Aki mindkét oltást felvette, bátran tervezhet utazást

Utazás2021. okt. 24.Bódy Géza
A rovat támogatója:

A koronavírus-veszély ellenére jól teljesít a hazai turisztikai ágazat, soha ennyi magyar ember nem nyaralt még a három nyári hónapban a vidéki Magyarországon. Hogy az utazási kedv továbbra is dübörögjön, nem árt néhány alapvető szabályt betartani, sőt az utasbiztosításról sem szabad megfeledkezni!

A turisztikai célok elérését segíti országszerte az a több száz fejlesztés, amely a pandémiaválság ellenére is folytatódik, hogy európai színvonalú, családbarát, minőségi, négyévszakos kínálat fogadja mind a belföldi, mind a külföldi vendégeket. A Magyar Turisztikai Ügynökség ismertetése szerint a Kisfaludy program keretében 40 új szálloda épül, 14 ezer magánszálláshely, közel 600 panzió és 114 strand válik korszerűbbé. Tucatnyi attrakció, kastély, vár és gyógyhely újul meg, kiemelt figyelmet fordítva a fenntarthatóságra, amely kulcskérdés az ágazat fejlődési irányait figyelembe véve.

A belföldi turizmus idén nyáron újabb rekordokat döntött, soha ennyi magyar ember nem nyaralt még a három nyári hónapban a vidéki Magyarországon, és minden remény megvan arra, hogy már 2022-ben elérjük a 2019-es kiemelkedő év szintjét - közölte az ügynökség.

Aki mindkét oltást felvette bátran tervezhet utazást őszre és télre is. Azonban az utasbiztosításról sem szabad megfeledkezni!

Ennek kiválasztásakor érdemes alaposan átgondolni, hogy pontosan mire van szükségünk: autós utazáskor például szükségünk lehet gépjármű assistance szolgáltatásra, aktív pihenés esetén pedig érdemes sport célú ajánlatok között böngészni.

Mielőtt döntenénk, feltétlenül hasonlítsunk össze több ajánlatot is: a Netrisk.hu utasbiztosítás kalkulátorában külön jelzést kaptak a Covid-fedezettel rendelkező utasbiztosítások, így könnyebb lehet a választás – mondja Cseh Anett a vállalat termékfejlesztési vezetője. Mint fogalmaz, az ajánlatok pontos összehasonlításához mindenképpen olvassuk át a részletes szerződési feltételeket, hiszen biztosítóként változhat, hogy milyen feltételekkel térítenek a koronavírussal kapcsolatos károkra, és az is, hogy pontosan milyen szolgáltatásokat nyújtanak.

Vannak biztosítók, amelyek védettségi igazolványhoz kötik a károk megtérítését, és előfordulhat, hogy egyes fedezetek csak az oltottakra vonatkoznak. Szintén nem egységes, hogy a Covid-fedezet a világ mely országaiban érvényes, és a kártérítés maximális összege is függhet a biztosítótól, így nagyon fontos, hogy mielőtt megkötjük a biztosítást, ismerjük meg a részleteket – hangsúlyozza a szakember.

Akár karanténról, akár megbetegedésről van szó, senki sem szeretné, hogy a várva várt utazása füstbe menjen a koronavírus miatt.

Fontos, hogy utazóként felelősen viselkedjünk, hiszen néhány egyszerű szabály betartásával sokkal nagyobb biztonságban tudhatjuk magunkat és útitársainkat. Természetesen a legfontosabb, hogy ha betegnek érezzük magunkat – legyenek akármilyen enyhék a tüneteink – ne induljunk útnak, főleg, ha busszal, vonattal vagy repülővel utaznánk, hiszen a zárt térben könnyedén megfertőzhetjük a többi utazót.

Ha tehetjük, az utazásunk előtt egy héttel már kerüljük a zsúfolt belső tereket, nehogy az utolsó pillanatban árnyékolja be az utunkat egy váratlan betegség – a Netrisk.hu-n online, személyes kontaktus nélkül köthetjük meg a biztosításunkat, így nem kell aggódnunk a sorban állás és a zsúfoltság miatt.

Az úticélunkon tartsuk be a járványügyi intézkedéseket, és ügyeljünk a higiéniára.

Étkezés előtt és tömegközlekedés használata után mossunk kezet vagy használjunk kézfertőtlenítőt, és szükség esetén hordjunk maszkot. Legyen gondtalan az idei nyaralás a szezon vége felé is – vigyázzunk egymásra!