Az ember, aki Hollywoodot gyökeresen megváltoztatja - De vajon az előnyére?

Elemzések2022. aug. 13.D.J.

A fúzióval létrejött új médiaóriás a Warner Bros. Discovery feje jókora vihart kavart. Néhány készítőt alaposan megbotránkoztatott azzal, hogy a közel-kész produkcióikat kihajította. Mégis az új médiamogul akár még sikerre is viheti a mamutcéget.

Új seriff érkezett a városba. Vagy legalábbis Hollywoodba. A neve David Zaslav és a világ egyik legnagyobb médiavállalatát a feje tetejére akarja állítani.

Részben neki köszönhető az is, hogy 80-as évek Magyarországáról szóló hazai sorozatot A besúgót már nem lehet megnézni az HBO Max-on.

Amikor kiderült, hogy a WarnerMedia és a Discovery egyetlen céggé fog összeolvadni az új vezér még a filmek iránti szeretetéről beszélt. Ám azóta, hogy idén áprilisban a 43 milliárd dolláros fúzió véget ért a tetteit inkább a hideg számítás jellemzi. Az egyik videotár szolgáltatást a CNN+-t, amelynek az elindítása dollár százmilliókba került pár hét után lekapcsolta, mivel nem volt megelégedve a nézettségi adatokkal.

Amikor úgy döntött, hogy meghúzza a nadrágszíjat az HBO Max-ról itt Európában és Amerikában is számos produkciót távolítottak el.

Köztük nem csak helyi alkotásokat, mint A besúgót, de néhány olyat is, amely a maga idején komolyabb nemzetközi visszhangot kapott. Jó példa erre az Anne Hathaway főszereplésével készült Boszorkányok.

Az új vezetés néhány kész-közeli filmnél úgy döntött, hogy egyáltalán nem mutatják meg őket a nagyközönségnek. Így a stúdió hétpecsétes titka marad, hogy miként sikerült a Batgirl című képregényfilm, amely közel 90 millió dollárból készült. Hasonló sorsra jutott a 40 milliós új animációs Scooby-Doo film is.

Gyakorlatilag befejeztük és a végeredmény gyönyörű lett. Összetöri a szívem, ami történt.

mondta a fejlemények kapcsán a mozi producere Tony Cervon. Zaslav a streaming-kínálatot a spórolás miatt szabta át, a két filmet pedig azért törölte a premier-naptárból, mert nem ütötték meg az elvárt szintet.

Az új vezér úgy tűnik nem akar jóban lenni a kreatívokkal. Már a veterán színész-rendező Clint Eastwood és a Warner stúdió barátságát is felrúgta. Nem értette, hogy Eastwood 2021-es filmje a Cry Macho minek kapott zöld utat, amikor látszott, hogy kiöregedett rodeó sztárról szóló film, aligha lesz komoly siker.

Zaslavnak elmagyarázták, hogy Eastwood és a Warner roppant jó viszonyban van: a direktor rengeteg nagy sikert szállított le nekik a múltban, így a szokottnál nyitottabbak, ha megkeresi őket egy új filmötlettel.

Zaslav azonban jelezte, hogy efféle baráti gesztusoknak nincs értelme, ha milliós filmekről kell dönteni. „Ezt nem show barátoknak, hanem show biznisznek hívják” – szögezte le a megbeszélésen.

David Zaslav eredetileg az NBC-nél kezdett, majd 2006-tól a Discovery vezetője volt. Az irányítása alatt felvirágoztak a reality műsorok, amelyek ugyan aligha számítanak a szórakozás csúcsának, viszont kétségtelen, hogy a céget roppant sikeressé tették.

Zaslav az egyesülés óta láthatóan alapjaiban akarja átalakítani a Warner-t, amelynek az égisze alatt olyan mozik készültek annak idején, mint a Harry Potter, a Gyűrűk Ura vagy a Mátrix filmek.

Bár hozzájuk tartozik Tapsi Hapsi is, bejelentették, hogy a gyerektartalmakból a jövőben vissza fognak venni.

A Warnernél az utóbbi időben a képregényfilmek kifejezetten sikeresek voltak, legyen szó akár az idei Batmanről, vagy az 1 milliárd dollárt kaszáló Jokerről. Zaslav a szuperhősökkel foglalkozó részleget mégis teljesen újra akarják gondolni. Akár csak a Disney-hez tartozó Marvelnél, gyakorlatilag sorozatgyártásban akarják készíteni az egymáshoz kapcsoló képregény-filmeket.

El is rendelte, hogy már 10 évre előre dolgozzák ki a terveket a jövő szuperhős mozijaihoz.

A jelenlegi formájában az HBO Max is megszűnik majd: a helyét majd egy új videótár veszi át, ahol a Discovery streaming tartalmai is fent lesznek. Minket ez a változás várhatóan 2024-ben érhet el. Aki esetleg félti a küszöbön álló Trónok harca sorozatot, a Sárkányok házát az megnyugodhat: a minőségi streaming tartalmakra még az eddigieknél is többet akar költeni az új vezetés.

A befektetők az elképzelésektől láthatóan nincsenek elájulva. Azután, hogy augusztus 4-én ismertette a menedzsment az elképzeléseit a részvény-árfolyam elkezdett zuhanni.

A Warner Bros. Discovery részvény-árfolyama

A Warner Bros. Discovery részvény-árfolyama

Forrás: Google

Ám most még túl korai lenne David Zaslavot temetni. Az egyik legmerészebb ötlete valójában hosszútávon nagyon is kifizetődő lehet.

Most már egyértelmű, hogy a fúzió előtt hibát követett el a Warner, amikor a nagy mozifilmjeit rögtön streamingre küldte a COVID időszak alatt.

Sokkal okosabban járt el a konkurens Paramount stúdió, amelyik az igazán nagy dobásait nem vesztegette el a videotárakra, inkább kivártak. Az új Top Gun film Tom Cruise-al eredetileg 2020 nyarán jött volna ki. De a premiert addig halasztgatták, amíg le nem csengett a járvány. Most már világos, hogy jó döntést hoztak. Az új Top Gun idén bődületes siker volt a pénztáraknál: összesen 1,2 milliárd dollárt termelt.

Az Egyesült Államokban többet hozott mint a Titanic és bekerült minden idők hét legsikeresebb filmje közé.

Ezért nem ördögtől való Zaslav döntése, miszerint a Warner új pályára lép és mostantól a streaminget nem úgy fogják kezelni mint holmi csodafegyvert. Amellett, hogy az online szolgáltatásra is komoly figyelmet fordítanak, a filmek terén újra a mozikat akarják előnyben részesíteni.

Az elmúlt hónapokban a filmjeik a mozis debütálásuk után 45 nappal kerültek fel a streamingre. Ennek az ügymenetnek minden bizonnyal búcsút lehet mondani.

A mozis premierek után valószínűleg megint hónapokat kell majd várni, mire az új Warner produkciókat a saját otthonunkban is meg tudjuk nézni. Hogy ez az ötlet üzletileg mennyire működőképes azt majd az idő eldönti.

A hollywoodi stúdióknak egyelőre vegyesek a tapasztalatai, de az látható, hogy az ismert mozi-sorozatok új részei komoly összegeket tudnak termelni a nagyvásznakon.