A világ legveszélyesebb úticéljai

Utazás2021. dec. 12.Bódy Géza
A rovat támogatója:

Halál-völgy, Kígyó-sziget, az ördög úszómedencéje - jól meggondolta hogy külföldre utazik? Azért az utasbiztosításról se feledkezzen meg!

A legtöbb utazó tudja, hogy külföldi utazás esetén hatalmas segítség az utasbiztosítás, de vajon mi a helyzet akkor, ha vakmerő módon egy kifejezetten veszélyes úti célt szemeltünk ki? Erre kerestük a választ a Netrisk.hu termékfejlesztési vezetőjével, ráadásul úgy, hogy a koronavírus miatti utazási korlátozások újra borzolják az idegeket.

Sajnos nincsenek jó híreink: a biztosító automatikusan mentesül a kártérítési kötelezettség alól, ha utazásunk során gondatlanul járunk el, vagy olyan térségbe látogatunk, amely utazásra nem javasolt. Így tehát ha külföldi utazásunk alatt beosonnánk egy helyszínre, ahova nem léphetnek be turisták, és ott balesetet szenvedünk, a gondatlanságunk miatt nem számíthatunk anyagi segítségre. Ugyanez vonatkozik azokra a térségekre, amelyeket a Külügyminisztérium nem javasol utazásra, hiszen ezeknek a meglátogatása fokozott biztonsági kockázatot jelent. Érdemes tehát alaposan átgondolni, hogy hova szeretnénk elutazni: kalandokban és izgalmakban a biztonságosabb úti célokon is részünk lehet, azonban egészségből csak egy van, így mindig a testi épségünk legyen az elsődleges szempont!

Cseh Anett elmondta azt is, hogy vannak biztosítók, amelyek védettségi igazolványhoz kötik a károk megtérítését, és előfordulhat, hogy egyes fedezetek csak az oltottakra vonatkoznak. Szintén nem egységes, hogy a Covid-fedezet a világ mely országaiban érvényes, és a kártérítés maximális összege is függhet a biztosítótól, így nagyon fontos, hogy mielőtt megkötjük a biztosítást, ismerjük meg a részleteket – hangsúlyozza a szakember. Viszont érdemes tájékozóni, hol vannak most pillanatnyi korlátozások.

A különböző országokba történő beutazás általános feltételeiről a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az adott országokba akkreditált külképviseletei minél körültekintőbben igyekeznek tájékozódni és tájékoztatást nyújtani a mindenkori rendelkezésre álló információk alapján.

...és akkor jöjjenek a legkülönlegesebb, legveszélyesebb országok:

Oroszország, Halál-völgy

Nem kecsegtet túl sok jóval a kamcsatkai Halál-völgy neve, nem véletlenül: a félsziget egy pontján évtizedekkel ezelőtt megfigyelték, hogy a hó és jég olvadását követően állatok hullanak el mindenféle külsérelmi nyom nélkül. A két kilométer hosszú, 500 méter széles területet, és a különös jelenséget két vulkanológus fedezte fel 1975-ben, és megállapították, hogy a haláleseteket a környező vulkánokból felszabaduló mérges gázok okozzák. A völgy természetesen zárva van a turisták előtt, azonban az érdeklődők biztonságos távolságból megfigyelhetik a területet. A legmelegebb hónapokban, az olvadás időszakában ezt a lehetőséget korlátozhatják, így ha feltétlenül erre az élményre vágynánk, indulás előtt érdemes utánanézni a nyitva tartásnak.

Bolívia, Madidi Nemzeti Park

A Bolíviában található, lenyűgöző Madidi Nemzeti Park biodiverzitás szempontjából a világ élvonalába tartozik: számtalan növény- és állatfajt megtalálunk itt, köztük több mint 120 ezer különböző rovarfajt. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy rengeteg olyan veszélyes élőlénnyel – és élősködővel – találkozhatunk itt, akikkel nem szívesen kereszteznénk az utunkat. A különböző mérges pókok, kígyók és paraziták mellett a növények is veszélyesek lehetnek, így még a legkalandvágyóbb turistáknak is érdemes megfontolniuk, hogy ellátogatnak-e ide.

Brazília, Kígyó-sziget

A kígyófóbiások most jobb, ha továbbgörgetnek: Brazíliában találjuk az Ilha da Queimada Grandét, amelyet inkább csak Kígyó-szigetként emlegetnek. Több mint tízezer évvel ezelőtt a tengerszint emelkedése elszigetelte a területet Brazíliától, és természetes ellenség híján az évszázadok során olyannyira elszaporodtak a kígyók, hogy ma már ők uralják a szigetet. Nem is akármilyen kígyókról van szó: az arany lándzsakígyó mérge a legveszélyesebbek közé tartozik, így szigorúan szabályozzák, hogy ki léphet a sziget területére.

Etiópia, Danakil-mélyföld

A tengerszint alatt elhelyezkedő Danakil-mélyföld legalább olyan pusztító, mint amilyen gyönyörű. A térségben két aktív vulkán is működik, a tájat pedig emellett több gejzír és savas tó színesíti – szó szerint. A vízben és a talajszinten zajló kémiai reakciók nyomán a víz és a kőzetek egészen lenyűgöző színekben pompáznak, így szinte már nem is e világi a látvány. Az itt felszabaduló gázok, valamint a savas víz természetesen komoly egészségkárosodást okozhatnak, így több okból is érdemes inkább képeken élvezni a Danakil-mélyföld pompás látványát.

USA, Death Valley Nemzeti Park

Nem csak Oroszországnak, az Amerikai Egyesült Államoknak is megvan a maga halál-völgye: a Death Valley Nemzeti Parkot riasztó neve ellenére közel egymillió látogató keresi fel évente. Ez a vidék a világ egyik legforróbb területe, így a nyári hónapokban kifejezetten óvatosnak kell lennünk itt: készüljünk kellő mennyiségű ivóvízzel (az autóban legyen nálunk tartalék is), és a legjobb, ha légkondicionált autóval indulunk útnak, amellyel csak a kijelölt, betonozott útszakaszokon közlekedjünk. A szélsőséges körülmények ellenére a park igen gazdag természeti látványosságokban, valamint elismerésre méltó növény- és állatvilággal is rendelkezik.

Zambia, Az ördög úszómedencéje

A Zambia és Zimbabwe határánál húzódó Viktória-vízesés legnépszerűbb látványossága egy természetes módon kialakult medence, amelyet az ördög úszómedencéjeként is emlegetnek. Életre szóló élmény megmártózni benne, azonban ha nem megfelelő vízállás idején tesszük mindezt, könnyedén életveszélyes helyzetbe keveredhetünk. Az „ördög úszómedencéje” ugyanis csak alacsony vízállás esetén biztonságos: magasabb víz esetén a természetes „kőpillér” nem védi kellő mértékben a fürdőzőket, a gyors sodrás pedig akár a vízesés tetejéről is lesodorhat minket.