Ezeket a szakmákat biztosan nem fenyegeti a robotizáció

Tech2018. feb 2.Növekedés.hu

A mesterséges intelligencia és az automatizálás az amerikai munkahelyek 6 százalékát, Európában pedig 4 százalékát veszélyezteti tíz éven belül. Vannak azonban olyan szakmák, amiket nem lehet robotokkal helyettesíteni, és biztosan túlélik a negyedik ipari forradalmat. Melyek is ezek pontosan? A mesterséges intelligencia (AI) térhódításával kapcsolatban általában olyan borúlátó előrejelzések is napvilágra kerültek, hogy egyre többen már úgy választanak szakmát, hogy az időtálló legyen, vagyis az egyik legfőbb szempont, hogy a gépek ne tudják elvégezni helyettük majd a munkát. Pánikra egyelőre semmi ok, becslések szerint 2026-ra az USA munkahelyeinek csupán 6 százalékát fogják a robotok átvenni, Európában pedig 4 százaléknyi munkahely lehet veszélyben. A szakértők szerint robotokkal, számítógépes programokkal elsősorban a rutin fizikai és szellemi munkák helyettesíthetőek teljesen, vagyis a betanított munkások feladatait fenyegeti veszély először. A kézügyességet, kreativitást, összetett döntéseket vagy szociális készségeket igénylő szakmáknál a gépek inkább kiegészítő eszközként jelennek meg. Egy amerikai álláskereső portál adatai alapján közgazdászok szedték össze azokat a szakmákat, amelyeket (egyelőre) biztosan nem fenyeget a robotizáció és a mesterséges intelligencia.

Séf

Az emberek mindig is élvezni fogják a gasztronómia nyújtotta ízélményeket. Egy robot nem tudná kombinálni a kézi ügyességet és a kreativitást, az emberi kapcsolatok ápolásáról már nem is beszélve.

Marketing-, és kommunikáció-tervezés

Például a tervezői szakma, ahol szavakkal, képekkel és ötletekkel dolgoznak, ezért nagy valószínűséggel túléli az automatizálást, mivel az AI nem képes kreatívan gondolkodni, új ötletekkel előrukkolni, stratégiát alkotni.

Egészségügyi szakemberek

Ezt a feladatkört a gépek még jó ideig nem fogják átvenni, mivel ezek a szakmák szociális készségeket is igényelnek.

Oktatás

Bár a technológiával egyre több újítását be lehet vetni a hatékonyabb oktatás érdekében, a tanárokra mindig is szükség lesz, mivel egymástól könnyebben tanulnak az emberek, mint például csak egy online program segítségével.

Kibervédelmi szakértő

Az elmúlt évben 18 százalékkal nőtt a kereslet a kibervédelmi szakértői posztokra. London például a kiberbiztonsági cégek egyik legnagyobb központja.

HR-munkakörök

A megfejtést maga a név is hordozza. Az érzelmi intelligencia, az empátia és az emberekismeret mindig is fontos lesz ebben az ágazatban, amit a robotok egyhamar nem fognak elsajátítani.

Szállítási, logisztikai menedzsment

Az elmúlt években sok szó esett arról, hogy a futárok helyett esetleg drónok végezzék a házhoz szállítást. A logisztikai szektor vezetői szerint azonban emberekre van szükség a felügyelet, a tervezés és a vezetés tekintetében is.

Kutatás, fejlesztés, innováció

Egy amerikai álláskereső oldal adatai szerint 54 százalékkal nőtt az érdeklődés a különféle kutatói munkák iránt. Egy gép csak algoritmussal és kódokkal tud kutatni, egy ember azonban képes megtalálni azokat az összefüggéseket, amik rejtve maradnak a robotok előtt.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.