Utazzon ide - Ezek a gyönyörű helyek lettek Európa kulturális fővárosai

Utazás2019. ápr 10.Péni Zsuzsa-Szabó Anna
A rovat támogatója:

Két olyan városka lett idén Európa kulturális fővárosa, melyek sokezer éve lakott települések. Az olasz csizma alján fekvő álomszép Matera és a bolgár Plovdiv lélegzetelállító kulturális örökséggel büszkélkedhetnek, mindkettő ideális uticél.

A két különlegesen szép és érdekes városka közös pontja a több mint hatezer éves múlt. Ám míg Plovdiv egy kulturális, történelmi, vallási és építészeti stíluskavalkád, ahol az ókori Hellásztól kezdve az összes történelmi kor lenyomata megtalálható, addig a dél-olaszországi Matera csodaszép barlanglakásai és barlangba vájt templomai az ősi és a mai kultúra csodálatos keverékét adják. 

Plovdiv

Szófiától mintegy másfél órás autóúttal juthatunk el a Marica folyó partján, a hegyek között elhelyezkedő, tündéri ékszerdobozba, ahol egészen eklektikus, néha már-már bizarr formában is köszön vissza a több ezer éves történelem. A város feletti egyik dombon egy szovjet katona gigantikus szobra áll, mellette egy cári orosz emlékmű szerénykedik, az ókori római amfiteátrum közvetlen közelében pedig jól megfér a török hódoltság idején épült dzsámi, és az ortodox keresztény templom.

A belvárosban az ókori Hellász, az ókori Róma, a török hódoltság, a cári Oroszország, a 18. század barokk vonulata és a szovjet örökség békében megférnek egymással. 

Plovdiv, amely az első bolgár város, amely magáénak mondhatja Európa Kulturális Fővárosának címét eredetileg hét dombra épült, pont, ahogy Róma, ámbár ma már csak hat őrködik a város felett.  

Első lakói i.e. 4000-ben telepedtek le, i.e. 342-ben Macedóniai Fülöp, Nagy Sándor édesapja nevezte el Philippolisznak, amelyből a most is használatos nevét származtatjuk. 815-ben vált Bulgária részévé.

A mai Plovdiv óvárosát 18-19. századi, színes, mintás épületek díszítik, melyek jelenleg múzeumokként és galériaként működnek. Itt tartják azokat a rangos zenei és művészeti fesztiválokat, amelyre most rengetegen kiváncsiak. A központ macskaköves utcáin nagy a nyüzsgés, tele vannak a hangulatos kávézók, de a szokásoktól eltérően Plovdivban nem a bevásárlást, hanem a kultúrát helyezik a központba.

Már az maga elég élményt nyújt, hogy a szűk utcákat róva megismerhetünk több ezer éves történelmet: a településért harcoltak a görögök, a rómaiak, a bizánciak, az oroszok és a szovjetek, így szinte minden korból felfedezhetünk egy-egy szívdobbanást: ősi épületeket, romokat, kolostorokat.

A térségben számos ókori látványosságot tártak fel, de meg kell említenünk a 14. századi Dzsumaja mecsetet is, amely a török időkből származik és a legrégebbi európai mecsetnek tartják. Érdemes ellátogatni a Sachat dombra, melynek tetején épült toronyóra Kelet-Európa egyik legrégebbi gyöngyszeme.

Matera

Sok gyönyörű hely található Olaszországban, Matera barlangvárosa, egyben az ország legnagyobb szabadtéri múzeuma mégsem véletlenül lett Európa Kulturális Fővárosa. A déli Basilicata régióban, Baritól nem messze található páratlan szépségű városka a világ harmadik legősibb települése Jerikó és (a szíriai polgárháborúban súlyosan megrongált) Aleppo után. A paleolit korban kifaragott materai barlangházakban egészen az ötvenes évekig (!) laktak. 

A barlangokban kialakított templomok, és azok álomszép, 11.-17. századi freskói is egyedülállóak, a szűk sikátorok, a meredek lépcsősorok és a fehérre meszelt házacskák pedig csodálatos hangulatot adnak a városkának, mintha csak egy bibliai helyen járnánk.

A barlanglakásokban élőket a nyomorúságos körülmények miatt áttelepítették a modern városrészekbe, és az olasz kormány visszaállította sértetlen állapotukba a sziklaüregeket, amelyek 1993 óta az UNESCO Világörökségének részét képezik. A város a több mint 100 templomáról és szentélyéről is híres, a legszebb talán a legmagasabb pontra épült materai dóm, ahonnan gyönyörű panoráma tárul elénk.

A település sokban emlékeztet a varázslatos török Kappadókiára, ahol szintén barlangokba vájt házakban éltek több ezer évig.

Ha Materában járunk, a basilicatai konyhaművészet remekeit is megkóstolhatjuk, elsősorban a sajtkülönlegességeket (mozzarella, scamorza) és a padlizsánból készült, olajbogyóval ízesített specialitásokat. A várostól nem messze fekszik Puglia, az olasz csizma sarka, ahol számtalan csodaszép, fehér homokos strand közül választhatunk.

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.