Trump és Obama tippjei egy állásinterjúra

HR2018. aug. 15.Növekedés.hu

Testbeszéd, érdeklődés, humor – néhány dolog, amin sok minden múlik  egy állásinterjú során. Tanulságos lehet, hogy Trump, Obama és még pár amerikai elnök miként készült fel annak idején egy állásinterjúra.

Egy állásinterjú során a kérdések sokszor becsapósak, sőt kellemetlenek, és sosem tudni pontosan, hányadán állunk az interjúztatókkal. Még ha látszólag sikerül is a megfelelő válaszokat adni, akkor sem garantált a siker. Az egyetlen dolog, amit minden ember megtehet a nagy nap előtt, hogy gyakorol. Az amerikai elnökök bevett módszerei is ezen alapulnak, nézzük ők hogyan készülnek fel a maguk állásinterjújára - az elnöki vitákra.

Mutasson őszinte érdeklődést

Sok mindent befolyásol a testbeszéd is, erről tanúskodik például George H. Bush és Bill Clinton 1992-es vitája közben lezajlott eset, amikor Bush a közönségtől érkező kérdés alatt ránézett az órájára, ezzel bizonyítva a közömbösségét. Aztán úgy tűnt, hogy félreértette a kérdést, és kérte a nézőt, hogy ismételje meg újra. Ezzel szemben Clinton minden figyelmét a kérdezőnek szentelte, és kérte, hogy fejtse ki bővebben a gondolatait.

A testbeszéd fontosága

Kutatások szerint az, hogy miként fogadják mondandónkat 55 százalékban attól függ, milyen a nem verbális kommunikációnk. Az ember, amikor kényelmetlen helyzetben van, gyakran nem tud parancsolni a testbeszédének, ekkor jön elő például az ujjropogtatás, hajbirizgálás vagy körömrágás. Ezek mind rossz benyomást kelthetnek. Sokakat már John F. Kennedy rendíthetetlen nyugalma is meggyőzött a Richard Nixonnal való vitája folyamán 1960-ban.

Legyen tiszta jövőképe

Barack Obama egykori beszédírója, Jon Favreau szerint az elnök utálta a vitákat, mert egy bizonyos beszédstílust kellett alkalmazni, mert az emberek inkább erre figyeltek, mint a mondandó tartalmára. Amikor a republikánus kihívóval, Mitt Romney-vel került sor az elnöki vitára, Favreau szerint Obama több rossz szokása is előjött. Túl sokat magyarázott és védekezett, anélkül, hogy felvázolta volna a jövőbeli terveit. Második alkalommal Obama sokkal felkészültebben állt vitapartnere elé, és végül le is győzte. Az állásinterjú során készüljön fel a cégből és a megpályázott pozícióból annyira, amennyire csak lehet, és legyen tisztában a céljaival.

Egy kis humor sosem árt

Miközben sok jelölt hasonló elképzeléseket vallott, Donald Trump mégis kitűnt közülük. Míg a többiek vitáztak, addig Trump inkább a népszerű, humoros verziót választotta többször. A Comedy Central Roast 2003 óta megjelenő amerikai rendezvényműsor, az úgynevezett roast (égetés) a stand-up comedy egyik műfaja, melyben az adott humoristák egy meghívott híres személyiséget hoznak kínos helyzetbe humorosan. Egy állásinterjú során nem árt egy kis humor becsempészése, a spontaneitás, és egy intelligens vicc még fel is dobja a hangulatot. (via Entrepreneur)