Ki nem találja, hol van a világ legforgalmasabb légi útvonala! A TOP 10 úti célban európai város nem szerepel

Utazás2018. feb. 2.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A legforgalmasabb légi útvonalak közötti versenyt a dél-koreai luxussziget, Jeju és a Szöul közti járat nyerte meg napi 178 indulással. A toplista érdekessége, hogy európai célállomás nincs rajta, és észak- és dél-amerikai útvonalból is mindössze egy-egy található, mindent vittet az ázsiai metropoliszok. (Nagyobb felbontásért, klikkeljen a képre!) A legtöbben embernek inkább a New York-Los Angeles vagy a London-Párizs útvonal ugrik be, ha a legforgalmasabb légi útvonalra gondolnak, ez azonban már a múlté. Meglepő módon a legforgalmasabb légi útvonal egy dél-koreai luxusszigetet, Jejut és a fővárost, Szöult köti össze a londoni székhelyű, a legtöbb légi forgalmi adatot regisztráló OAG összesítése szerint. Az elmúlt évben összesen 64 991 indulást rögzítettek az alig 450 ezer fő lakta Jeju sziget és Szöul Gimpo repülőtere között, ami nagyjából napi 178 járatot jelent.

A legforgalmasabb légiutak listáját egyébként javarészt ázsiai mega- és metropoliszok közötti útvonalak vezetik: az urbanizációval, a népesség növekedésével és gazdagodásával a régióban fejlődik a leggyorsabban az utazási piac.
Dél-Koreai Hawaii” A világranglistát vezető légi útvonal érdekes módon a turisták miatt népszerű, és nem az üzletemberek utazásai miatt. Jeju a legnagyobb sziget a Koreai-félsziget közelében, amelyet sokszor "Dél-Koreai Hawaii"- ként is emlegetnek, és nagyon népszerű a dél-koreaiak körében. Szöulból átlagosan negyedóránként indítanak repülőgépet a szigetre. Jejuról évente 11 millió utast fogad a Szöul Gimpo repülőtere. Mind belföldi a tíz legforgalmasabb légi útvonal A nagyobb területű országokban gyakorlatilag nincs más gyors alternatívája a földi közlekedési formáknak, miközben az egy államon belüli közlekedés fontosabb, mint a külföldi utazások. A második legsűrűbb forgalommal rendelkező légi útvonal Melbourne és Syndey között található. Tavaly naponta mintegy 150 járat-indulást regisztráltak a két ausztrál nagyváros között. Harmadik helyen a Mumbai és Delhi közötti légi kapcsolat végzett nagyon kicsi különbséggel. A legforgalmasabb légi útvonalak tízes listájára mindössze két nem ázsiai légi útvonal fért fel: Észak-Amerikában a San Francisco és Los Angeles közötti szakasz, míg Brazílián belül Sao Paulo és Rio de Janeiro vitte el a pálmát. Európában más a mennyiség Európában az aránylag kis helyen elterülő országok miatt az ázsiai és amerikai megapoliszokhoz képest viszonylag kisebb a légi forgalom, továbbá a földi közlekedési formák sokkal népszerűbbek a szakértők szerint. A legfrissebb elemzés szerint a Dublin-London légvonal volt tavaly a legnépszerűbb Európában megközelítőleg 14,500 járatszámmal. Összehasonlításképp ez a szám a tizedik helyen végzett Peking – Shanghaj 30 ezres eredményének még a felét sem éri el. Az új megapoliszoké a jövő A fejlődő világ rohamos urbanizációja következtében jelentős mértékben eltolódnak a súlypontok az ázsiai országok felé az ENSZ World Urbanisation Prospects legfrissebb elemzése szerint. Ez a tendencia már napjainkban is érezhető, a jövőben pedig a jelenlegi trendek alapján még jelentősebb lesz. Előrejelzések szerint 2030-ra a világ legnépesebb városa Tokió, Delhi, Sanghaj, Mumbai, Peking, Dakka, Karacsi, Kairó, Lagos, Mexikóváros és Sao Paulo lesz. A 13. helyre sikerül New York-Newark-nak beférnie, európai ország azonban még csak fel sem került a top tizenöt közé az előrejelzésben.