozni

– mondta.

Zuckerberg szerint ez a stratégia összetartóbb és produktívabb munkakörnyezetet eredményez: ha olyan emberekkel dolgozunk együtt, akikkel közös az értékrendünk, akkor nagyobb eséllyel sikerül zökkenőmentesen teljesíteni a munkahelyi célokat.