Telegram: mit kell tudni erről az üzenetküldő alkalmazásról, és miért olyan népszerű Oroszországban és Ukrajnában?

Tech2022. márc. 18.B.F.

A Telegram adatai szerint már egymilliárdszor töltötték le az alkalmazást, és körülbelül 500 milliós aktív globális felhasználói bázissal rendelkezik. Manapság főként azért kerül a figyelem középpontjába, mert fontos szerepet játszik az Ukrajna elleni orosz dezinformációs kampánnyal szembeni küzdelemben. Mit érdemes tudni a Telegramról?

Oroszország erősen cenzúrázza az internetes tartalmakat, hogy megakadályozza azt, hogy polgárai negatív információkat olvassanak az orosz vezetőség cselekedeteiről.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrég tovább szigorított: megtiltotta a hozzáférést a külföldi hírügynökségekhez, köztük a BBC-hez, a Voice of America-hoz és a Deutsche Welle-hez- írja az itv.com.

Az oroszok már a Facebookhoz, a Twitterhez és az Instagramhoz sem férhetnek hozzá, Putyin a Metát (Facebookot) pedig "szélsőséges szervezetnek" nevezte.

Miközben az orosz elnök továbbra is korlátozza az állami médián kívüli információkhoz való hozzáférést, az oroszok a Telegramhoz fordulnak, hogy hírekhez jussanak. 

A Telegram alapítója és tulajdonosa az oroszországi születésű Pavel Durov, akit sokáig az ország Mark Zuckerbergereként ünnepeltek, köszönhetően rendkívül népszerű VKontakte (VK) közösségi hálózatának.

Durov megítélése akkor változott, amikor nem volt hajlandó blokkolni az ellenzéki csoportokat ezen a hálózaton, ezt követően a rendőrség még házkutatást is végrehajtott otthonában és irodájában.

A VK kezdett az orosz hatóságok ellenőrzése alá kerülni, ezért Durov 2013-ban létrehozta a Telegramot. Durov megtagadta az ukrán felhasználók adatainak átadását a Kremlnek a Krím 2014-es orosz inváziója és elfoglalása után, majd el is menekült az országból.

A 37 éves milliárdos jelenleg a kelet-karibi térségben tartózkodik.

Oroszország azon kísérlete, hogy megakadályozza állampolgárai hozzáférését a Telegramhoz, végül kudarcot vallott. 2018-ban bár betiltották az alkalmazást, azt követően, hogy Durov megtagadta a Kreml hozzáférését a felhasználók üzeneteihez, Durov azonban megtalálta a módját, hogy más webhelyeken keresztül irányítsa a forgalmat, és így nem tudták megakadályozni, hogy az országban élők hozzáférjenek az alkalmazáshoz. 2020-ban Oroszország visszavonta a tiltást.

A Telegram rendkívül népszerű Oroszországban és Kelet-Európában.

Egymilliárdszor töltötték le az alkalmazást, és körülbelül 500 milliós aktív globális felhasználói bázissal rendelkezik.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök naponta használja a platformot, hogy közvetítse, mi történik Ukrajnában. Zelenszkij általában videós beszédeket oszt meg kijevi irodájából 1,5 millió követőjével, valamint szöveges frissítéseket is az ukrajnai helyzetről.

A Telegramot ugyanakkor több kritika is érte már. Mivel akár 200 ezer felhasználó is részt vehet egy csoportos csevegésben, és névtelenek maradhatnak, ezért az alkalmazásra több szélsőséges szervezet is felfigyelt. Az alkalmazás lépéseket tett a szélsőséges csoportok eltávolítására, és állítja, hogy a moderátorok folyamatosan figyelik az alkalmazásról szóló jelentéseket.