Trump és Obama tippjei egy állásinterjúra

HR2018. aug 15.Növekedés.hu

Testbeszéd, érdeklődés, humor – néhány dolog, amin sok minden múlik  egy állásinterjú során. Tanulságos lehet, hogy Trump, Obama és még pár amerikai elnök miként készült fel annak idején egy állásinterjúra.

Egy állásinterjú során a kérdések sokszor becsapósak, sőt kellemetlenek, és sosem tudni pontosan, hányadán állunk az interjúztatókkal. Még ha látszólag sikerül is a megfelelő válaszokat adni, akkor sem garantált a siker. Az egyetlen dolog, amit minden ember megtehet a nagy nap előtt, hogy gyakorol. Az amerikai elnökök bevett módszerei is ezen alapulnak, nézzük ők hogyan készülnek fel a maguk állásinterjújára - az elnöki vitákra.

Mutasson őszinte érdeklődést

Sok mindent befolyásol a testbeszéd is, erről tanúskodik például George H. Bush és Bill Clinton 1992-es vitája közben lezajlott eset, amikor Bush a közönségtől érkező kérdés alatt ránézett az órájára, ezzel bizonyítva a közömbösségét. Aztán úgy tűnt, hogy félreértette a kérdést, és kérte a nézőt, hogy ismételje meg újra. Ezzel szemben Clinton minden figyelmét a kérdezőnek szentelte, és kérte, hogy fejtse ki bővebben a gondolatait.

A testbeszéd fontosága

Kutatások szerint az, hogy miként fogadják mondandónkat 55 százalékban attól függ, milyen a nem verbális kommunikációnk. Az ember, amikor kényelmetlen helyzetben van, gyakran nem tud parancsolni a testbeszédének, ekkor jön elő például az ujjropogtatás, hajbirizgálás vagy körömrágás. Ezek mind rossz benyomást kelthetnek. Sokakat már John F. Kennedy rendíthetetlen nyugalma is meggyőzött a Richard Nixonnal való vitája folyamán 1960-ban.

Legyen tiszta jövőképe

Barack Obama egykori beszédírója, Jon Favreau szerint az elnök utálta a vitákat, mert egy bizonyos beszédstílust kellett alkalmazni, mert az emberek inkább erre figyeltek, mint a mondandó tartalmára. Amikor a republikánus kihívóval, Mitt Romney-vel került sor az elnöki vitára, Favreau szerint Obama több rossz szokása is előjött. Túl sokat magyarázott és védekezett, anélkül, hogy felvázolta volna a jövőbeli terveit. Második alkalommal Obama sokkal felkészültebben állt vitapartnere elé, és végül le is győzte. Az állásinterjú során készüljön fel a cégből és a megpályázott pozícióból annyira, amennyire csak lehet, és legyen tisztában a céljaival.

Egy kis humor sosem árt

Miközben sok jelölt hasonló elképzeléseket vallott, Donald Trump mégis kitűnt közülük. Míg a többiek vitáztak, addig Trump inkább a népszerű, humoros verziót választotta többször. A Comedy Central Roast 2003 óta megjelenő amerikai rendezvényműsor, az úgynevezett roast (égetés) a stand-up comedy egyik műfaja, melyben az adott humoristák egy meghívott híres személyiséget hoznak kínos helyzetbe humorosan. Egy állásinterjú során nem árt egy kis humor becsempészése, a spontaneitás, és egy intelligens vicc még fel is dobja a hangulatot. (via Entrepreneur)

SIKERSZTORIK
100% pszichológia: Ebben rejlik a Facebook, Snapchat és az Instagram sikerének titka
A Facebook több mint 2 milliárd, az Instagram 800 millió felhasználóval büszkélkedhet, a Snapchat-et pedig körülbelül 180 millióan használják naponta. Valójában miért kapnak ezek az alkalmazások ekkora figyelmet? Összegyűjtöttük az öt legfontosabb okot.
Siker2018. feb 15.
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Hogyan legyünk sikeresek a 20-as, 30-as, 40-es éveinkben - az Alibaba tulajdonosának jó tanácsai
„Az életben nem az számít, hogy mennyi mindent értél el, hanem az, hogy hogyan élted meg a kemény napjaidat és a hibáidat.” Mondta Jack Ma.
Siker2018. feb 20.
Michael Bloomberg: öt tipp, hogy sikeres vállalkozó legyen
Mindössze öt dologról van szó, ám ezek betartásával lett sikeres vállalkozó Michael Bloomberg, akit később New York polgármesterének választottak.
Siker2018. máj 10.
Kezdő vállalkozó? Akkor erre az öt dologra figyeljen!
Bármibe, és bármikor is vág bele az ember, vannak általános szabályok, amelyek betartása nagy segítséget jelent a kezdő vállalkozónak. Mutatjuk, mit tart a legfontosabbnak egy sikeres vállalkozó, a JÓKENYÉR pékség tulajdonosa, Ludwig Klára.
Siker2018. nov 8.
Soros után ő a második leggazdagabb magyar
Thomas Peterffy, vagyis Péterffy Tamás 15-18 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ 57. legtehetősebb embere.
Siker2019. jan 12.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.