Teljes szén-dioxid semlegesség: Nagy tervekkel állt elő a Volkswagen

Tech2019. márc. 27.Növekedés.hu

Nagy tervekkel állt elő a világ második legnagyobb autógyártója, a német Volkswagen. Mutatjuk a számokat is, mennyi autót adott el a Volkswagen csoport 2018-ban és melyik márkából fogyott a legtöbb.

Nagy tervekkel állt elő a Volkswagen: teljes szén-dioxid semlegességet tűzték ki célul 2050-re minden területre vonatkozóan: a flottáktól kezdve a gyártáson át az adminisztrációig.

Továbbá a korábban tervbe vett 50 helyett közel 70 új elektromos modell bevezetését tervezi a konszern a következő tíz évben.

Így az elektromos platformra épülő járművek száma 15 millióról 22 millióra emelkedik a következő évtizedben.

Az elektromos járművek gyártására való átállás magas beruházási szükséglete mellett kevesebb élőmunkát is igényel, a német cég ezért több ezres létszámcsökkentésre kényszerül: a már kialkudott 14 ezres leépítés felett 2020-ig további 7 ezer munkahely szűnhet meg. 

A 2015-ös dízelbotrány ellenére is hozzák a jó eredményeket a Volkswagen csoport autói: 2018-ban a német autógyártó 10,9 millió autót értékesített világszerte.

Dr. Herbert Diess, a Volkswagen AG igazgatótanácsának elnöke így nyilatkozott:

2018 sikeres évnek bizonyult a Volkswagen-csoport számára. Erős ellenszélben is jól teljesítettünk, amihez a vállalatcsoport minden márkája intenzív munkával járult hozzá. Feladatunk most tovább növelni erőfeszítéseinket, fokozni tempónkat és eltökélten folytatni a megkezdett átalakulást.

A cégcsoporthoz tizenkét márka tartozik – a Volkswagen, Audi, SEAT, Škoda, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, Ducati, Volkswagen Nutzfahrzeuge, Scania és az MAN.

A VW 1964-ben vásárolta meg az Auto Uniont, ahová az NSU és az Audi is tartozott, majd tovább terjeszkedett: a spanyol Seat és a cseh Skoda is a Volkswagen Csoport fennhatósága alá került. 1998-ban három sport- és luxusautó gyártót, az olasz Lamborghinit, a francia Bugattit, és az angol Bentleyt vásárolta fel. 2009-ben aztán nagy fordulat következett, a Porschét integrálták a wolfsburgi Volkswagen konszernbe. 2012-ben felvásárolták az olasz Ducati sportmotorkerékpár gyártót is.