Az egyetemisták közel fele okostelefon-függő

Tech2021. márc. 27.B.F.

A felsőoktatásban tanuló hallgatók közel 40 százaléka az okostelefonja rabja, és emiatt az alvásminőségük is rosszabb – derül ki a Frontiers in Psychiatry tudományos szaklapban publikált tanulmányból.

Két éve a londoni King's College kutatói több mint ezer, 18–30 éves diákot kérdeztek az okostelefon-használatukról, beleértve a napi átlagos használat mennyiséget. Ezt utána összehasonlították az átlagos óraszámmal, amelyet a válaszadók hétköznap éjjelente aludtak, valamint az alvásuk általános minőségével.

A tanulmány megállapította, hogy a hallgatók 38,9 százaléka okostelefon-függő. A függők 68,7 százalékának volt rossz az alvásminősége, szemben azokkal, akiknek nem volt függőségük.

A kutatók azt találták, hogy azok a hallgatók válnak nagy valószínűséggel függővé, akik több órán keresztül használják telefonjukat miközben a családdal vagy a barátokkal töltenek időt, valamint még éjfél után is a telefonjukkal időznek.

Azt is megállapították, hogy azoknál, akik egy órával lefekvés előtt felhagytak készülékük használatával, kevésbé volt esély a függőség kialakulására, mint azok esetében, akik kevesebb, mint 30 perccel lefekvés előtt hagyták abba.

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy az okostelefon-függőség összefügg a rossz alvásminőséggel, függetlenül a használat időtartamától.

Azokat a diákokat tekintették függőknek, akik

  • napi öt óránál hosszabb ideig használtak okostelefont,
  • nem tudták kontrollálni, mennyi időt töltöttek a telefonjukkal,
  • szorongást éreztek, amikor nem tudtak hozzáférni a telefonjukhoz,
  • és akik a túlzott okostelefon használat következtében hétköznapi tevékenységeket nem végeztek el.

Egy másik tanulmány, amelyet a Journal of Clinical Sleep Medicine tavaly nyáron tett közzé, hasonló eredményekről számolt be, ők is az okostelefonok túlzott használatát és a fiatalabb gyermekek alvása közötti kapcsolatot vizsgálták. Arra a következtetésre jutottak, hogy az okostelefonok túlzott használata összefügg a rövidebb alvási idővel és az alvás minőségére is hatással van.

Néhány szakértő ugyanakkor vitatja az „okostelefon-függőség” kifejezést.

Az okostelefon-függőség nem egy olyan állapot, amelyet bármilyen globális egészségügyi testület elismerne, és nincs hivatalos klinikai diagnózis sem

- állítja Bob Patton, a University of Surrey klinikai pszichológia kurzusának oktatója, ahol függők viselkedését vizsgálják.

Ezenkívül fontos megjegyezni, hogy a Frontiers in Psychiatry lapban közzétett vizsgálat eredményei nem vonatkoztathatók mindenkire, mivel a kutatás során csak diákokat és fiatal felnőtteket vizsgáltak.

(via CNBC)