Hackercsoportot lepleztek le Oroszországban - 1,75 milliárd forint értékű készpénz és egyéb vagyon volt náluk

Tech2022. jan. 14.MTI - Pogár Demeter Moszkva

Amerikai kérésre őrizetbe vette a nagyvállalatok elleni hackertámadásokkal gyanúsított REvil csoport tagjait az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) - közölte pénteken a szolgálat közönségkapcsolati osztálya.

Az FSZB tájékoztatása szerint sikerült azonosítani a REvil összes tagját, a csoportot és az infrastruktúráját pedig felszámolni. Az őrizetbe vett 14 embertől 426 millió rubelt (csaknem 1,75 milliárd forintot) részben kriptovalutában, valamint 600 ezer dollárt, félmillió eurót, számítógépes eszközöket, 20 prémium kategóriájú autót és a bűncselekmények elkövetéséhez használt kriptopénztárcákat foglaltak le.

Az FSZB-hez intézett amerikai folyamodvány megnevezte a hackerek vezetőjét, aki a gyanú szerint részt vett külföldi csúcstechnológiai vállalatok információs erőforrásainak rosszindulatú szoftverekkel történt megfertőzésében a komputereken lévő információk titkosításával és a dekódolás fejében történt zsarolásban. A REvil részt vett a JBS vezető amerikai húsipari vállalat és a Kaseya szoftvercég elleni támadásokban is. A JBS 11 millió dolláros váltságdíjat fizetett a hackereknek.

A hackercsoport tagjait pénzeszközök jogellenes forgalmával vádolták meg, ezen a jogcímen hét évig terjedő börtönbüntetés szabható ki Oroszországban.

Az Interfax hírügynökség egyik informátora szerint Moszkva nem fogja kiadni az orosz állampolgár REvil-hackereket az Egyesült Államoknak.

Az RBK orosz gazdasági napilap emlékeztetett rá: Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök tavaly júniusi genfi csúcstalálkozóján a felek megállapodtak abban, hogy kidolgozzák, mely célpontok ellen nem szabad kibertámadást indítani. Biden akkor azt mondta, hogy a tilalmat az infrastruktúra 16 szektorára javasolta kiterjeszteni. Egy későbbi telefonbeszélgetés során az amerikai elnök sürgette, hogy Oroszország hozzon intézkedéseket a területén aktív hackerek megállítására.