Skócia vezetője: a GDP nem alkalmas a gazdasági siker mérésére

Siker2019. aug. 8.Növekedés.hu

Nicola Sturgeon, Skócia első minisztere a TEDSummit 2019-en tartott előadásában beszélt arról, hogy szerinte miben kellene változtatnia a jelenlegi fejlett országok vezetőinek ahhoz, hogy az emberek egészségesen és boldogan élhessenek.

A mai világban az egyes országok sikerességének legfontosabb mérőszáma a GDP, ami az ország termelésének és kereskedelmének az összességét veszi alapul.

Sturgeon szerint eljött az ideje, hogy ez megváltozzon. Kiemelte annak fontosságát, hogy mit választ egy ország a sikerességének a mérésére, hiszen ez határozza meg a politikai fókuszt és a közaktivitást.

A legnagyobb probléma a jelenlegi GDP-vel, hogy a teljes munka eredményét méri, de nem tér ki a munka jellegére. Így olyan dolgok is számíthatnak rövid távon, amik hosszú távon károsak lehetnek a bolygóra nézve.

Az éghajlatváltozás, a növekvő automatizálás és az elöregedő társadalmak problémája miatt itt lenne az idő egy szélesebb körű meghatározásnak arra, hogy mit tekintünk sikeres országnak.

Éppen ezért Skócia létrehozott egy hálózatot, aminek a Wellbeing Economy Governments nevet adta. Olyan kormányok szövetsége ez, amelyek célja a jóléti gazdaság elérése. A hálózatot Skócia, Izland és Új-Zéland alapították, három olyan ország, amelyet nők vezetnek.

Skócia már 2007-ben elindult ezen az úton, amikor megjelentették a Nemzeti Teljesítménykeretet, amely meghatározza azokat az indikátorokat, amivel az ország sikerét mérik.

Ezek a mutatók olyan változatos dolgokat tartalmaznak, mint

  • a jövedelem egyenlőtlenségének felszámolása,
  • a gyermekek boldogságának elérése,
  • a zöldterületekhez és a lakhatáshoz való hozzáférés.

Az ország elkötelezetten kezeli ezeket a kérdéseket a gazdasági versenyképesség mellett, így arra törekszenek, hogy minden munka tisztességes, teljesíthető és jól megfizetett legyen.

A skótok mellett a másik két ország is dolgozik a jóléti társadalom ügyén.

Új-Zéland az idei évben hozta létre az első jóléti költségvetését, aminek a mentális egészség áll a középpontjában. Izland pedig az egyenlő fizetések, a gyermekekről való gondoskodás és az apasági jogok témakörével foglalkozik.

Sturgeon hangsúlyozta, hogy szeretné, ha a többi kormány is megváltoztatná a jelenlegi gondolkodásmódját, és az emberek jólétét helyeznék a politikai döntések középpontjába.