Már a társkeresést is a mesterséges intelligencia és algoritmusok segítik

Tech2018. feb. 14.Növekedés.hu

Fénykorát éli az online párkeresés: a legújabb alkalmazások már a mesterséges intelligenciát is bevetik, hogy beazonosítsák a nagy Ő-t. A társkereső oldalak sorát vezeti a Tinder havi 57 millió rendszeres látogatóval, és hódítanak a mesterséges intelligenciát is használó, legújabb párkereső algoritmusok. Hamarosan pedig a virtuális valóság segítségével akár otthonról is megszervezhető egy romantikus vacsora. A briteknél minden második applikáció társkereső, a franciáknál tízből hat ez az arány. A technológia fejlődésével az alapvető kapcsolatteremtő módszerek is megváltoztak: az online társkeresés jelentős része már okos eszközökön zajlik. Mivel egyre inkább hozzá vagyunk szokva, hogy mindent rövid időn belül akarunk elérni, nem kivétel ez alól a párkeresés sem.

Tavaly megduplázódott a legnépszerűbb társkereső alkalmazások forgalma, 
és a felnőttek már 59 százaléka véli úgy, hogy az online társkeresés megfelelő módszer a párkeresése, az amerikai Pew Research kutatása szerint, melyet a BBC közölt. Nagy-Britanniában minden második letöltött applikáció a társkeresésről szól, a franciáknál ennél magasabb, 10:6 az arány. A nők jellemzően kisebb mértékben bíznak a társkeresőkben, 35 százaléknál általában nem magasabb a regisztrált felhasználók aránya.
A legnépszerűbb a Tinder, melynek piaci értéke már átlépte az egymilliárd dollárt, itt havonta 57 millióan fordulnak meg. 
Már egy bejegyzés alapján is párosítani tud minket az alkalmazás A társkereső szolgáltatásokra való regisztrációkor általában kimerítő kérdőíveket kellett kitölteni, de úgy tűnik ez már a múlté. Ma már elég lehet egy 300-400 szavas Twitter bejegyzés, és egy algoritmus máris eldönti, hogy két ember összeillik-e a LoveFlutter online társkereső kutatása szerint.
Ennek alapja, hogy akik hasonló szavakat, kifejezéseket használnak általában három hónap után is együtt maradnak, ezt erősiti meg a Texasi Austin Egyetem pszichológiai felmérése is. 
Létezik még egy másik új módszer, hogy ráleljünk a párunkra, mégpedig az okostelefonok helymeghatározásával. Ezt úgy képzelhető el, hogy egy adott alkalmazás elemzi, hol volt a felhasználó a nap folyamán, majd megmutatja azokat a társ-jelölteket, akik a 250 méteres körzetében tartózkodtak. Párkeresés a virtuális valóságban A következő fejlesztési hullám valószínűleg a virtuális és a kiterjesztett valóság lesz. Gondoljon bele, az okostelefonjával akár be is szkennelheti majd az embereket egy szórakozóhelyen, és az alkalmazás máris megmutatja, melyikükkel párosítaná össze.
A virtuális valóság segítségével pedig akár otthonról, a számítógép mögött ülve is részt vehet egy virtuális vacsorán. 
Itthon a Randivonalon sztár-hasonmásokkal is lehet ismerkedni A Randivonal hazánk egyik legnépszerűbb társkeresője, ahol szintén algoritmus segít megtalálni a nagy Ő-t. Elég egy jó minőségű képet feltölteni az oldalra, és pár másodperc után a fotón szereplő hölgyre vagy férfira leginkább hasonlító tagokat listázza is az oldal. A fotókon még az is látható, hogy a bemutatott tagok mennyire hasonlítanak egy-egy ideálra, sztárra, vagy híres személyre.