Nyilvános kibocsátás jön a BÉT-en

Pénzügy2020. szept. 14.Fellegi Tamás
A rovat támogatója:

Az októberben várható tranzakcióról Bátor Ferenc a DM-KER igazgatóságának elnöke és Virág Ferenc a Random Capital egyik tulajdonosa, tanácsadója beszélgetett a Trend FM Prémium kategória műsorában.

Menetrend

A DM-KER jövő hónapra tervezi tőzsdei nyilvános kibocsátását. Az időzítésről Bátor Ferenc elmondta, hogy előre kitűzött célokat akarnak elérni, és úgy gondolják, hogy a tervezett időpontban ezeket meg is valósítják. Addig még lesz egy szeptemberi közgyűlés, ahol el kell fogadni az IPO-t, az MNB-nek is engedélyeznie kell a tranzakciót, egyúttal a Random Capital vállalta, hogy nem csak bevezeti a DM-kert, hanem azt is biztosítja, hogy a tőzsdén egy komoly likvid piacú papír legyen.

Online jegyzés

A járványhelyzetben sem jelent gondot a lebonyolítás, hisz online zajlik a jegyzés. A számlát is meg lehet nyitni ilyen módon a Randomnál, megfelelve minden előírásnak. Csak a Randomnál lehet jegyezni, mert körülményes lenne konzorciumot szervezni, viszont a részvényeket majd díjmentesen el lehet transzferálni a Randomtól, ha valaki máshol szeretné őket tartani.

Befektetői bizalom

Most 300 millió forint értékű kibocsátás a terv október közepére, ami maximum 500 millióig emelkedhet. Az allokációban a lakosság előnyt élvez, minél több kisbefektetőt szeretnének. 38-42 forint a kibocsátási sáv, ugyanakkor 38 forinton lesz egy visszavásárlási garancia a cég részéről egy évvel későbbi időpontban, amire letétet különít el. Ezzel a bizalmat nem kis mértékben igyekszik a cég megnövelni, hisz vélhetően arra számít, hogy az árfolyam magasabb lesz, ugyanakkor ezáltal a befektetők részére a jegyzés jóval kevésbé kockázatos, mint egy átlagos IPO esetén.

További tervek

Tavaly decemberben már volt zártkörű tőkeemelés, ekkor jött tőzsdére a cég, Virág Ferenc szerint azonban nem jó, ha egy cégben 70-80 százalék a nagytulajdonos aránya, abból nem lehet likvid papír, lakossági befektetők nélkül nincs pezsgő piac, így célszerűen a lakossági kibocsátás a következő lépés. Ha ez is megvan, jöhet a kilépés a nemzetközi piacra, a tervek szerint januárban.

Fundamentumok

A cég építőipari és mezőgazdasági gépekkel foglalkozik a cég, 10 éves múltra tekint vissza. Tavaly több mint 10 milliárdos árbevétel volt, idén az első félévben 15 százalékot tudott növekedni, miközben a járványban beszállítói problémák voltak, ezért megnövelték a készletezést, hogy az igények kiszolgálása zavartalan legyen.

Növekedés és osztalék

Felmerül a kérdés, hogy a növekedési sztori lesz, vagy inkább osztalékrészvény? Virág Ferenc szerint legjobb, ha a kettő párhuzamosan, és ezt megpróbálják megvalósítani. Pénz kell a növekedéshez, viszont a sok lakossági és intézményi részvényes bizalmát szeretnék osztalékfizetéssel is megnyerni: az igazgatóság 1,90 forintot tervez kifizetni, mégpedig az IPO után. Ami a növekedést illeti: a hazai piac gyorsan telítődik mérete miatt, ezért a külföldi terjeszkedés lesz a további növekedés motorja.

A teljes műsor itt hallgatható meg.