Vajon idén elmarad a síszezon? - Megnéztük, most mi a helyzet

Elemzések2021. nov. 19.H. É.

A koronavírus-járvány miatt Európában gyakorlatilag elmaradt ez előző évi síszezon, így aki imád síelni vagy snowboardozni, most alig várja, hogy újra lécen, deszkán állhasson. A síturizmusból élők óvatosan optimisták, azért pedig, hogy az idei szezont ne kelljen idő előtt befagyasztani, az utazóknak több korlátozásra is fel kell készülniük.

Az Alpok a kontinens egyik legnépszerűbb síterülete, a világ síterepeinek több mint egyharmada itt található, az itt működő turisztikai szolgáltatók egy-egy téli szezonban becslések szerint összességében akár 28 milliárd euró bevételre is szert tehetnek. A magyarok közül a legtöbben az osztrák, a szlovén, az olasz, a francia és kisebb részt a svájci Alpok síterepeit látogatják, de tavaly ezek mindegyike nem vagy csak nagyon szigorú feltételek mellett fogadott külföldi turistákat, főleg, hogy a szállodák és az éttermek a legtöbb helyen nem is nyithattak ki.  

A síelők, snowboardosok szívét tovább facsarta, hogy régen nem látott mennyiségű hó esett tavaly télen a hegyekben, így ha nincs járvány, bizonyára kitűnő idényt zártak volna a síterepek és a rájuk épülő szolgáltatók. Ők most bizakodóbbak, mint egy évvel ezelőtt, hiszen azóta már általánosan elérhetők a védőoltások, így elvileg nincs ok totális lezárásra. Korlátozások azonban már most is vannak, ezeket vesszük most sorra országonként.

Ausztriában a 2G szabály érvényes a síterepeken: csak koronavírus ellen oltottak, vagy Covidból felgyógyultak (geimpfte, genesene) számára szabad nem csak a pálya, a sílift használata, és kizárólag ők foglalhatnak szállást (még önálló faházat is), mehetnek éttermekbe, kávézókba, vagy látogathatják például a karácsonyi vásárokat. A negatív Covid-19 teszt tehát már nem elegendő. A szabály alól egyedül a még nem oltható 12 éven aluli gyerekek kivételek.

Ahogyan a tömegközlekedési eszközökön vagy a boltokban, múzeumokban, a zárt sífelvonókon is kötelező az FFP2-es maszk. Fontos tudni azt is, hogy december 6-tól a 2 dózisos oltások csak a második adag beadása után 9 hónapig érvényesek, kivéve az egyadagos Johnson & Johnsont, ami 2022. január 3-ig, ezt követően emlékeztető oltás kell Ausztriában.

Az osztrákok csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinákat ismeri el. Jelenleg ezek a következők: BioNtech/Pfizer, AstraZeneca, Johnson & Johnson és Moderna.

Olaszországban már egy hónapja megkezdték a sípályák újranyitását abban a reményben, hogy a Covid-igazolványok és más egészségügyi intézkedések elegendőek lesznek a zárások megelőzéséhez.A sílifteket csak európai Covid-igazolvánnyal lehet használni, ez azonban azt jelenti, hogy itt a negatív PRC-tesztet is elfogadják. A kabinok 80 százalékos kapacitással járnak (a nyitott ülőliftek tele lehetnek), és megkövetelik a szociális távolságtartást a jegypénztáraknál. A sífelvonókon és a közös területeken maszkot kell viselni. 

Franciaországban egyelőre még lazábbak a szabályok: a sífelvonók használatához nem kell Covid-igazolvány, csak maszkot kell viselni a zárt liftekben, és a felvonókra várva be kell tartani a szociális távolságot.Egyes síterületek saját korlátozásokat vezettek be, beleértve a csoportok méretének korlátozását és az extra tisztítási protokollokat. Emellett sok szálloda megköveteli a maszk viselését a közös helyiségekben.

A védettségi igazolás ugyanakkor szükséges a kávézókban, bárokban, éttermekben, szabadidőközpontokban, mozikban és színházakban. Aki megszegi a maszkviselési szabályt, 135 eurós pénzbírsággal sújtható.

A koronavírus-járvány egy innovatív szolgáltatást is kikényszerített Franciaországba: ezen a télen először a Ski France 50 úgynevezett „érintésmentes faházat” kínál néhány frekventált alpesi üdülőhelyen.  A vendégeket étellel, itallal, főzési alapanyagokkal, megvetett ággyal felszerelt faházak várják,  a síléceket vagy a snowboardokat a helyi kölcsönzőben, a felvonóbérleteket a pályánál lehet felvenni. Félidőben, amikor a vendégek síelnek, a személyzet – amely telefonon egyébként bármikor elérhető - kitakarít, kicseréli a törölközőket, és feltölti a hűtőt és a készleteket. A Ski France à la carte étkezési lehetőséget is kínál azoknak, akik nem akarnak főzni. Az érintésmentes faházban egy hetes tartózkodás személyenként 170-180 ezer forintba kerül.

Szlovéniából eddig nem jeleztek speciális korlátozó intézkedéseket a síelők számára, ott egyelőre az európai Covid-igazolvány szükséges csak a beutazáshoz, illetve a szállásfoglaláshoz. A zárt terekben viszont sebészeti vagy FFP2 típusú maszk használata kötelező (a szövetmaszk nem elég).

Szlovákiába teszt- és karanténkötelezettség nélkül csak a teljesen beoltottak léphetnek be, akiknek regisztrálniuk kell itt. https://korona.gov.sk/ehranica/ Az országot a járványügyi és kórházi mutatók alapján fekete, bordó, piros, rózsaszín, narancssárga, sárga és zöld járásokra osztják, így az egyes járásokban a kijárási tilalom, a zártterekbe történő belépés, illetve a maszkviselés szabályai eltérhetnek.

Szlovákiában a járványhelyzet fokozódása miatt (szinte az egész ország fekete besorolású már) rengeteg szálláshely már jelenleg sem fogadhat vendégeket.Aki északi szomszédunkhoz készül, az utazás vagy akár már a szállásfoglalás előtt is tájékozódjon itt: https://korona.gov.sk/koronavirus-na-slovensku-v-cislach/

Címlapfotó: Cheap Snow Gear