Sikersztori: egy hazai kkv a tőzsdére lépés kapujába ért

Pénzügy2019. nov. 30.D.J.

A 11 éve indult DM-KER forgalma idén a 10 milliárd forintot közelíti. Bátor Ferenc a DM-KER tulajdonos-ügyvezetője, Vitkovics Péter, a DM-KER stratégiai tanácsadója és Horváth Zsolt a Random Capital Igazgatóság Elnöke a cég történetéről, az ELITE programon szerzett tapasztalatokról és a tőzsdei bevezetésről is nyilatkozott lapunknak.

A DM-KER még 2008-ban vagyis abban az évben alakult, amikor kipattant a válság. Meséljen erről: mik voltak az indulás körülményei?

Bátor Ferenc a DM-KER tulajdonos-ügyvezetője: A társaságot az üzlettársam Megyeri Sándor indította el, aki ezen a piacon több mint 20 évnyi tapasztalattal bír. Korábban a munkagépek értékesítésével, mint alkalmazott foglalkozott, de úgy ítélte meg, hogy egy saját cégben jobban tudná csinálni az értékesítést. Én két évvel az alapítás után kerültem a DM-KER-hez. Mivel akkoriban növekedett a munkagépek iránti igény, a cégnél új termékkör kialakítására volt szükség. Így lettem társtulajdonos és vezetőtárs is egyben.

Azóta nagy utat jártunk be: míg 2010-ben még csak hárman dolgoztunk a cégnél és a takarítói munkától az ügyvezetői feladatokig jószerivel mindennel mi foglalkoztunk, mára egy bő 70 fős céggé váltunk melynek a forgalma idén a 10 milliárd forintot közelíti. Főleg az ipari- és mezőgazdasági gépek piacán vagyunk jelen: a gépeladás mellett alkatrész értékesítéssel, szervizszolgáltatással és munkagépek bérbeadásával is foglalkozunk. Az ügyfeleinket négy telephelyről szolgáljuk ki. Mindezeken felül a globális építőipari óriás a Doosan-Bobcat termékeinek például itthon mi vagyunk a kizárólagos forgalmazói.

Méret tekintetében hányadik helyen állnak a magyar piacon?

B.F.: Az építőipari szegmens mérete 70 milliárdos: ebben a 20-22 szereplős ágazatban benne vagyunk a három legnagyobb között. A mezőgazdasági gépek szektora ennél jóval nagyobb: mintegy 220 milliárdos. Itt összesen mintegy 140 cég versenyez egymással, de köztük nagyon sok a pár száz milliós árbevételű kis családi vállalkozás. Ebben a szegmensben a piaci részesedésünk ma kb. 1%, de évről-évre bővülünk.

Mik a magyar piac sajátosságai?

B.F.: A pályázati lehetőségek száma évről évre nagy kilengéseket mutat. Ezen a téren vannak kiugró és gyengébb évek is. Emiatt viszont a partnereink sokszor nehezen tudnak előre tervezni. Ugyanakkor a gépesítettség arány biztosan növekedni fog a jövőben, ami egyértelműen keresletet generál.

Tavaly a DM-KER-nél egy komoly átszervezés vette kezdetét. Erre miért volt szükség?

Vitkovics Péter, a DM-KER stratégiai tanácsadója: A társaság tavaly ősszel fogadott el egy új vállalati stratégiát, melynek az elsődleges célja, hogy a DM-KER átalakuljon egy önjáró, fejlettebb, a mostaninál magasabb szintű vállalattá. Erre több okból is szükség volt: egyrészt pár éven belül a mezőgazdasági gépek piaca komoly átalakulások elé néz.

Az olyan kihívásokra, mint a digitalizáció, a generációváltás vagy a növekvő bérek, nem minden cég tud megfelelő válaszokat adni. Emiatt várhatóan több vállalat is meg fog szűnni.

A cél az, hogy a DM-KER ennek a piaci átrendeződésnek a nyertese legyen. Ehhez egy olyan tőkeerős vállalattá kell válnunk, amely egy esetleges válságot is magabiztosan tud kezelni, de a kínálkozó akvizíciós lehetőségekre is nyitottak vagyunk. Mindemellett korábban az is probléma volt, hogy mint a legtöbb KKV-nál a DM-KER-nél is a tulajdonosi kör döntött minden fontos kérdésben. Ezt a túlzott centralizációt is fel kellett számolni, ma már a tulajdonosi és az operatív menedzsment réteg elkülönül egymástól.

Ebben a történetben a küszöbön álló tőzsdei bevezetés úgymond hab a tortán: másfél év szervezeti és vállalatfejlesztési erőfeszítéseinek a végén az eredményeinket szeretnénk tőkére váltani. A tőzsde mindemellett egyfajta megmérettetés is. Reményeink szerint a pénzügyi befektetők pozitívan értékelik majd a DM-KER eddigi munkáját és a jövőbeni növekedési kilátásokat.

Bátor Ferenc, Horváth Zsolt és Vitkovics Péter

A DM-KER még tavaly csatlakozott az ELITE programhoz. Milyenek voltak a tapasztalataik?

B.F.: A budapesti, a milánói és a londoni tanfolyamokon olyan tudást kaptunk, amely segített abban, hogy a folyamataink szabályozása vagy épp a gondolkodásmódunk terén fellépjünk egy magasabb szintre.

Mondana egy konkrét példát?

B.F.: A rengeteg elméleti tudás mellett van, hogy bizonyos igazságokra játékosan hívták fel a figyelmünket. Az egyik londoni képzési napon például volt, hogy csapatokra osztottak minket, adtak egy teniszlabdákkal teli vödröt és lefektettek néhány egyszerű szabályt: a csapattagoknak időre ki kellett vennie és pár lépésről be kellett dobnia a labdákat a vödörbe. Közben számoltuk mennyi ment be és mennyi mellé.

Az első körben 40-60 labdát sikerült bedobni, majd miután adtak egy kis időt a csapatoknak a koordináció megszervezésére, ezeket a számokat a duplájára sikerült növelnünk. Ezután viszont közölték, hogy az elmúlt időben a rekordnak 2500 bedobott labda számított.

Rájöttünk, hogy a rendelkezésre álló eszközökből labdákat tudunk gyártani, ezeket felhasználva pedig sokkal eredményesebbek lehetünk. Itt a nagy tanulság az volt, hogy ha nem csak azt nézzük, hogy a körülöttünk lévők mit csinálnak és felismerjük a lehetőségeinket, illetve kitudunk lépni a hagyományos szerepkörökből akkor az eredményeinket akár a többszörösére is növelhetjük.

Idén várhatóan milyen évet zárnak?

V.P.: Most novemberre az árbevétel terén már elértük azt a szintet, ahol 2018 legvégén tartottunk, pedig még majdnem másfél hónap van az évből. Ráadásul értékesítési vonalon a december mindig kifejezetten erős időszaknak számít.

Miután kiléptek a tőzsdére a bevont tőkét mire szeretnék költeni?

B.F.: A tőkebevonás segítségével főleg két területen szeretnénk terjeszkedni: egyrészt külföldön, másrészt a magyarországi mezőgazdasági gépek piacán.

A fő célunk nem az, hogy az iparág legnagyobb szereplője legyünk, sokkal fontosabb, hogy a legjobbak legyünk hatékonyságban, eredménytermelő képességben egyaránt.

A Random Capital NOMAD-ként segíti a DM-KER tőzsdei bevezetését. Meséljen egy kicsit a NOMAD életről!

Horváth Zsolt a Random Capital – Igazgatóság Elnöke : Vállalatunk az egyik legnagyobb független hátterű online brókercégnek számít a Budapesti Értéktőzsdén. Egyik erősségünk a nagyszámú lakossági ügyfélkör. Nekünk is érdekünk, hogy jó növekedési potenciállal rendelkező, ígéretes cégek kerüljenek a tőzsdére. Ezért is jelentkeztünk a Kijelölt Tanácsadói státuszra. Jelenleg a DM-KER mellett a Gloster Infokommunikációs Kft-t segítjük a tőzsdére lépésben.

Annyit elárulhatok: a DM-KER esetében december közepén első körben egy zártkörű tranzakcióra fog sor kerülni, elsősorban az intézményi befektetők bevonásával. A jövő év tavaszán pedig egy nyilvános kibocsátást szeretnénk megvalósítani nagy számú lakossági kisbefektetőt megszólítva.