A jó borhoz is kell a szenzor

Tech2019. szept. 4.Növekedés.hu

A legmodernebb technológiák használata a borkészítésben is jelentős hatékonyságnövelést hozhat. A részletekről Farhan Ahmed Számi, az SAP üzletágvezetője tájékoztatta a növekedés.hu-t.

A gyártásban, logisztikában, szállítmányozásban és még számos területen már ma is aktívan használjuk az IoT (dolgok internete) eszközöket, azonban az igazán nagy fellendülés még csak most jön ezen a területen.

A hálózatra csatlakoztatott IoT készülékek száma 2025-re elérheti a 41,6 milliárdot az IDC piackutató előrejelzése szerint és ezek a készülékek összesen 79,4 zettabájtnyi adatot generálnak majd. Csak hogy el tudjuk képzelni, mekkora adatmennyiségről van szó, ha egy zettabájtnyi információt kinyomtatnánk hagyományos könyvek formájában, akkor ezekkel tízmilliárd kamiont lehetne megtölteni.

A hatalmas növekedés részben az IoT megoldásokat már használó ágazatok további fejlesztéseiből adódik, részben pedig abból, hogy folyamatosan új területeken jelenik meg a technológia.

Első hallásra talán meglepőnek tűnhet, de az egyik ilyen szegmens a borászat lehet, hiszen a szőlőtermesztés során már most komoly hasznot hozhatnak a kihelyezett szenzorok és az azokból érkező adatokat feldolgozó rendszerek.

Az időjárás változásait figyelő szenzorok révén például időben azonosíthatók, később pedig jó eséllyel megelőzhetők is lesznek a szőlőtermesztés során a biológiai eredetű, illetve kártevőktől származó fertőzések, amihez majd a gépi tanulást (ML – machine learning) is bevethetjük. A fertőzések időben történő felismerése egyékbént már most is hatalmas segítséget jelenthet a gazdáknak, hiszen minél korábban kezdik el a védekezést, annál kevesebb hatóanyagot kell felhasználni a permetezés során, ami egy jelentős méretű birtoknál bizony komoly megtakarítást eredményezhet – mutatott rá Farhan Ahmed Számi, az SAP Hungary HANA platform üzletágvezetője, aki maga is borászkodik.

De nem csak a kártevők elleni harcban lehet bevetni az új technológiákat, hanem például a megfelelő környezet megteremtése érdekében is. A talajszondák kihelyezésével és adataik elemzésével például hatékonyan lehet gondoskodni a talaj termőképességének megőrzéséről. 

A szőlőtermesztés során használt okos-eszközök (önvezető járművek, vontatott munkagépek) szenzorainak használatával, és ezek adatainak nagy teljesítményű feldolgozásával a kijuttatott anyagok pontos mennyisége is helyspecifikusan előírható, valamint költség, nyersanyag oldalról előrejelezhető. Betakarításkor pedig az IoT szenzorok segítségével mérhető, hogy honnan milyen mennyiségű, és minőségű termést takarítottak be. Az évek releváns adatainak összevetésével pontos előrejelzések is végezhetőek, így nagyobb figyelmet lehet fordítani pl. a hozam maximalizálására, a gyengébb minőségű termőterületek célirányos feljavítására, vagy más termőterületté való átalakítására.

A befektetett eszközök, anyagok, felhasznált segédanyagok költségeinek figyelembevételével, kiegészítve azt a hozamokból származó bevételekkel, az okos, hozammaximalizáló gazdálkodás mellett profitabilitás is számítható, fedezeti pontokkal dűlő, tábla, vagy akár tő szinten. A kapott információk így nem csak racionális erőforrás-felhasználást,  költséghatékonyabb termelést eredményeznek, de segítségükkel optimalizálási javaslatok is készíthetők

- hangsúlyozta Farhan Ahmed Számi.