Ezeket a szakmákat biztosan nem fenyegeti a robotizáció

Tech2018. feb. 2.Növekedés.hu

A mesterséges intelligencia és az automatizálás az amerikai munkahelyek 6 százalékát, Európában pedig 4 százalékát veszélyezteti tíz éven belül. Vannak azonban olyan szakmák, amiket nem lehet robotokkal helyettesíteni, és biztosan túlélik a negyedik ipari forradalmat. Melyek is ezek pontosan?

 A mesterséges intelligencia (AI) térhódításával kapcsolatban általában olyan borúlátó előrejelzések is napvilágra kerültek, hogy egyre többen már úgy választanak szakmát, hogy az időtálló legyen, vagyis az egyik legfőbb szempont, hogy a gépek ne tudják elvégezni helyettük majd a munkát. Pánikra egyelőre semmi ok, becslések szerint 2026-ra az USA munkahelyeinek csupán 6 százalékát fogják a robotok átvenni, Európában pedig 4 százaléknyi munkahely lehet veszélyben. A szakértők szerint robotokkal, számítógépes programokkal elsősorban a rutin fizikai és szellemi munkák helyettesíthetőek teljesen, vagyis a betanított munkások feladatait fenyegeti veszély először. A kézügyességet, kreativitást, összetett döntéseket vagy szociális készségeket igénylő szakmáknál a gépek inkább kiegészítő eszközként jelennek meg. Egy amerikai álláskereső portál adatai alapján közgazdászok szedték össze azokat a szakmákat, amelyeket (egyelőre) biztosan nem fenyeget a robotizáció és a mesterséges intelligencia.

Séf

Az emberek mindig is élvezni fogják a gasztronómia nyújtotta ízélményeket. Egy robot nem tudná kombinálni a kézi ügyességet és a kreativitást, az emberi kapcsolatok ápolásáról már nem is beszélve.

Marketing-, és kommunikáció-tervezés

Például a tervezői szakma, ahol szavakkal, képekkel és ötletekkel dolgoznak, ezért nagy valószínűséggel túléli az automatizálást, mivel az AI nem képes kreatívan gondolkodni, új ötletekkel előrukkolni, stratégiát alkotni.

Egészségügyi szakemberek

Ezt a feladatkört a gépek még jó ideig nem fogják átvenni, mivel ezek a szakmák szociális készségeket is igényelnek.

Oktatás

Bár a technológiával egyre több újítását be lehet vetni a hatékonyabb oktatás érdekében, a tanárokra mindig is szükség lesz, mivel egymástól könnyebben tanulnak az emberek, mint például csak egy online program segítségével.

Kibervédelmi szakértő

Az elmúlt évben 18 százalékkal nőtt a kereslet a kibervédelmi szakértői posztokra. London például a kiberbiztonsági cégek egyik legnagyobb központja.

HR-munkakörök

A megfejtést maga a név is hordozza. Az érzelmi intelligencia, az empátia és az emberekismeret mindig is fontos lesz ebben az ágazatban, amit a robotok egyhamar nem fognak elsajátítani.

Szállítási, logisztikai menedzsment

Az elmúlt években sok szó esett arról, hogy a futárok helyett esetleg drónok végezzék a házhoz szállítást. A logisztikai szektor vezetői szerint azonban emberekre van szükség a felügyelet, a tervezés és a vezetés tekintetében is.

Kutatás, fejlesztés, innováció

Egy amerikai álláskereső oldal adatai szerint 54 százalékkal nőtt az érdeklődés a különféle kutatói munkák iránt. Egy gép csak algoritmussal és kódokkal tud kutatni, egy ember azonban képes megtalálni azokat az összefüggéseket, amik rejtve maradnak a robotok előtt.