Hosszabb ideig maradtak, és többet is költöttek nálunk a külföldiek

Utazás2019. júl. 16.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A legtöbb külföldi látogató Romániából, Szlovákiából és Ausztriából érkezett hozzánk, idén már egyötödével nőtt nálunk a turistaforgalom. A magyarok is többet utaznak, a ki- és beutazások egyenlege pedig 222 milliárd forint plusznál járt az első negyedévben.

A külföldi látogatók idén az első negyedévben 12 millió alkalommal, 12 százalékkal többször utaztak Magyarországra, mint egy évvel korábban. A külföldiek 8,8 millió egynapos utazást tettek, amelynek túlnyomó többsége magánjellegű, kis hányada pedig üzleti út.

Az export (a külföldiek kiadása) nagyobb mértékben nőtt, mint az import, így az egyenleg 19 százalékkal, 36 milliárd forinttal volt magasabb az egy évvel korábbinál – derül ki a KSH elemzéséből.

Egynapos útra a legnagyobb arányban Romániából, Szlovákiából, Ausztriából érkeztek.

A külföldiek 3,3 millió alkalommal jöttek többnapos kikapcsolódásra Magyarországra, az utak többségében magánjellegűek voltak. Külföldi látogatóink 60 százaléka Romániából, Szlovákiából és Ausztriából érkezett.

Idén az első negyedévben a külföldi látogatók átlagosan két napot töltöttek el hazánkban, a több napra érkezők átlagos tartózkodási ideje pedig öt nap volt.

A hozzánk látogató külföldiek összesen 405 milliárd forintot költöttek el, a legtöbbet közülük (56 milliárd forintot) az osztrákok.

A legmagasabb összegű átlagos kiadás – naponta közel 35 ezer forint értékben – az üzleti utazásokhoz kapcsolódott.

Többször utaztak külföldre a magyarok

Az idei év első negyedévében a magyar állampolgárok 5,5 millió alkalommal, 15 százalékkal többször utaztak külföldre, mint egy éve.

Az utazások száma alapján az egynapos utazások száma és a többnaposoké is nőtt. A szabadidős utak száma is bővült, a növekedéshez pedig nagymértékben hozzájárult a munkavégzési és a vásárlási célú utazások számának emelkedése.

A magyarok utazásainak 66 százaléka egynapos út, ezek javarészt magánjellegű utazások, 25 százaléka volt csak üzleti út.

A legtöbben továbbra is Ausztriába és Szlovákiába utaztak: Ausztriába sokkal többen tettek munkavégzési célú utakat, mint egy évvel korábban, Szlovákiába pedig lényegesen többen utaztak várost nézni, illetve vásárolni.

Többnapos utazást illetően a magyarok közül legtöbben Ausztriába, Németországba és Szlovákiába utaztak.

A külföldre utazó magyarok összeen 183 milliárd forintot költöttek: a legnagyobb összeg, 35 milliárd forint az Ausztriába utazókhoz kapcsolódik, de jelentős volt még a Németországba és Szlovákiába utazók összes kiadása is.