A Facebook továbbra is jövőre tervezi kriptovalutája piacra dobását

Tech2019. okt. 23.Növekedés.hu

Minél többen határolódnak el a Facebook tervezett kriptovalutájától a Librától, annál inkább póbálják finomítani az elképzelést. Most azt jelentették be, hogy valós valutához kötött digitális pénz kibocsátására is hajlandók.

A Facebook, amely Libra nevű digitális valutaprojektjét illetően növekvő elutasítással szembesül, a közelmúltban bejelentette: nem ragaszkodik ahhoz, hogy kriptovalutája a kezdeti javaslatnak megfelelően szintetikus alapú legyen. Járható útnak tartja azt is, hogy a Libra az olyan nemzeti valutákra épüljön, mint a dollár, olvasható a yahoo.com hírportálon. 

David Marcus, aki a Libra projekt vezetője, egy banki szemináriumon azt mondta:

a Csoport fő célja továbbra is az, hogy egy hatékonyabb fizetési rendszert alkosson. Nyitottak vagyunk az alternatív megközelítésekre. Másképpen is megcsinálhatjuk. Ahelyett, hogy egy szintetikus egységet hoznánk létre, köthetjük egy sorozat más valutához, akár a dollárhoz, akár az euróhoz, akár a font sterlinghez.

A Reuters hírűgynökségnek később hozzátette:

Amit fontosnak tartunk, az maga a küldetés, amit sokféle úton meg lehet közelíteni. A Libra-nak rugalmasnak kell lennie.

A Facebook által irányított projektet e hónap elején komoly mértékben visszavetette, hogy a pénz átutalási ágazat több vezető vállalata, így a Mastercard és a Visa elhagyta kezdeményezők csoportját. Kivonult a Stripe, az eBay, a Booking Holdings és a PayPal is. 

A pénzügyi világ alakítói és hatóságai aggodalmukat fejezték ki, mert attól tartanak, hogy egy szintetikus alapon létrehozott, világméretű valuta felboríthatja a pénzügyi világrendszert, fenyegetheti a felhasználók személyi adatainak biztonságát és eszközt teremt a pénzmosásra. 

A G20 Csoport pénzügyi vezetői a közelmúltban megállapodtak, hogy szigorú szabályokat hoznak a kriptovaluták használatára és közölték: ilyen pénzügyi termékek kibocsátására nem kerülhet sor mindaddig, amíg a különböző kockázatokat megfelelően nem kezelték. 

David Marcus azt mondta a Reuters tudósítójának, hogy a Facebook továbbra is a Libra 2020 júniusi indításában gondolkodik, de elismerte, hogy a hatósági elvárások miatt a projekt késedelmet szenvedhet. 

Meglátjuk. Egyenlőre tartjuk a kitűzött időpontot

mondta arra a kérdésre válaszolva, hogy számos fontos partner kiválása együtt járhat-e a tervezett ütemterv módosításával.