A repülőjegy árának többszörösébe is kerülhet a kötelező Covid-teszt

Utazás2021. aug. 12.Haiman Éva
A rovat támogatója:

Németországban és Belgiumban a legmagasabbak az oltatlanok vagy más okból Covid-tesztelésre kötelezett utazók vizsgálati költségei. Előfordulhat, hogy a teszt akár ötször-hatszor drágább, mint maga a repülőjegy.

A repülési, utazási és turisztikai iparág támogatásáért kampányoló brit szervezet, a All-Party-Parliamentary For the Future of Aviation most közzétett kutatása szerint jelenleg akár ötször-hatszor többe kerülhet egy kötelező Covid-teszt, mint egy oda-vissza repülőjegy.

Az APPG az augusztus 24. és szeptember 4. között Nagy-Britanniából induló menetrend szerinti járatok költségeit vetette össze a tesztelés költségeivel. Az előbbieket a Skyscannerről, az utóbbiakat az adott kormányok honlapjáról véve.

E szerint, ha valaki Exeter repülőtérről Alicantébe utazik, akkor az oda-vissza út több mint ötszörösét kénytelen fizetni a tesztért, a London Stansted és Madrid közötti járatnál ugyanez a költség majdnem négyszeres, a London Stansted és Berlin közötti járat esetében több mint háromszoros, míg  a bristoli repülőtérről Palma de Mallorcába tartó repülőútnál két és félszeres.

Az APPG elnöke, Henry Smith szerint ezek az adatok azt mutatják, hogy a kötelező tesztelések komoly gátat szabnak az utazásoknak, és ezzel hatalmas féket gördítenek a légi, utazási és turisztikai ágazat elé a járványból való kilábalásban.

Nem mellékes ugyanakkor, hogy kötelező Covid-teszteket a legtöbb ország csak az oltatlanoknak ír elő, vagy Európában jellemzően azoknak, akiket nem az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinák valamelyikével oltottak be. Az is előfordul, hogy még az oltottak számára is megszigorítják ily módon a beutazást, amennyiben fellángol a járvány ott, ahonnan az utazó érkezik.

A tesztelési költségeknek a SchengenVisainfo.com is utánajárt a leglátogatottabb uniós országokban. 

Az Európai Fogyasztói Központ (ECC) adatai szerint a Covid-tesztelés költségei Németországban és Belgiumban a legmagasabbak, míg Görögországban és Olaszországban a legalacsonyabbak.

Németország e tekintetben Európa egyik legdrágább országa lehet, mert akinek beérkezéskor tesztet kell végeztetnie, annak 128 és 150 euró közötti összeggel kell kalkulálnia. A visszatérő német állampolgárokat viszont ingyenesen tesztelik, de csak hetente egyszer.

Belgium 120 euróért kínál gyorsteszteket azoknak, akik nem akarnak karanténba vonulni. Aki ki tud várni 24 vagy akár 48 órát, annak legfeljebb 50 eurót kell fizetnie egy PCR-vizsgálatért.

Spanyolországban az antigén teszt 40 euróba, a PCR 100 euróba kerül, a spanyol állampolgárok számára ingyenes.

Görögországban az állami és a magánrendelőkben is 20-30 euróért elvégeztethető a Covid-teszt, és az eredményt 20 percen belül megkapják, ha antigén-, illetve 24 órán belül, ha PCR-vizsgálatról van szó.  

Hasonló a helyzet Olaszországban, ahol 20-30 euróért lehet teszteltetni gyógyszertárakban, magánklinikákon és orvosi laboratóriumokban.

A többi európai országban a két szélső érték között mozognak az árak.  A bécsi repülőtérre érkező felnőttek PCR-tesztjéért 69, a 18 éven aluliakéért 49 eurót kell fizetni, míg az antigén-vizsgálat felnőtteknek 25 euróba, 18 éves korig pedig 15 euróba kerül.

Franciaországban a PCR-teszt ára 50 euró, az antigén-vizsgálaté 30 euró. Horvátországban 40–50 euróért lehet magánlaborokban teszteltetni, ennek eredménye 24 órán belül megjelenik.