Warren Buffett: így védekezhetünk az infláció ellen

Siker2022. máj. 17.B.F.

Az infláció az amerikai gazdaságot is megviseli, a gáztól kezdve az élelmiszerig, mindenhol meredek az áremelkedés. Warren Buffett elárulta, szerinte hogyan lehet a leghatékonyabban védekezni ellene.

A Berkshire Hathaway vezérigazgatója és a legendás befektető, Warren Buffett szerint bizonyos lépéseket megtehetünk annak érdekében, hogy megvédjük magunkat az infláció hatásaival szemben – írja a CNBC.

A Berkshire Hathaway éves részvényesi közgyűlésén Buffett újra felelevenítette régóta mondogatott tanácsát, miszerint a leghatékonyabb védekezés az infláció ellen a készségeink gyarapítása, és az, ha képességeinkre támaszkodva a szakmánk élére kerülünk.

A legjobb, amit tehetünk, hogy valamiben kivételesen jók leszünk

– mondta a 91 éves befektető. Példaként olyan szakmákat említett, mint az orvosok és az ügyvédek. Buffett szerint az emberek „adnak valamennyit abból, amit létrehoztak, cserébe azért, amit mi tudunk.”

Hozzátette, hogy

a készségek a valutával ellentétben inflációállóak.

Ha van egy olyan készségünk, amelyre nagy kereslet mutatkozik, akkor ez az igény fennmarad, függetlenül attól, hogy mennyit ér a dollár.

Bármilyen képességeink is vannak, azt nem vehetik el tőlünk, nem lehet rá hatással az infláció – mondta.

A legjobb befektetés az, amely önmagunk fejlesztésével kapcsolatos, és még csak nem is kell adózni utána

– emelte ki.

Ez egyébként nagyon hasonló ahhoz, amit Buffett még 2009-ben, a nagy gazdasági világválság végén tanácsolt. Az akkor 78 éves férfi azt mondta, hogy „a legjobb dolog, amit tehetünk, ha önmagunkba fektetünk”.

Akkoriban Buffett azt is elárulta, hogy szerinte mi a második legjobb dolog, amit az ember tehet: ha olyan üzletbe fektet be, amely olyan termékeket gyárt, amelyekre a dollár teljesítményétől függetlenül is van kereslet.

Példaként egy olyan céget hozott fel, mint a Cola-Cola, mondván, az emberek még évtizedek múlva is fogyasztani fogják a kedvenc üdítőjüket, és döntésükben az infláció nem fog szerepet játszani. Buffett szerint ugyanis nem számít az árváltozás, az emberek továbbra is fizetni fognak a kedvenc termékeikért.