Minden Ivankáról: elkényeztetett csemete vagy tehetséges üzletasszony?

Siker2018. nov 10.Növekedés.hu

Az amerikai elnök legidősebb lányából kis híján az Egyesült Államok ENSZ nagykövete lett, egyelőre azonban marad vezető főtanácsadó a Fehér Házban. A három gyerekes Ivanka Trump átmenetileg feladta üzleti karrierjét és a családok támogatását tűzte zászlajára.

Getty Images
Ivanka Trump egy ingatlan-mogul és egy modell gyermekeként látta meg a napvilágot 1981. október 30-án, New Yorkban. Az „Ivanka” igazából becenév, valódi neve ugyanaz, mint a csehszlovák származású édesanyjának, Ivana Trumpnak.
Ivana és Ivanka Trump 1994-ben /AP
Szülei 1992-ben váltak el, mikor fény derült arra, hogy Donald Trump megcsalta Ivanát egy bizonyos Marla Maples-el, aki később a második felesége lett.

Ivanka úgy nyilatkozott, hogy bár szereti Marlát, a szíve mélyén sosem tudott igazán megbocsájtani neki azért, hogy szétszakította a családját.

Ivanka és Donald Trump 1994-ben /AP
A tanulmányait a manhatteni exkluzív Chapin Iskolában kezdte, ahol korábban Jackie Kennedy is tanult, majd a connecticuti Choate Rosemary Hall általános iskolába ment, ahova pedig nem más, mint John F. Kennedy is járt.

A Georgetowni Egyetemen és a Pennsylvaniai Egyetemen tanult, ahol 2004-ben summa cum laude képesítéssel közgazdász diplomát szerzett.


Anyja nyomdokaiba lépve, a divatszakmában is kipróbálta magát: tinédzser korában kezdett modellkedni, helyet kapott a Versace, a Marc Bouwer és a Thierry Mugler kifutóin is, szerepelt a Tommy Hilfiger kampányában és számos magazin címlapján is.

Bár sikeres volt a modell szakmában, igazi szenvedélye mégis a családi vállalkozáshoz fűzte. Miután végzett az egyetemen, azonnal munkába állt az apja mellett.

"A gyakornok" valóságshowban, 2007-ben /NBC
Szerepelt apja valóságshowjában is, egészen a hatodik évadtól, az utolsó epizódig, amely „A gyakornok” címen futott. 2007-ben piacra dobta az első ékszerkollekcióját, majd cipő- és táskamárkáját, de nem érte be ennyivel, 2013 elején saját parfümmel is előrukkolt.
Getty Images
Minden jel arra mutatott, hogy Ivanka örökölte apja üzleti vénáját: ő ütötte nyélbe a Trump National Doral Üdülőközpont megvásárlását 150 millió dollárért, amely ma egy milliárd dollárt ért.

2009-ben kiadta „The Trump Card” című könyvét, amely az üzleti életről írt tapasztalatait tartalmazza. A siker szinte borítékolható volt, a kötet fel is került a New York Times Bestseller listájára. A következő könyve 2017 májusában jelent meg „Women who work” címen.


2009-ben összeházasodott Jared Kushnerrel, akinek kedvéért felvette a zsidó vallást. Barátai szerint Ivanka barátságos, rátermett, bár néha kissé félelmetes – főleg, ha üzletről van szó. Azt ő maga is beismerte, hogy az önbizalmával nincsenek gondok, csak úgy, mint édesapja esetében.
Ivanka Trump és Jared Kushner esküvője, 2009 /Getty Images
A jótékonykodásból is kiveszi a szerepét, számos jótékonysági rendezvényhez adta már a nevét. Ivanka több díjat kapott az üzleti életben elért sikereiért, többek között a Világgazdasági Fórum „Young Global Leader” elismerését is magáénak tudhatja.
AP
2016-ban Ivanka és Jared harmadik gyermeke is világra jött, így már öttagúra nőtt a család.
Getty Images
Apjába vetett bizalma sosem ingott meg: miután apja megnyerte az elnökválasztást, úgy nyilatkozott, hogy köszöni azt a bizalmat, amit Amerika megszavazott az édesapjának, és biztosította a szavazókat arról, hogy Donald Trump nem fogja őket cserben hagyni.

Az elnökválasztás után Ivanka és férje kiköltözött Washington DC-be, és mindketten lemondtak több üzleti vállalkozásuk irányításáról is, Ivanka otthagyta az ügyvezető alelnöki posztot apja cégénél, a Trump Organization-nél.

Getty Images
2018 nyarán Ivanka felszámolta a nevét viselő divatbirodalmát is. "Nem tudom, mikor térek vissza, ha egyáltalán visszatérek az üzleti életbe, de azt tudom, hogy a közeljövőben a figyelmemet a Washingtonban végzendő munkámra összpontosítom" - fogalmazott a közleményében.

Az apja egyik legközelebbi bizalmasaként számos alkalommal vesz részt tárgyalásokon a világ vezetőivel.

Ivanka Kanada miniszterelnökével, Justin Trudeaux-val /REUTERS
Többször is képviselte az Egyesült Államokat hivatalos eseményeken, ott volt például a davosi Világgazdasági Fórumon, és a 2018-as téli olimpián is, Dél-Koreában.

Ivanka a családok támogatását tűzte ki fő céljául, többek között a fizetett szabadság meghosszabbítása mellett kardoskodik.

Getty Images
Donald Trump - saját nyilatkozatai szerint - legszívesebben Ivankát nevezné ki az ENSZ nagykövetének, de ő tökéletesen meg van elégedve a Fehér Házban betöltött pozíciójával.

Ivanka tanácsai az elkövetkezendő években várhatóan továbbra is formálni fogják apja elnöki tevékenységét. Az egész életét a rivaldafényben élte – miért állna meg épp most?

Reuters (via Business Insider)

SIKERSZTORIK
Így dolgozhatsz produktívan otthonról! 10 szuper tipp a home office-hoz
Sokan irigykednek azokra, akik megtehetik, hogy otthonról dolgoznak. A home office azonban nem mindenkinek megy egyszerűen.
HR2019. jan 28.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Reméljük, hogy nem téved a Microsoft egykori alapítója.
Tech2019. márc 15.
Hol élnek a leggazdagabbak? Még mindig nyugaton
Az USA-ban 607 milliárdos él, a világ húsz leggazdagabb emberéből tizennégy. De egyre több V4 országbeli dollármilliárdos lesz. A magyarok a lista végén vannak.
Siker2019. márc 14.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.