Mit fog csinálni Jeff Bezos, miután távozik az Amazon éléről?

Siker2021. márc. 8.B.F.

Jeff Bezos már nem sokáig marad az Amazon vezérigazgatója. A világ leggazdagabb embere elmondása szerint többet szeretne a Washington Posttal, az űrvállalatával és a jótékonysági alapítványával foglalkozni.

Az Amazon vezérigazgatója a harmadik negyedévtől kezdve Andy Jassy lesz, így Jeff Bezosnak valószínűleg tengernyi ideje felszabadul, és megnyílik előtte a lehetőség, hogy a többi szenvedélyére összpontosíthasson. 

Fókuszban az űrtechnológia támogatása

Jeff Bezos egyik szenvedélye az űrtechnológiai vállalata által végrehajtott fejlesztések finanszírozása. A Blue Origin cégnél olyan gépet fejlesztenek, amely a tervek szerint rakományt tud majd szállítani a Holdra. Bezos szívesen építene űrbéli kolóniákat is. Mint mondta, az emberek szeretnének majd ezeken a helyeken élni, mert gyönyörűek lesznek, de közel is lesznek a Földhöz, így vissza is tudnak térni, ha szeretnének.

A Blue Oirign olyan űrkutatási programokkal verseng, mint Elon Musk SpaceX vállalata, vagy Richard Branson Virgin Galactic cége.

A médiaipar is érdekli

Bezos 2013-ban vásárolta meg az Egyesült Államok egyik legpatinásabb napilapját a Washington Post-ot. Még ekkor kiadott egy közleményt, amelyben hangsúlyozta, hogy tiszteletben tartja az egészen addig többé-kevésbé családi vállalkozásként működő lap értékeit, továbbá nem is akar az újságon változtatni. Bezos véleménye szerint egyébként „nagyon veszélyes a médiát démonizálni, veszélyes azt mondani, hogy a média az emberek ellensége.” 

Jótékonykodás

Azt is elárulta, hogy továbbra is folytatja filantróp tevékenységét a Day One Fund alapítványnál. A jótékonysági alap fókuszában a hajléktalan családok segítése és a szegényebb közösségek számára iskola-előkészítő programok szervezése áll.

Bezost sokan bírálták azért, mert nem csatlakozott a Warren Buffett és Bill Gates által alapított Giving Pledge-hez, amely globális szervezet tagjai a vagyonukat legalább fele részben jótékony célokra fordítják. Hozzá kell tenni, hogy ennek ellenére Bezos 2020-ban az egyik legtöbbet adományozó személy volt.

Az Amazon rekordösszegű, 123 milliárd dolláros bevételt ért el az elmúlt negyedévben. Bezos nettó vagyonát jelenleg 181,6 milliárd dollárra becsülik, ezzel ő a leggazdagabb ember a világon.

(via BBC)