Megbénítja a Chipageddon a feldolgozóipart – 2023-ig is elhúzódhat a chiphiány

Tech2021. máj. 12.Növekedés.hu

A chipek szinte már mindenben megtalálhatók a PlayStation 5-től és a fogkeféktől a mosógépekig és az ébresztőórákig, de nincs belőlük elég. A helyzet nem mutatja a javulás jeleit, ami miatt néhányan a jelenlegi válságot már „chipageddonnak” nevezik.

Glenn O’Donnell, a Forrester tanácsadó cég kutatási alelnöke a CNBC-nek arról beszélt, hogy a hiány akár 2023-ig tarthat, mivel a kereslet továbbra is magas, a kínálat pedig korlátozott marad. O’Donnell arra számít, hogy a legfejlettebb chipeket tartalmazó PC-k iránti kereslet mérséklődik talán jövőre, de csak kis mértékben. Mindeközben az adatközpontok növelik a termék iránti érdeklődésüket. Mindez azzal a visszafoghatatlan igénnyel, hogy mindent műszerekkel látunk el, felhőalaú rendszerekbe kötjük és a kriptovaluta-bányászat növekedése is folyamatos, nem látszik a kereslet csökkenésének esélye.

Hasoló véleményen van – bár rövidebb, 18 hónapos időtávot jelölt meg - Patrick Armstrong, a Plurimi Investment Managers igazgatója a CNBC-nek.  Szerinte a globális chiphiány a legjobban az autóipart érinti. A világ legnagyobb chipgyártója, a TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) a hónap elején közölte, hogy szerinte júniusig képes lesz felzárkózni az autóipari kereslethez. Armstrong azonban úgy véli, hogy ez a terv túlzottan ambiciózus.

A Gartner piackutató múlt szerdán azt jelezte, hogy a hiány 2021-ben fennmarad, minden típusra kihat, és az árak is emelkednek. Alan Priestley, a Gartner elemzője a CNBC-nek csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy a következő hat hónapban egyes szektorokban javulhat a helyzet, de 2022-re visszatérhetnek a problémák. Az ipari kapacitások nőnek, de ezek termelésbe állása időbe telik.

Az Intel márciusban jelentette be, hogy 20 milliárd dollárból két új arizonai chipgyárat épít. Európában is kész fejleszteni, ha állami támogatást kap. E tervek megvalósítása ugyanakkor Priestley szerint két-három évbe is beletelik.