Minden Ivankáról: elkényeztetett csemete vagy tehetséges üzletasszony?

Siker2018. nov 10.Növekedés.hu

Az amerikai elnök legidősebb lányából kis híján az Egyesült Államok ENSZ nagykövete lett, egyelőre azonban marad vezető főtanácsadó a Fehér Házban. A három gyerekes Ivanka Trump átmenetileg feladta üzleti karrierjét és a családok támogatását tűzte zászlajára.

Getty Images
Ivanka Trump egy ingatlan-mogul és egy modell gyermekeként látta meg a napvilágot 1981. október 30-án, New Yorkban. Az „Ivanka” igazából becenév, valódi neve ugyanaz, mint a csehszlovák származású édesanyjának, Ivana Trumpnak.
Ivana és Ivanka Trump 1994-ben /AP
Szülei 1992-ben váltak el, mikor fény derült arra, hogy Donald Trump megcsalta Ivanát egy bizonyos Marla Maples-el, aki később a második felesége lett.

Ivanka úgy nyilatkozott, hogy bár szereti Marlát, a szíve mélyén sosem tudott igazán megbocsájtani neki azért, hogy szétszakította a családját.

Ivanka és Donald Trump 1994-ben /AP
A tanulmányait a manhatteni exkluzív Chapin Iskolában kezdte, ahol korábban Jackie Kennedy is tanult, majd a connecticuti Choate Rosemary Hall általános iskolába ment, ahova pedig nem más, mint John F. Kennedy is járt.

A Georgetowni Egyetemen és a Pennsylvaniai Egyetemen tanult, ahol 2004-ben summa cum laude képesítéssel közgazdász diplomát szerzett.


Anyja nyomdokaiba lépve, a divatszakmában is kipróbálta magát: tinédzser korában kezdett modellkedni, helyet kapott a Versace, a Marc Bouwer és a Thierry Mugler kifutóin is, szerepelt a Tommy Hilfiger kampányában és számos magazin címlapján is.

Bár sikeres volt a modell szakmában, igazi szenvedélye mégis a családi vállalkozáshoz fűzte. Miután végzett az egyetemen, azonnal munkába állt az apja mellett.

"A gyakornok" valóságshowban, 2007-ben /NBC
Szerepelt apja valóságshowjában is, egészen a hatodik évadtól, az utolsó epizódig, amely „A gyakornok” címen futott. 2007-ben piacra dobta az első ékszerkollekcióját, majd cipő- és táskamárkáját, de nem érte be ennyivel, 2013 elején saját parfümmel is előrukkolt.
Getty Images
Minden jel arra mutatott, hogy Ivanka örökölte apja üzleti vénáját: ő ütötte nyélbe a Trump National Doral Üdülőközpont megvásárlását 150 millió dollárért, amely ma egy milliárd dollárt ért.

2009-ben kiadta „The Trump Card” című könyvét, amely az üzleti életről írt tapasztalatait tartalmazza. A siker szinte borítékolható volt, a kötet fel is került a New York Times Bestseller listájára. A következő könyve 2017 májusában jelent meg „Women who work” címen.


2009-ben összeházasodott Jared Kushnerrel, akinek kedvéért felvette a zsidó vallást. Barátai szerint Ivanka barátságos, rátermett, bár néha kissé félelmetes – főleg, ha üzletről van szó. Azt ő maga is beismerte, hogy az önbizalmával nincsenek gondok, csak úgy, mint édesapja esetében.
Ivanka Trump és Jared Kushner esküvője, 2009 /Getty Images
A jótékonykodásból is kiveszi a szerepét, számos jótékonysági rendezvényhez adta már a nevét. Ivanka több díjat kapott az üzleti életben elért sikereiért, többek között a Világgazdasági Fórum „Young Global Leader” elismerését is magáénak tudhatja.
AP
2016-ban Ivanka és Jared harmadik gyermeke is világra jött, így már öttagúra nőtt a család.
Getty Images
Apjába vetett bizalma sosem ingott meg: miután apja megnyerte az elnökválasztást, úgy nyilatkozott, hogy köszöni azt a bizalmat, amit Amerika megszavazott az édesapjának, és biztosította a szavazókat arról, hogy Donald Trump nem fogja őket cserben hagyni.

Az elnökválasztás után Ivanka és férje kiköltözött Washington DC-be, és mindketten lemondtak több üzleti vállalkozásuk irányításáról is, Ivanka otthagyta az ügyvezető alelnöki posztot apja cégénél, a Trump Organization-nél.

Getty Images
2018 nyarán Ivanka felszámolta a nevét viselő divatbirodalmát is. "Nem tudom, mikor térek vissza, ha egyáltalán visszatérek az üzleti életbe, de azt tudom, hogy a közeljövőben a figyelmemet a Washingtonban végzendő munkámra összpontosítom" - fogalmazott a közleményében.

Az apja egyik legközelebbi bizalmasaként számos alkalommal vesz részt tárgyalásokon a világ vezetőivel.

Ivanka Kanada miniszterelnökével, Justin Trudeaux-val /REUTERS
Többször is képviselte az Egyesült Államokat hivatalos eseményeken, ott volt például a davosi Világgazdasági Fórumon, és a 2018-as téli olimpián is, Dél-Koreában.

Ivanka a családok támogatását tűzte ki fő céljául, többek között a fizetett szabadság meghosszabbítása mellett kardoskodik.

Getty Images
Donald Trump - saját nyilatkozatai szerint - legszívesebben Ivankát nevezné ki az ENSZ nagykövetének, de ő tökéletesen meg van elégedve a Fehér Házban betöltött pozíciójával.

Ivanka tanácsai az elkövetkezendő években várhatóan továbbra is formálni fogják apja elnöki tevékenységét. Az egész életét a rivaldafényben élte – miért állna meg épp most?

Reuters (via Business Insider)

SIKERSZTORIK
100% pszichológia: Ebben rejlik a Facebook, Snapchat és az Instagram sikerének titka
A Facebook több mint 2 milliárd, az Instagram 800 millió felhasználóval büszkélkedhet, a Snapchat-et pedig körülbelül 180 millióan használják naponta. Valójában miért kapnak ezek az alkalmazások ekkora figyelmet? Összegyűjtöttük az öt legfontosabb okot.
Siker2018. feb 15.
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Hogyan legyünk sikeresek a 20-as, 30-as, 40-es éveinkben - az Alibaba tulajdonosának jó tanácsai
„Az életben nem az számít, hogy mennyi mindent értél el, hanem az, hogy hogyan élted meg a kemény napjaidat és a hibáidat.” Mondta Jack Ma.
Siker2018. feb 20.
Michael Bloomberg: öt tipp, hogy sikeres vállalkozó legyen
Mindössze öt dologról van szó, ám ezek betartásával lett sikeres vállalkozó Michael Bloomberg, akit később New York polgármesterének választottak.
Siker2018. máj 10.
Kezdő vállalkozó? Akkor erre az öt dologra figyeljen!
Bármibe, és bármikor is vág bele az ember, vannak általános szabályok, amelyek betartása nagy segítséget jelent a kezdő vállalkozónak. Mutatjuk, mit tart a legfontosabbnak egy sikeres vállalkozó, a JÓKENYÉR pékség tulajdonosa, Ludwig Klára.
Siker2018. nov 8.
Soros után ő a második leggazdagabb magyar
Thomas Peterffy, vagyis Péterffy Tamás 15-18 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ 57. legtehetősebb embere.
Siker2019. jan 12.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.