A PayPal kihátrált a Facebook kriptovalutája mögül

Hírek2019. okt. 8.Növekedés.hu

Bár a Libra eddig is össztűz alatt állt, a PayPal az első olyan vállalat, amely a Libra létrehozására összeállt szövetségből lépett ki.

A Facebook ez év júniusában jelentette be a Libra, és annak digitális pénztárcája, a Calibra létrehozására irányuló szándékát. A kezdeményezés megvalósítása érdekében megalapította a 28 vállalatot és non-profit szervezetet tömörítő Libra Szövetséget, amelyek tagjai között van a fizetések lebonyolításával foglalkozó Visa, az utazásmegosztó alkalmazás Uber és a jótékonykodó humanitárius szervezet, a Mercy Corps. 

A projekt megvalósításával a Facebook célja, hogy az emberek saját alkalmazásaik felhasználásával, illetve a WhatsApp üzenetküldő szolgáltatásán keresztül átutalásokat hajthassanak végre. A Libra-tranzakciókat a partner cégek is fogadnák. 

A Facebook szerint a Libra független irányítás alatt működne és valós vagyonnal rendelkezne. A fizetési tranzakciók olyan egyszerűek lennének, mint az üzenetküldés. 

Kezdettől fogva aggályos azonban, a Libra hogyan védené meg felhasználóinak pénzét és személyes adatait. Kérdés az is, mennyire ingadozik majd a virtuális valuta árfolyama.

A kriptovaluta ötletét a pénzügyi hatóságok kezdettől fogva bírálják. A fejlett gazdaságokat tömörítő G7 országok júliusban figyelmeztettek: nem engedik a Libra piacra lépését mindaddig, amíg a szabályozással kapcsolatos aggodalmakat megfelelően nem tisztázták.

Franciaország és Németország leszögezte: az európai alkalmazását meg fogják akadályozni.

A központi bankok kormányzói, közöttük az Egyesült Királyság jegybankjának kormányzója, Mark Carney is bizalmatlanul fogadták a projektet. Az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump tweet-bejegyzésében leszögezte: nem híve a kriptovalutának. 

A bbc.com hírportálon olvasható tudósítás szerint a pénzügyi átutalásokat bonyolító PayPal az első olyan vállalat, amely kihátrált a Libra létrehozására összeállt szövetségből. Közleményükben leszögezték, hogy továbbra is támogatják a Libra gondolatát, de a jövőben a figyelmüket inkább a saját üzletükre összpontosítják.

A PayPal visszalépésének hírére a Libra Association bejelentette:

tudjuk jól, hogy a pénzügyi rendszer átalakítására irányuló kísérletek komoly ellenállásba ütköznek. Ezt a kísérletet egyfajta küldetésnek tekintjük, ami fontosabb számunkra, mint bármi más.

Jobb, hogy most derült ki, hogy e ponton ez az elkötelezettség hiányzik.

A Libra Szövetség irányító testülete, a Libra Tanács első ülését október 14-én tartja.  A csoport közölte, hogy miután körülbelül ezerötszáz szervezet lelkes érdeklődés mutat a projektben irányt, hamarosan nyilvánosságra hozzák legújabb elképzeléseit.

Forrás