Így bányásszunk bitcoint!

Tech2018. márc. 2.Növekedés.hu

Ugyan mostanság zuhanórepülésben van a Bitcoin (BTC) árfolyama, ám a spekulánsok közül sokan úgy látják, ez átmeneti állapot. Így 400-500 ezer forintnyi tőkével most is érdemes a BTC-bányászatba belefogni, ezt körülbelül hat-nyolc hónap alatt vissza is lehet forgatni, havi szinten 80 ezer forintos profittal számolva  – mondta a növekedés.hu-nak egy BTC bányászattal is foglalkozó kriptovaluta szakértő. Hetek óta szinte folyamatosan zuhan a kriptodevizák árfolyama, mert több nagy amerikai és brit bank megtiltotta ügyfeleinek, hogy hitelkártyáikkal vásároljanak bitcoint (BTC) vagy más digitális devizát. Elemzők szerint azért a szigorúság, mert attól tartanak, hogy klienseik komoly árfolyamveszteséget szenvednek el, az pedig megnöveli a rossz hitelek nagyságát a hitelkártyákon. A bitcoin piaci kapitalizációja a mostani árfolyamon 125,6 milliárd dollárra süllyedt. Az árfolyamzuhanást a Wall Street Journal szerint ráadásul az is előidézheti, hogy pár napja elhunyt a dél-koreai Jung Ki-joon, aki hazája Kormányzati Politikai Koordinációs Hivatalának gazdaságpolitikai vezetőjeként irányította a kriptovaluta-spekuláció és az ezzel kapcsolatos illegális tevékenység visszaszorítását célzó jogalkotás összehangolását. A hét utolsó napján is gyengült a BTC kurzusa, a múlt hetihez képest közel egyszázalékos esés volt tapasztalható. Egy érméért 9823 dollárt kértek a MarketWatch szerint. Nem mellesleg a kriptodevizák bírálói spekulatív buboréknak tartják az árfolyamok rohamos zuhanását, míg támogatói azt mondják, hogy rövid távon erős áringadozás várható, és a digitális devizák mögött álló blokklánc technológia megtartja erejét és értékét. Ennek vagyunk most épp tanúi.

Élet a „bányában”

A kriptovaluta bonyolult rendszeréről egy bitcoinbányászattal is foglalkozó befektetőt faggatunk, aki a mostani árfolyamesés ellenére sem száll ki a „bizniszből”. A BTC-bánya gyakorlatilag egy erre alkalmas számítógép, amely kitermeli, azaz előállítja a bitcoint. A bányász új blokkot fűz a láncolathoz, ami sok időt és számítógép-kapacitást igénylő folyamat – magyarázta a növekedés.hu-nak Budai Zsolt. Ám akinek mégis sikerül generálnia egy blokkot, azt kétszeresen is megjutalmazza a rendszer: először is kap egy bizonyos, a hálózatban rögzített mennyiségű bitcoint (jelenleg ötvenet, de ez az érték 210 ezer blokkonként és átlagosan négyévente megfeleződik), másodszor pedig maradéktalanul begyűjtheti a blokkban összegyűjtött tranzakciók elindítói által felajánlott járulékos díjakat. „A hálózat mindig úgy állítja be a nehézségi célszámot, hogy megközelítőleg tízpercenként létrejöjjön egy-egy újabb blokk. Azaz minél több a bányász, annál nehezebb lesz mindannyiunk dolga” – mesél Budai az első hallásra igen bonyolultnak tűnő rendszerről. A bányászat tehát nemcsak a tranzakciós adatbázis karbantartásához elengedhetetlen, hanem egyben újabb bitcoinokat is bocsát a rendszerbe. Ezekből pedig értelemszerűen azok részesülhetnek, akik a leghatékonyabban járulnak hozzá a hálózat működtetéséhez a blokkláncolat növelésével. A feladatra lehet laptopot vagy a bővíthetőség érdekében inkább asztali gépet használni, egy a lényeg, hogy azt ne kapcsoljuk ki. Az esetleges hekkertámadások elkerülése érdekében pedig semmiképp sem ajánlatos olyan gépet használni, amelyen a napi munkánkat végezzük – hívta fel a figyelmet a szakember. Hozzátette: ez az elektronikus pénztárca, és úgy kell rá gondolni, mint egy bankszámlára. Kényes kérdés egy-egy bányászgép energiafogyasztása is, hiszen bármilyen furcsa, Magyarország lakossága kevesebb energiát igényel, mint a világ virtuális bányászai által elhasznált érték. A világszinten összesített fogyasztás eléri egy-egy kisebb ország áramszükségletét is. Miután 24 órás üzemeltetés a praktikus, a havi áramfogyasztás egy alapgépnél 20, a közepesnél 40, a csúcsgépnél pedig 50 ezer forintos költséggel is járhat. Így aztán vásárlás előtt érdemes kiszámolni, mennyi idő alatt térülhet meg a befektetett összeg.
Budai úgy tartja, 400-500 ezer forintnyi tőkével már érdemes BTC-bányászatba belefogni, ezt körülbelül hat-nyolc hónap alatt vissza is lehet forgatni, havi szinten 80 ezer forintos profittal számolva. Hozzátette: a mostani zuhanórepülés pedig nem jelenti a világvégét. Legalábbis, még nem most.

Sürgető idő

A hozzáértők arra is figyelmeztetnek, hogy nem árt sietni, mert a BTC a jelenlegi formában nem örökéletű. Az egyszerre forgalomban levő mennyiség 21 millió egységben van limitálva, a rendszer előre meghatározott „vége” 2140-ben jön el. Nem szűnik meg, csupán innentől új pénz nem kerül forgalomba, bevételt csak a tranzakciós díjból tehetnek majd zsebre a résztvevők. Napjainkban körülbelül 17 millió egységnél tartunk. Míg egyes közgazdászok esküsznek a limitált valutára (például a nyomtatott pénz mögött álló aranyfedezetre), addig megint mások a rendszer hátrányait emlegetik, s e veszélyeknek a bitcoin is ki van téve, sőt a rendszer már át is esett olyan néhány összeomláson, mint épp mostanság. A hatóságok egyrészt attól tartanak, hogy pénzmosásra használják az emberek a kriptopénzeket, másrészt attól, hogy szabályozatlanságuk miatt rengeteg visszaélés következik be a kriptopiacokon, például manipulálják az árakat. Jelenleg így is többet ér egyetlen virtuális pénz egy uncia aranynál. Szakértőnk szerint magányos harcosként elég nagy hátránnyal indul a befektető a bitcoinbányászat frontfejtésén, érdemes tehát más bányászokkal társulni. Ennek lényege, hogy a sikeresen hitelesített blokkokért szerzett díjakat a társulók elosztják egymás között. Így egyénileg kevesebbet kapnak ugyan egy-egy blokkért, viszont gyakrabban juthatnak bevételhez. A kereskedés során a bitcoint és a többi más kriptopénzt át lehet váltani más valutára, akár forintra is. Szintén mozgatórugó, hogy a bitcoin-tranzakciók­ ingyenesek, míg a hitelkártyák és más online fizetőrendszerek tranzakciói nem azok. Ugyanakkor, ha az e-pénztárcát feltörik és leszívják – a biztonsági rés vagy elavult jelszó miatt (önhibából) –, akkor nincs egyetlen garantált megoldás sem arra, hogy a tőkét visszakapja a befektető.

Könnyebb tranzakciók

Érdekesség és megosztó az is, hogy a tranzakciók visszafordíthatatlansága egyes esetekben megnehezíti a vásárlók átverésekkel szembeni védelmét, valamint a hagyományos banki rendszerekkel ellentétben, ha valamilyen rosszindulatú program eltulajdonít bitcoinokat, azokat a megszokott bankszámlákkal ellentétben esélytelen visszaszerezni. A bitcoinvásárlás ötletei között találunk hozzá tartozó bankkártyát is, amelyre bitcoinösszeg van töltve. Javasolt olyan banknál a számlanyitás, amelyik kriptovaluta-barát – ezt jelzik is. Ám a BTC vásárlása nem mindig olyan egyszerű, mint ahogy azt az ezzel most ismerkedők elképzelik. A jó hír, hogy egyre több opció válik elérhetővé a jövőben, ami gyorsabbá és könnyebbé teszi a bitcoin-tranzakciókat, amelyből világszerte több százmilliónyit hajtanak végre naponta. Ennek összege dollárban több ezer milliárdnak felel meg, pedig a bitcoin csak egy a jelenleg 1324 fajta kriptopénz közül. Magyarországon is több helyen is működik bitcoin-ATM, például a fővárosban a Flex Gym-ben, illetve Mosonmagyaróváron, sőt az interneten is lehet váltani. G.B.