Mit tanácsolnának a vezérigazgatók fiatal önmaguknak?

Siker2022. okt. 9.BF

A legnagyobb cégek vezetői elárulták, hogy mit mondanának el mindenképpen fiatal önmaguknak.

„Olyan munkát keress, amely izgatottá tesz reggelente”

A Berkshire Hathaway elnök-vezérigazgatója, Warren Buffett – a világ egyik legsikeresebb befektetője 96 milliárd dolláros nettó vagyonnal – úgy fogalmaz:

válasszunk olyan karriert, amely izgatottá tesz minket, ha reggel felébredünk.

Szerinte olyan kevesen szeretik igazán amit dolgoznak, hogy rögtön kitűnik közülük az, aki igen.

„Vállald el a nehéz feladatokat”

Ne elégedjünk meg a könnyű feladatokkal a munkahelyen – tanácsolja a PepsiCo korábbi vezérigazgatója, Indra Nooyi. Szerinte kevesebben veszik észre azt, ha egy könnyű munkát jól végzünk el.

Sokkal jobb, ha kihívás elé állítjuk magunkat.

Szerinte érdemes a legnehezebb feladatokat bevállalni, és az olyan problémák megoldásán dolgozni, amelyeket addig senki más nem tudott megoldani. Így válhatunk igazán megbízható vezetővé egy szervezeten belül.

„Szokj hozzá a gondolathoz, hogy el fogod hagyni a komfortzónád”

Marissa Mayer, a Yahoo korábbi vezérigazgatója szerint nem lehet előrébb jutni anélkül, hogy ne vállalnánk olyan feladatokat is, amelyek kívül esnek a komfortzónánkon.

Sokszor csináltam valami olyat, amire nem álltam teljesen készen

– mondta Mayer.

Így fejlődünk. Amikor eljön az a pillanat, hogy azt gondoljuk, „nem vagyok benne igazán biztos, hogy meg tudom csinálni", és kitartunk ezeknél a pillanatoknál, akkor érhetünk el igazán áttörést.

„Legyen idő a hobbikra is”           

Lloyd Blankfein, a Goldman Sachs pénzügyi óriásvállalat korábbi elnök-vezérigazgatója azt vallja, hogy mindenképp szánjunk időt a tanórán/munkahelyen kívüli elfoglaltságokra is.

Elsősorban mindenkinek a munkájára kell koncentrálnia. De a munka nem a cél, hanem a cél eléréséhez szükséges eszköz. Tartozunk magunknak azzal, hogy nyitunk a szélesebb érdeklődési körök felé is. Fontos, hogy legyen hobbink, utazzunk, készségeket fejlesszünk, olvassunk. Olyan emberek legyünk, akikkel öröm egy vacsora alkalmával beszélgetni.

„Szárnyald túl az elvárásokat”

A DreamWorks társalapítója, Jeffrey Katzenberg mindig a lehető legjobb teljesítményt nyújtotta, és amikor csak lehetett, túlteljesítette mások elvárásait.

Nem számít, milyen kicsi vagy nagy a feladat

– mondta Katzenberg, akinek nettó vagyonát 900 millió dollárra becsülik.

Ha egy kicsit ügyesebben meg tudunk valamit csinálni, mint amit elvárnak tőlünk, akkor felfigyelnek ránk, és megjutalmaznak.