Megszólaltak a külföldre menekült orosz oligarchák feleségei: „öngyilkosság lenne visszamenni Oroszországba”

Siker2022. júl. 31.B.F.

Egy új dokumentumfilmben orosz oligarchák feleségeit kérdezték arról, milyen most az életük. Egyikük szerint egyenesen „öngyilkosság" lenne most visszamennie Oroszországba.

A leggazdagabb orosz oligarchák feleségei egy új dokumentumfilmben beszéltek Vlagyimir Putyin rezsimjéről. Az Insider szerint a „Secrets of the Oligarch Wives" (Az oligarchafeleségek titkai) című műsorban

a nők korrupcióról, árulásról és gyilkosságok gyanújáról mesélnek, miközben egy bosszúálló orosz elnök képét festik le, aki mindenhol árulást lát, nem bocsát meg semmit, és féltékeny az oligarchák életmódjára.

Amikor szerződést kötsz az ördöggel, annak következményei lesznek. Ha a sötét oldallal kerülsz kapcsolatba, az később kísérteni fog

– mondta Tatiana Fokina, Evgeny Chichvarkin felesége. A férfi nevéhez az Euroset alapítása fűződik, amely Oroszország egyik legnagyobb mobiltelefon-kiskereskedője, és egykor több mint 1,5 milliárd dollárt ért.

Ha most Oroszországba mennék, az öngyilkosság lenne

– mondta Fokina, hozzátéve, hogy amiatt, amit elmond, börtönbe is kerülhetne.

Alexandra Tolstoy Sergei Pugachev felesége, akinek egykor 2 milliárd dollárra becsülték a vagyonát. Ő azt mondta:

Putyin sokkal szívesebben lett volna oligarcha, mint elnök.

Az oligarchák az 1990-es években úgy szerezték vagyonukat, hogy a Szovjetunió összeomlása után nagy részesedéseket vásároltak állami tulajdonú iparágakban. Manapság szuperjachtokat, luxusingatlanokat, magánrepülőket vásárolnak, és pazar életmódot folytatnak.

Az orosz-ukrán háború kitörése óta azonban a nyugati országok célba vették a gazdag oligarchákat, és lefoglalták vagyonukat, hogy ezzel nyomást gyakoroljanak Putyinra.

Az új dokumentumfilmben a feleségek arra is kitértek, hogy tisztában vannak vele, hogy döntésük milyen következménnyel járhat, ha valaha is vissza akarnának térni Oroszországba: célpontokká tehetik őket az elmondottak, de még így is vállalták, hogy szerepelnek a műsorban.

A filmben megszólalt az üzletemberből emberjogi aktivistává lett Bill Browder is, aki Putyin hangos bírálója:

Nincs különbség az orosz szervezett bűnözés és az orosz kormány között. Az orosz kormány gyakorlatilag egy szervezett bűnszervezet, Vlagyimir Putyin pedig a maffiafőnök.

Browder egykor a legnagyobb külföldi befektetési alapot vezette Oroszországban.

Tavasszal úgy nyilatkozott az oligarchák szankcionálásával kapcsolatban, hogy mindez még az ukrajnai invázió előtt "sokkal nagyobb befolyással" lett volna Putyin cselekedeteire.