JP Morgan-vezérigazgató: nem feltétlen a legokosabb emberek lesznek a legsikeresebbek

Siker2022. aug. 7.B.F.

A JP Morgan amerikai nagybank vezetője, Jamie Dimon véleménye szerint nem feltétlen azok lesznek sikeresek, akik a legokosabbak vagy akik a legkeményebben dolgoznak. Dimon elárulta, mi kell ahhoz, hogy sikeresek legyünk.

Az alázatosság, a nyitottság, a tisztesség és a hitelesség a legfontosabb – nem az, hogy valaki a legokosabb ember a szobában vagy a legkeményebben dolgozó ember a teremben

vallja Dimon, aki Amerika legnagyobb bankját vezeti, valamint több mint 250 ezer dolgozót felügyel világszerte.

A vezetés jellemzően a következőket foglalja magába: feladatok elvégzése, nyomon követése, fegyelem, tervezés, elemzés, de az üzletember szerint a „jó vezetés kulcsa azonban nem csak abban rejlik, hogy ezeket elvégezzük”.

Dimon szerint kiemelt fontosságú, hogy „tiszteljük az embereket”, és nem az a leglényegesebb, hogy „karizmával” vagy „nagy agyi teljesítménnyel” rendelkezzünk

– mondta.

Forrás: Wikimedia Commons

Ezeknek a tulajdonságoknak a birtoklása növeli a termelékenységet és a siker esélyét is

– mondta Dimon. Ha valaki ezzel szemben önző, vagy más helyett gyűjti be az elismerést, amikor az nem indokolt, akkor az a dolgozók teljesítményére negatív hatással lehet.

Dimon ezeket (alázatosság, nyitottság, tisztesség, hitelesség) keresi a leendő munkavállalóiban is. Amikor állásinterjú folyik, vagy egy előléptetést fontolgatnak, Dimon feltesz magának néhány kérdést a jelöltről, többek között a következőket: „Te dolgoznál ennek a személynek? Szeretnéd, ha a gyereked ennek a személynek dolgozna?”

Azt is mérlegeli, hogy ezek a személyek „vállalják-e, ha hibáztak”, vagy „hogyan cselekszenek, ha valami rosszul sül el”.

Mivel maga Dimon is vezérigazgatóként tevékenykedik, ő is arra törekszik, hogy olyan tulajdonságokkal rendelkezzen, mint amelyeket másoktól is elvár.

A siker érdekében úgy bánjunk az emberekkel, ahogy szeretnénk, hogy bánjanakak velünk

– mondta Dimon.

A vezérigazgató szerint az is nagyon fontos, hogy miként kezeljük a kudarcot. Karrierje során Dimon maga is többször került nehéz helyzetbe: 1998-ban például saját mentora rúgta ki a Citigrouptól, miután 15 évig dolgoztak együtt. Két évvel később Dimon a chicagói székhelyű Bank One vezérigazgatója lett, amelyet aztán a JPMorgan Chase vásárolt meg.

Vezetése alatt a JPMorgan Chase az Egyesült Államok egyik legnagyobb bankja lett.