Veszélyben kedvenc sorozataink

Hírek2023. ápr. 29.Áldott Rebeka

Komoly fenyegetéssel szembesül a hollywoodi filmipar. Ha az Amerikai Írószövetség (WGA) követelései nem teljesülnek, az érdekképviseleti szervhez tartozó forgatókönyvírók sztrájkba lépnek, amelyre 2007 óta nem volt példa.

Munkabeszüntetést tarthatnak május elsején az amerikai forgatókönyvírók, ha az Amerikai Írószövetség és az Alliance of Motion Pictures and Television Producers közötti szerződés módosítása körül kialakult viták nem jutnak nyugvópontra. A felfokozott helyzetben mindkét fél igyekszik a saját nézőpontját érvényesíteni, egyelőre nem közelednek az álláspontok.

Az utóbbi években egyre nőtt az írók elégedetlensége, mivel a különböző streaming szolgáltatók folyamatosan nyomták le a munkadíjakat, ugyanakkor megsokszorozódott az egy-egy forgatókönyv elkészítésével járó munkájuk mennyisége.

Az Amerikai Írószövetséghez tartozó kreatív szakemberek az inflációt követő béreket, a gyártott tartalmakhoz igazodó kifizetéseket igényelnek, valamint követelik a részüket a vállalatok profitjából is. Az Amerikai Írószövetség adatai szerint az elmúlt évtizedben, az inflációt is beleszámolva 23 százalékkal csökkent a filmiparban dolgozó írók átlagfizetése.

A stúdiók jelenleg nem akarják teljesíteni a követeléseket, szerintük az Írószövetsége túl sokat kér, és mindezt a legrosszabbkor. A streaming szolgáltatóknál ugyanis most a bevételek maximalizálása élvez prioritást, a feliratkozók számának növelésével ellentétben.

Közel 11 500 televíziós-és filmforgatókönyíró fog sztrájkba lépni, ha nem emelik a bérüket a kitűzött időpontig. 

A sztrájk megkezdése egyben a gyártásban lévő produkciókat is megakasztaná, így számos sorozat folytatása kerülne veszélybe, például a tengerentúlon oly népszerű „Saturday Night Live” epizódjainak forgatása azonnal megszakadna.

A filmek piacán viszont a nézők csak a jövő évtől kezdődően érzékelnék a forgatókönyírók munkabeszüntetését. A Netflix akár hónapokig is képes lenne fenntartani a problémamentes működését, hiszen a cég produkcióihoz szükséges terveket jóval a gyártás előtt véglegesítik. Ezzel ellentétben a Hulu és a Paramount+ már közel sincsenek ilyen szerencsés helyzetben, itt sokkal rövidebb a forgatási idő, jobban rá vannak sorulva az írók munkájára. 

A kilátásba helyezett sztrájk, jelentős problémát okozhat anyagilag is a filmiparnak. A 2007-es munkabeszüntetés, amely száz napig tartott 2,1 milliárd dollárral rövidítették meg az amerikai gazdaságot. 

Az írók problémáját nehezíti a mesterséges intelligencia is, amely ugyan egyelőre még gyerekcipőben jár, de a technológia fejlődése komoly hatást gyakorolhat az egész filmiparra.  

Az AI az utóbbi időben a zeneiparban mutatta meg erejét, a népszerű amerikai előadók hanganyagából és ritmusából a zenészeket meghazudtoló slágereket kreált. Ez viszont nem erősíti a forgatókönyvírók lobbierejét.