Ausztrália legújabb nemzeti parkja egy igazi vízi-csodaország

Utazás2020. márc. 8.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A látogatókat kristálytiszta víz és festői környezet várja. A nemzeti parkot rendkívül gazdag flórája és faunája teszi még különlegesebbé.

Nyugat-Ausztrália partjánál fekszik a Houtman Abrolhos szigetcsoport, amely 192 szigetből és kisebb sziklás szirtekből áll. Maga az új nemzeti park 105 szigetet foglal magába, amelyeket kristálytiszta, érintetlen víz ölel körül – olvasható a Lonely Planet oldalán.

A szigeteknél a Leeuwin-áramlatnak köszönhetően meleg a víz. Az áramlat ezenkívül jelentős szerepet játszik a sziget tengeri növény- és állatvilágának alakulásában: a trópusi- és a mérsékelt éghajlatot kedvelő fajok egyaránt megtalálhatóak a szigeteken.

A nemzeti park kijelölését még 2017-ben jelentették be, és 10 millió dolláros költségvetést különítettek el két évre (2019–2021) a régió fenntartható turisztikai tervének kidolgozására. A pénzt látogatóknak szánt létesítmények létrehozására és a fenntartható turizmus támogatására fordítják. Ez az első olyan nemzeti park, amelyet a McGowan kormány által létrehozott „Plan for Our Parks” kezdeményezés keretében hoztak létre. A cél, hogy legalább ötmillió hektár új természetvédelmi területet létesítsenek a következő öt évben.

A Department of Biodiversity, Conservation and Attractions szóvívője szerint a szigetcsoportot áthatja a történelem. Összesen 19 hajótörés helyszíne volt az idők során, itt futott zátonya a híres Batavia is, amely a túlélő hajótöröttek közötti zendülés és mészárlás miatt vált hírhedtté. A szóvivő kiemelte, hogy

a szigeteken számos olyan állatfaj él, amelyek közül sok különleges védelmet élvez. Ezen túlmenően Ausztrália egyik legnagyobb és legfontosabb tengeri madárélőhelye is. 

A látogatók egynapos kirándulásokat tehetnek a nemzeti parkban, ahol úszhatnak és búvárkodhatnak is, bár sok szigeten korlátozott a belépés a sekély víz miatt.