Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?

Siker2018. dec 6.Növekedés.hu

Sokan vannak, akik irigylik a világ topvállalatainak vezetőit, de ha jobban megnézzük, rögtön világossá válik, hogy ez a munka hatalmas nyomással jár. A munka és a magánélet egyensúlyának hiánya pedig mentális és fizikai értelemben is egészségtelen.

Az 500 legnagyobb amerikai vállalat vezetőinek hatvan százaléka rendszeresen szán időt kifejezetten stresszoldó technikák alkalmazására. Minden második vezér személyi edző segítségét is igénybe veszi, minden harmadik wellness edzőt alkalmaz, 22 százalékuk pedig pszichológus segítségét kéri a felhalmozódott feszültségek levezetésére – derül ki a Harvard Business School felméréséből.

Sokan vannak, akik irigylik a világ topvállalatainak vezetőit millió dolláros fizetésük miatt, s mert egyetlen döntésükkel képesek egy világcéget akár más irányba is fordítani, ha éppen arra van szükség. Első pillantásra valóban csábító lehet ilyen hatalom birtokában irányítani egy világcéget, de ha jobban megnézzük, rögtön világossá válik, hogy ez a munka hatalmas nyomással jár a kiugróan magas felelősség miatt. A munka és a magánélet egyensúlyának hiánya pedig mentális és fizikai értelemben is egészségtelen, és a személyes kapcsolatok is kárát láthatják az effajta munkának. infografikán is bemutatja, vajon mivel is tölti napjait egy igazi topvállalat vezérigazgatója. Olyan vezetőkről van szó, akik átlagosan 13,1 milliárd dolláros éves bevételért felelnek. Ők munkaidejük negyedét a fennhatóságuk alá tartozó szervezeti egységek tevékenységének áttekintésével töltik.

Egy másik negyedét az emberi és stratégiai kapcsolatok ápolása tölti ki. A munkaidő valamivel több, mint ötödében a vállalati stratégiával foglalkoznak. A vállalat szervezetének és kultúrájának kérdéseire idejük hatodát szánják. A maradék időt pedig elosztják az esetleges vállalati összeolvadások és felvásárlások, a különböző működési elképzelések, a szakmai fejlődés, valamint az esetleges válságkezelés ügyeinek áttekintése között. Amennyiben a vállalati működésre és a személyi ügyekre fordított időt elemezzük, arra jutunk, hogy az egyenlően oszlik meg a két oldal között. Azaz fele időben az üzleti sikerek, a vállalati stratégia kialakításával és fejlesztésével foglalkozik, a másik felében pedig a munkatársak személyes fejlődésével, a vállalat életében betöltött szerepük elemzésével tölti idejét a vezérigazgató. Jellemző rájuk, hogy nem szeretik fölöslegesen szaporítani a szót, hiszen az általuk vezetett megbeszéléseknek valamivel kevesebb, mint kétharmada legfeljebb egy órát tart, 7 százalékuk pedig alig negyedórát.

Egy napjukat áttekintve azt látjuk, hogy annak harmadában dolgoznak a munkahelyükön vagy külső helyszínen, negyedében személyes ügyeikkel, valamint a családdal, barátokkal foglalkoznak, tizedében közlekednek, és végül egy másik harmadát pedig alvással töltik. Persze nem lehet kudarcok nélkül vezetni ezeket a hatalmas vállalatokat. Ezzel a top menedzserek is tisztában vannak, és igyekeznek már előre felkészülni a várható kihívásokra. Értékelésük szerint a legnagyobb feladat kezelni a vállalat kultúrájának változását. Szintén nagy odafigyelést igényel a közvetlen vezetői csapat fejlesztése, illetve a rövid távú pénzügyi egyensúly és a vállalat hosszút távú érdekeinek egyensúlyban tartása. Ugyanakkor kifejezetten fontosnak tartják, és igyekeznek időt szánni arra, hogy a felelősségteljes munkával járó stresszt kezeljék. Ennek részeként különösen odafigyelnek, hogy elegendő időt tudjanak szánni saját magukra, illetve családjukra, valamint hogy a személyes életükre gyakorolt stresszhatásokat képesek legyenek kezelni.

Az alkalmazott módszerek igen szerteágazóak. A megkérdezett menedzserek hatvan százaléka rendszeresen – hetente több alkalommal – szán időt kifejezetten stresszoldó technikák alkalmazására. Minden második vezér személyi edző segítségét is igénybe veszi, minden harmadik wellness edzőt alkalmaz, 22 százalékuk pedig rendszeresen kéri pszichológus segítségét a felhalmozódott feszültségek levezetésére. Mindez érhető, hiszen a topmenedzserek mindenki másnál jobban tudják, hogy feladatukat csak úgy tudják maradéktalanul ellátni, ha mentálisan és fizikálisan is folyamatosan formában tartják magukat. Az elemzés alapján pedig elmondható, bár valóban csábító lehet a hatalmas jövedelem, azért nem kell irigyelni a topmenedzsereket, mert hatalmas nyomás alatt dolgoznak, amely sok esetben egészségügyi problémákhoz vezet.

SIKERSZTORIK
100% pszichológia: Ebben rejlik a Facebook, Snapchat és az Instagram sikerének titka
A Facebook több mint 2 milliárd, az Instagram 800 millió felhasználóval büszkélkedhet, a Snapchat-et pedig körülbelül 180 millióan használják naponta. Valójában miért kapnak ezek az alkalmazások ekkora figyelmet? Összegyűjtöttük az öt legfontosabb okot.
Siker2018. feb 15.
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Hogyan legyünk sikeresek a 20-as, 30-as, 40-es éveinkben - az Alibaba tulajdonosának jó tanácsai
„Az életben nem az számít, hogy mennyi mindent értél el, hanem az, hogy hogyan élted meg a kemény napjaidat és a hibáidat.” Mondta Jack Ma.
Siker2018. feb 20.
Michael Bloomberg: öt tipp, hogy sikeres vállalkozó legyen
Mindössze öt dologról van szó, ám ezek betartásával lett sikeres vállalkozó Michael Bloomberg, akit később New York polgármesterének választottak.
Siker2018. máj 10.
Kezdő vállalkozó? Akkor erre az öt dologra figyeljen!
Bármibe, és bármikor is vág bele az ember, vannak általános szabályok, amelyek betartása nagy segítséget jelent a kezdő vállalkozónak. Mutatjuk, mit tart a legfontosabbnak egy sikeres vállalkozó, a JÓKENYÉR pékség tulajdonosa, Ludwig Klára.
Siker2018. nov 8.
Soros után ő a második leggazdagabb magyar
Thomas Peterffy, vagyis Péterffy Tamás 15-18 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ 57. legtehetősebb embere.
Siker2019. jan 12.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.