Minden Ivankáról: elkényeztetett csemete vagy tehetséges üzletasszony?

Siker2018. nov. 10.Növekedés.hu

Az amerikai elnök legidősebb lányából kis híján az Egyesült Államok ENSZ nagykövete lett, egyelőre azonban marad vezető főtanácsadó a Fehér Házban. A három gyerekes Ivanka Trump átmenetileg feladta üzleti karrierjét és a családok támogatását tűzte zászlajára.

Ivanka Trump egy ingatlan-mogul és egy modell gyermekeként látta meg a napvilágot 1981. október 30-án, New Yorkban. Az „Ivanka” igazából becenév, valódi neve ugyanaz, mint a csehszlovák származású édesanyjának, Ivana Trumpnak.

Szülei 1992-ben váltak el, mikor fény derült arra, hogy Donald Trump megcsalta Ivanát egy bizonyos Marla Maples-el, aki később a második felesége lett.

Ivanka úgy nyilatkozott, hogy bár szereti Marlát, a szíve mélyén sosem tudott igazán megbocsájtani neki azért, hogy szétszakította a családját.

A tanulmányait a manhatteni exkluzív Chapin Iskolában kezdte, ahol korábban Jackie Kennedy is tanult, majd a connecticuti Choate Rosemary Hall általános iskolába ment, ahova pedig nem más, mint John F. Kennedy is járt.

A Georgetowni Egyetemen és a Pennsylvaniai Egyetemen tanult, ahol 2004-ben summa cum laude képesítéssel közgazdász diplomát szerzett. 
Anyja nyomdokaiba lépve, a divatszakmában is kipróbálta magát: tinédzser korában kezdett modellkedni, helyet kapott a Versace, a Marc Bouwer és a Thierry Mugler kifutóin is, szerepelt a Tommy Hilfiger kampányában és számos magazin címlapján is.

Bár sikeres volt a modell szakmában, igazi szenvedélye mégis a családi vállalkozáshoz fűzte. Miután végzett az egyetemen, azonnal munkába állt az apja mellett.

Szerepelt apja valóságshowjában is, egészen a hatodik évadtól, az utolsó epizódig, amely „A gyakornok” címen futott. 2007-ben piacra dobta az első ékszerkollekcióját, majd cipő- és táskamárkáját, de nem érte be ennyivel, 2013 elején saját parfümmel is előrukkolt.

Minden jel arra mutatott, hogy Ivanka örökölte apja üzleti vénáját: ő ütötte nyélbe a Trump National Doral Üdülőközpont megvásárlását 150 millió dollárért, amely ma egy milliárd dollárt ért.

2009-ben kiadta „The Trump Card” című könyvét, amely az üzleti életről írt tapasztalatait tartalmazza. A siker szinte borítékolható volt, a kötet fel is került a New York Times Bestseller listájára. A következő könyve 2017 májusában jelent meg „Women who work” címen.


2009-ben összeházasodott Jared Kushnerrel, akinek kedvéért felvette a zsidó vallást. Barátai szerint Ivanka barátságos, rátermett, bár néha kissé félelmetes – főleg, ha üzletről van szó. Azt ő maga is beismerte, hogy az önbizalmával nincsenek gondok, csak úgy, mint édesapja esetében.

A jótékonykodásból is kiveszi a szerepét, számos jótékonysági rendezvényhez adta már a nevét. Ivanka több díjat kapott az üzleti életben elért sikereiért, többek között a Világgazdasági Fórum „Young Global Leader” elismerését is magáénak tudhatja.

2016-ban Ivanka és Jared harmadik gyermeke is világra jött, így már öttagúra nőtt a család.

Apjába vetett bizalma sosem ingott meg: miután apja megnyerte az elnökválasztást, úgy nyilatkozott, hogy köszöni azt a bizalmat, amit Amerika megszavazott az édesapjának, és biztosította a szavazókat arról, hogy Donald Trump nem fogja őket cserben hagyni.

Az elnökválasztás után Ivanka és férje kiköltözött Washington DC-be, és mindketten lemondtak több üzleti vállalkozásuk irányításáról is, Ivanka otthagyta az ügyvezető alelnöki posztot apja cégénél, a Trump Organization-nél.

2018 nyarán Ivanka felszámolta a nevét viselő divatbirodalmát is. "Nem tudom, mikor térek vissza, ha egyáltalán visszatérek az üzleti életbe, de azt tudom, hogy a közeljövőben a figyelmemet a Washingtonban végzendő munkámra összpontosítom" - fogalmazott a közleményében.

Az apja egyik legközelebbi bizalmasaként számos alkalommal vesz részt tárgyalásokon a világ vezetőivel. Többször is képviselte az Egyesült Államokat hivatalos eseményeken, ott volt például a davosi Világgazdasági Fórumon, és a 2018-as téli olimpián is, Dél-Koreában.

Ivanka a családok támogatását tűzte ki fő céljául, többek között a fizetett szabadság meghosszabbítása mellett kardoskodik.

Donald Trump - saját nyilatkozatai szerint - legszívesebben Ivankát nevezné ki az ENSZ nagykövetének, de ő tökéletesen meg van elégedve a Fehér Házban betöltött pozíciójával.

Ivanka tanácsai az elkövetkezendő években várhatóan továbbra is formálni fogják apja elnöki tevékenységét. Az egész életét a rivaldafényben élte – miért állna meg épp most? 

(via Business Insider)