Michael Bloomberg: öt tipp, hogy sikeres vállalkozó legyen

Siker2018. máj. 10.Növekedés.hu

Mindössze öt dologról van szó, ám ezek betartásával lett sikeres vállalkozó Michael Bloomberg, akit később New York polgármesterének választottak. Médiabirodalmát és jótékonysági szervezetét a legnagyobbak között tartják számon az USA-ban. Nemrég azzal került be a hírekbe, hogy felajánlotta Donald Trumpnak: saját zsebéből kifizeti a párizsi klímavédelmi konferencia amerikai tagdíját, 4,5 millió dollárt.

1. Kockáztasson!

Bloomberget 39 éves korában kirúgtak teljes munkaidős állásából – arról a munkahelyéről, amelyet szeretett is. Ám nem hagyta el magát, nem tekintett vissza. Már másnap kockázatot vállalt azzal, hogy elkezdte a saját cégét építeni egy olyan ötlet alapján, ami majdnem mindenki szerint rossz volt: pénzügyi információkat szolgáltatni embereknek, közvetlenül és kötetlenül tartva velük a kapcsolatokat. 2001-ben, amikor azon gondolkodott, hogy induljon-e a polgármester választáson, a legtöbben le akartak róla beszélni, mivel mindenki attól félt, hogy bele fog bukni. Ugyanakkor egyvalaki azt kérdezte: “Ha el tudod képzelni magadat szónokként, akkor miért is ne sikerülne?” Elmondása szerint ez volt a legjobb tanács, amit csak kaphatott.   Annak érdekében, hogy sikeres legyen, felül kell kerekednie a korábban elkövetett hibáin, és bátornak kell lennie, hogy minden kockázat ellenére is belevágjon egy új vállalkozásba.

2. Legyen a saját szerencséjének kovácsa!

A szerencse ugyan szerepet játszik a sikerben, de minél keményebben dolgozik valaki, alighanem annál szerencsésebb lesz. Bárhogyan is dönt, még ha a mostani munkája nem is álmai munkája, mindenképp dolgozzon keményen. Legyen például ön az első, aki először beér a munkahelyére és az utolsó, aki hazaindul. A kemény munka bizony lehetőségeket teremt ott is, ahol az önéletrajza alapján nem menne semmire.

3. Legyen kitartó!

A volt polgármester szerint a kitartás valóban kifizetődő: mikor céget indított, első dolga az volt, hogy vett egy csésze kávét a belvárosban. Aztán elsétált vele Merrill Lynch-hez, a célcsoportjukhoz. “Üdv!” köszönt az embereknek. “Mike Bloomberg vagyok és hoztam Önnek egy csésze kávét. Beszélhetnék Önnel? “ Az emberek pedig kíváncsiak voltak arra, hogy ki is ő, honnan jött, ráadásul még kávét is kaptak. Minden nap azon dolgozott, hogy kapcsolatokat építsen ki a potenciális ügyfelekkel. Megtanult mindent a termékekről, és a célcsoportról is.  Nem sokkal ezután a Merrill Lynch az első nagy ügyfelükké vált.

4. Soha ne hagyja abba a tanulást!

Az üzletember szerint a legerősebb szó az angol nyelvben a “miért“. Továbbá semmi sem olyan erős, mint egy nyitott, érdeklődő elme. Véleménye szerint bármilyen területen is indít vállalkozást, élete végéig képezze magát. A világ ugyanis tele van olyan emberekkel, akik megálltak a tanulásban, és azt hiszik, már nincs új a nap alatt, nem lehet új dolgokat kitalálni. Az ilyen emberek kedvenc szava a “nem“. Millió okot tudnak mondani arra, hogy mit miért nem lehetséges, vagy mit nem érdemes megtenni. Ne hallgasson rájuk és ne váljon olyanná, mint ők! Főleg akkor ne, ha szeretne minél többet elérni az életben.

5. Ossza meg a sikereit másokkal!

Saját maga a felelős a sikereiért és a kudarcaiért is, ugyanakkor csak akkor lehet igazán sikeres, ha megosztja a jutalmát másokkal is. Bloomberg első jótékonysági adománya egy mindössze 5 dolláros csekk volt a Johns Hopkins Egyetem részére. Habár nem volt nagy összeg, de továbbra is adakozott, hisz a szándék a fontos. Nem kell gazdagnak lenni ahhoz, hogy adakozni tudjon. Adhat időt és akár tehetséget is. Az a fontos, hogy elkötelezett legyen abban, hogy másokat is segítsen.