Mi történt egy év alatt az árakkal?

Elemzések2021. máj. 12.Dajkó Ferenc Dániel

Az áprilisi infláció 5,1 százalék volt éves alapon, de ennek egy része a tavaly áprilisi alacsony bázisnak, az első hullám lezárásának köszönhető. Ezért érdemes megnézni, egy év alatt hogyan alakultak az árak március végéig. Emelkedett az üzemanyag, az étolaj és a tartós élelmiszerek ára, drágultak a személygépjárművek és a szobabútorok. Egyre mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni, ha dohányozni szeretnénk, az áprilisi adóemelés már márciusban éreztette a hatását. Azonban van olyan termékcsoport, ahol árcsökkenés tapasztalható. Utánajártunk az árváltozásoknak.

Fokozatosan egyre több szeletét kapjuk vissza a régi életünknek, de vannak dolgok, amik nem változnak, például, hogy mindannyiunk számára fontos, mennyit ér a fizetésünk. Az alacsony bázishatás és több egyszeri tényező miatt az áprilisi infláció éves alapon 5,1 százalék lett, márciushoz képest pedig 0,8 százalékos volt a növekedés az árakban. Az egyszeri hatások miatt érdekes azt is megnzni, hogy a KSH 2021. márciusi adatai alapján megnéztük mennyit változtak az árak a tavalyi év azonos időszakához képest.

Átlagosan 3,7 százalékkal emelkedtek 365 nap leforgása alatt.

Fogyasztóiár-indexek diagram

A ruházkodási cikkek árai csökkentek

Azonban nem minden termékcsoportban nőttek az árak, a ruházkodási cikkekhez 1,8 százalékkal olcsóbban juthatunk hozzá, mint 2020. márciusában. Ennek oka valószínűleg abban keresendő, hogy a járvány alatt sokat változott az életmódunk és a home office-ba kényszerülés, illetve a közösségi események elmaradása miatt kevesebbet költhettünk ruházkodásra, így a keresleti oldalon visszaesést figyelhettünk meg, míg a kínálati oldalon igazán jelentős változás nem történt, hiszen nem láthattunk tömeges csődhullámot.

A háztartási energiára nem kell jelentősen többet fordítanunk

A háztartási energiára sem kell jelentősen többet fordítanunk, mint egy évvel ezelőtt. Mindössze 0,3 százalékos, tehát teljesen elhanyagolható áremelkedést tapasztalhatunk a piacon. Ez egyébként jó ideje megfigyelhető tendencia hazánkban, a háztartási energiaárak nem jellemző, hogy jelentősen növekednének. Ha megnézzük a 2010 és 2020 közötti időszakot, végső soron az ár-index változásában (előző évet bázisnak tekintve) egy százalék feletti növekedést mindössze kétszer (2014; 2015) figyelhettünk meg, és még ezek is csupán az alacsony bázisnak voltak köszönhetőek, mivel árcsökkenés előzte meg a drágulást. Ez egyébként egész Európára nem mondható el, 2019-ben az öreg kontinens jó pár országában kilőttek a háztartási energiaárak.

háztartási energiaár-index változása diagram

A szolgáltatások árai 1,3 százalékkal nőttek

A szolgáltatások árában is csak visszafogott növekedést figyelhetünk meg, mindössze 1,3 százalékosat. Ebben az esetben azonban érdemes megjegyezni, hogy az ágazatban sokan elveszítették az állásukat a járvány alatti leállások alatt és most, az újra nyitás időszakában a szolgáltató szektor munkaerő igénye újra meg fog nőni és ismét jelentkezhet a munkaerő hiány réme, ami a fizetések emelkedését és végsősoron áremelkedést fog eredményezni, ehhez jöhet egy időszaki hatás, mivel a lezárások alatt esetlegesen tönkrement vállalkozások után a kínálati oldalon támadt űrt valamennyi időbe fog telni új szereplőknek betölteni és a megnövekvő kereslet mellett átmenetileg ez is árfelhajtó erőként fog hatni.

Drágultak a tartós élelmiszerek, de csökkent a sajt és a sertéshús ára

Az élelmiszerek ára is csak mérsékelten, összesen 2,7 százalékkal emelkedett. Azonban e mögött az érték mögött óriási a szórás az élelmiszer piacon. Vannak termékek, például a sajtok (1,9 százalékkal) vagy a sertéshús (7,8 százalékkal), amelyek ára még csökkent is a vizsgált időszakban (a sertéshús ára azonban nemsokára növekedésnek indulhat, mivel a piacon Kína elkezdte felvásárolni a takarmánykukoricát).

Ezzel szemben vannak olyan élelmiszerek, amelyeknek az ára brutális növekedésen ment keresztül. A tartós élelmiszerek mind jelentősen drágultak, az étolaj 21,3; a liszt 8,2; a cukor 7,6; a rizs pedig 6,8 százalékkal került többe 2021. márciusában, mint előtte egy évvel. Ennek oka többek közt biztosan arra is visszavezethető, hogy az emberek ezekből a járvány időszaka alatt előszeretettel vásároltak nagyobb mennyiséget mint korábban, de a nemzetközi piaci trendek (elsősorban a cukor esetén), valamint az időjárás (főképp a lisztnél) is befolyásolták ezeknek az élelmiszereknek az árváltozását.

A munkahelyi étkezés is költségesebb lett

Érdekes módon a munkahelyi étkezés is drágult 6,6 százalékkal. Az alapanyagok árainak növekedése mellett ez esetben biztosan közrejátszott, hogy a munkahelyi étkezdék (persze csak ott, ahol egyáltalán működtek és nem zártak be a home office miatt) gyakorlatilag monopol helyzetbe kerültek, mivel a munkavállalók ott helyben is elfogyaszthatták az ebédjüket és megélhették a közösségi étkezés élményét, így sokan választották a munkahelyi étkezést és szünetelt az a jelenség, hogy ebédszünetben a dolgozók kijártak a közeli éttermekbe enni.

A tojásért is többet kell fizetnünk

A tojás ára is jelentősen, 6,4 százalékkal több lett. Ez egyrészt a takarmány árának az emelkedésének, másrészt a madárinfluenza miatti tömeges kényszervágásoknak köszönhető.

Emelkedtek a személygépjárművek és a szobabútorok árai

A tartós fogyasztási cikkek árai is viszonylag mérsékelten 3,6 százalékkal növekedtek. Ezen belül, az új személygépkocsik vásárlásának költségei nőttek igazán nagyot, a márciusi árakat figyelembe véve, 11,4 százalékkal kellene átlagosan többet fizetni, mint előtte egy évvel, ha autó vásárlásra adnánk a fejünket. Ebben biztosan közrejátszik, hogy a járvány kitörése utáni csökkenő keresletre reagálva az autógyártók azonnal visszafogták a gyártást, nem engedve, hogy bezuhanjanak az árak, ez azonban csak stagnálásra lenne elegendő.

Az ár növekedést valószínűleg a gyártási költségek, az alkatrészek és az alapanyagok drágulása, a nemzetközi chip hiány és az ellátási láncok akadozása okozta.

Érdemes megemlíteni, hogy a szobabútorok piacán is kilőttek az árak, átlagosan 5,4 százalékkal kerülhet többe, ha bővíteni szeretnénk lakásunk berendezését. Itt is a járvány láthatatlan kezét kell keresnünk. Mivel be kellett zárkóznunk otthonainkba, hirtelen fontosabbá vált mi is vesz ott minket körül, így sokan adták a fejüket bútorvásárlásra.

17,7 százalékkal fizettünk többet idén márciusban az üzemanyagért, mint egy évvel előtte

Az egyéb cikkek és az üzemanyagok árainak változása már jobban megviselheti a családi kasszákat. Ez esetben 7,1 százalékkal nőttek az árak, ezt az emelkedést pedig nyilvánvalóan az üzemanyagok egy év alatti 17,7 százalékos drágulása okozta. Ez egyértelműen a nemzetközi kőolajpiaci tendenciáknak köszönhető, mivel a korábban bezuhant árakat különböző intézkedésekkel az olajtermelők folyamatosan próbálják felrántani és jelenleg úgy tűnik ez sikerült is nekik.

Kilőttek az árak a szeszesitalok és a dohányáruk piacán

A legnagyobb áremelkedést a szeszesitalok és dohányáruk piacán lehet megfigyelni. Aki ezeknek az élvezeteknek akar hódolni jóval mélyebbre kell nyúlnia a zsebébe, mivel jelentős, 10,3 százalékos drágulást figyelhettünk meg ezen termékcsoport esetén, mindössze egy év leforgása alatt. Ezt egyébként ez esetben, elsősorban, egészen biztosan a dohánytermékek évről évre növekvő árszínvonala generálja, hiszen idén márciusban is 17,5 százalékkal kerültek többe a füstölni valók, mint 2020 azonos hónapjában. E téren különben további drágulás is várható, mivel a kormányzat célja, hogy visszaszorítsa a dohányzást.

(Az adatok forrása: KSH)