Salma Hayek férje megveszi az egyik legnagyobb színészügynökséget Los Angelesben

Siker2023. júl. 14.Áldott Rebeka

Francois-Henri Pinault, francia milliárdos tárgyalásokat folytat a Creative Artists Agency (CAA) többségi tulajdonrészének megvásárlásáról. A luxusmágnás ezúttal egy nemzetközi tehetséggondozó ügynökséggel bővítheti a portfólióját. Becslések szerint a megállapodás 7 millió dolláros értékben valósulna meg. A végső döntés azonban még nem született meg, a Kering vezérigazgatója és az ügynökség között.

Francois-Henri Pinault és a CAA közötti megállapodásra éppen Hollywood egyik legkritikusabb pillanatában kerülhet sor, az írók és színészek tüntetései közepette.

Az 1975-ben alapított CAA az 1990-es években a hollywoodi színészek, rendezők és írók kiemelten fontos képviselőjének számított. Az ekkoriban legjelentősebbnek számító tehetséggondozó ügynökség egyre több és több szinészt képviselt, így bevételei is ugrásszerúen gyarapodtak.

A Reuters beszámolója alapján a Los Angeles-i székhelyű ügynökség több ezer színészt, rendezőt és zenészt képvisel.

Ügyfelei között olyan hírességek szerepelnek, mint Tom Hanks, Steven Spielberg, Zendaya és Beyonce. A CAA 2006-tól pedig már több sportoló karrierjét is egyengeti.

A tehetséggondozó ügynökséget a TPG Capital magántőke-csoport támogatja, ami 2010-ben 35 százalékos részesedést szerzett a CAA-ben. 2021-ben pedig az ügynökség sikeresen lezárta a riválisa, az ICM Partners felvásárlását.

A 750 millió dolláros ügylet egyesítette a két legnagyobb hollywoodi tehetséggondozó csoportot. A létrejött megaügynökség összértékét akkoriban 5 milliárd dollárra becsülték a szakértők, írja a Deadline tudósítása.

A megbeszélésről szóló hírek akkor érkeztek, amikor a SAG-AFTRA szakszervezet bejelentette, hogy tagjai éjféltől sztrájkot kezdenek Los Angelesben, miután a stúdiókkal és streaming szolgáltatókkal folytatott tárgyalások kudarcot vallottak. Így már a hollywoodi színészek is csatlakoztak a május óta tüntető filmes és televíziós írókhoz. A többségi részesedésről szóló tárgyalások azonban megegyezés nélkül is zárulhatnak, figyelmeztet a Bloomberg jelentése.

Francois-Henri Pinault, a Kering luxusdivatcsoport vezérigazgatója és a Groupe Artémis, anyavállalatának az elnöke, Salma Hayek mexikói színésznővel házasodott össze 2009-ben. A Kering mellett a Groupe Artémis anyavállalat vagyonához a sportszergyártó Puma, a Christie’s aukciósház, a Le Point francia hírmagazin, a Breizh Café kávéházlánc és a Stade Rennais F.C futballcsapat is hozzájárul.

A Kering a világ egyik legnagyobb luxuscikkeket tömörítő konglomerátumának számít, a rivális LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) csoport mellett.

A Kering olyan luxusmárkákat képvisel, mint a Gucci, a Saint Laurent, a Balenciaga, a Bottega Veneta és az Alexander McQueen.

A luxuscsoport alapítványa szorosan kötődik a filmművészethez, hiszen 2015 óta támogatja a Women in Motion kezdeményezést a Cannes-i Filmfesztiválon. A Saint Laurent kreatív igazgatója, Anthony Vaccarello is megkezdte filmes pályafutását.

Az első bemutatott produkciói közé tartozik Pedró Almodóvar készített 2023-as Cannes-i Strange Way of Life című rövidfilmje, emellett David Cronenberggel és Paolo Sorrentinóval is készülnek projektjei.