Autóbérlés külföldön: nem árt figyelni!

Utazás2021. jún. 13.Bódy Géza
A rovat támogatója:

Külföldi nyaralásaik során sokan bérelnek autót. Ennek előnye, hogy kényelmesebb, sokszor gyorsabb megoldást jelent, és sokkal szabadabban fedezhető fel a kiválasztott úti cél. Azonban célszerű körültekintően eljárni.

Autóbérlés előtt az első és legfontosabb dolog, hogy megfelelően tájékozódjunk a bérleti szerződés megkötése előtt. Bár sok társaság nagyon kedvező árakat hirdet, érdemes utánanézni, hogy pontosan mit tartalmaz ez az ár. Lehetséges ugyanis, hogy nem tartalmaz bizonyos plusz szolgáltatásokat, amelyekre nekünk azonban szükségünk lenne – olvasható a az Európai Fogyasztói Központ tájékoztatójában.

Fontos információ a fizetéssel kapcsolatban, hogy a társaság kér-e egy bizonyos biztonsági letétet.

Ezt olyan esetekre írhatja elő a társaság, mint például a kulcs elvesztése, esetleges sérülések az autón, vagy a nem megfelelő üzemanyag-mennyiség az autó visszaszolgáltatásakor. Lehetséges, hogy a társaság erre a célra készpénzt kér, de az is lehet, hogy a fogyasztó által megadott bankkártyán zárol előre egy összeget erre a célra. Ha nem következik be olyan esemény, amely indokolttá tenné a felhasználását, az összeg a szerződés megszűnésekor visszajár. Azonban az összeg mértékéről és azokról az eseményekről, amelyek esetén a társaság felhasználhatja a biztosítékot, a fogyasztót tájékoztatni kell.

Mindig kérjünk egyértelmű információt arról, hogy pontosan mit tartalmaz a bérleti díj és mi az, amiért plusz díjat kell fizetnünk! Továbbá célszerű általános tájékoztatást kérni a helyi közlekedési szabályokról, mint például sebességhatár, lámpahasználat.

Az autókölcsönző vállalkozások társaságonként eltérhetnek. Általában ilyen extra szolgáltatásnak minősül, ha gyermekülést is szeretnénk igénybe venni, ha nem csak egy személy fogja vezetni a bérelt autót, de plusz költség merülhet fel a vezető életkorától függően is. Szintén plusz költséget jelenthet, ha az autót például repülőtéren vesszük át vagy adjuk le, illetve az egyes plusz biztosítások is extra költségként merülnek fel.

A meglepetések és a kellemetlenségek elkerülése végett mindig alaposan olvassuk el a szerződést, illetve az általános szerződési feltételeket (ÁSZF)!

Mi a helyzet az üzemanyaggal? Erről is tanácsos megfelelően tájékozódni, mert lehetséges, hogy ha nem a szerződésnek megfelelő üzemanyag mennyiséggel juttatjuk vissza az autót a kölcsönző társaságnak, akkor plusz költségeket számítanak fel.

Lehetséges, hogy a bérbeadó azt kéri, hogy a teli tankkal átadott autót közel üres tankkal vigyük vissza. Ebben az esetben a társaság nem téríti meg annak a plusz üzemanyagnak az árát, ami az üzemanyagtartályban van a visszaszolgáltatáskor. Lehet olyan eset is, amikor a tele tankkal átvett autót teli tankkal kéri vissza a társaság. Ekkor, ha nem teli tankkal szolgáltatjuk vissza a gépjárművet, nekünk kell állni az utólagos tankolás költségét. Minden esetben tájékozódjuk arról, hogy milyen típusú üzemanyagot használ a bérelt személyautó, és itt is tanácsos alaposan elolvasni a szerződés és az ÁSZF megfelelő rendelkezéseit.

Szintén fontos előzetesen tisztázni, hogy a megállapított bérleti díj tartalmaz-e a biztosítást, és ha igen, akkor milyen fajta biztosítást (törés, baleset, lopás, kötelező felelősségbiztosítás esetére), foglal magában az ár. Az Unió tagállamaiban megkötött autóbérleti szerződések esetén jellemzően a bérleti díj magában foglalja a kötelező felelősség biztosítás díját is. Minden esetben kérjünk tájékoztatást a kölcsönző társaságtól a biztosításokra és azok díjaira vonatkozóan.

Az autó átvételekor kitöltendő papírok közül talán a legfontosabb az autó állapotát leíró dokumentum.

Ez általában egy, a társaság által előre elkészített ábra, amelyen a fogyasztó jelenlétében bejelölik az autón lévő minden olyan sérülést, mely az átvételkor az autón található. Minden esetben jegyeztessünk fel mind az autó külsején, illetve belső terében található sérüléseket! Ha nem kapunk a társaságtól előre elkészített nyomtatványt vagy ábrát a sérülések rögzítésére, akkor jegyezzük fel mi írásban és írassuk alá a társaság képviselőjével. Emellett készíthetünk fényképeket is az autóról.

Amennyiben az autóval bármilyen probléma merülne fel, minden esetben hívjuk fel a társaságot. Ők fogják megmondani, hogy pontosan mi a teendő.

Soha ne javítassuk meg magunk az autót anélkül, hogy tájékoztattuk volna a társaságot a problémáról és hozzájárultak volna a javíttatáshoz.

Egyes társaságok meghatározzák azt az időintervallumot, amelyen belül be kell jelenteni a meghibásodást.

Baleset esetén mindig írjuk fel azok nevét és címét, akik a balesetben érintettek voltak. Itt is érvényes, hogy minél előbb vegyük fel a kapcsolatot a társasággal, továbbá, ha bárki megsérült, vagy vita van abban, hogy ki okozta a balesetet, akkor azt jelentsük a rendőrségnek is. Az autó átvételekor a társaságnak át kell adnia egy baleset bejelentő nyomtatványt is, melyet baleset esetén ki kell tölteni. Mindig kérjük ezt a nyomtatványt, akkor is, ha a társaság nem adná át automatikusan.

Apropó baleset! Külföldi utazás során elengedhetetlen az utasbiztosítás.

Az egyes szerződések lényegesen eltérhetnek egymástól a fedezetbe vont országok, valamint a Covid-19 megbetegedéshez, a járványhelyzethez kapcsolódó szolgáltatások tekintetében is. Érdemes mindig megnézni, hogy a választott alapbiztosítás mellé milyen kiegészítő szolgáltatások vehetőek igénybe a koronavírushelyzet kapcsán – hívja fel figyelmünket Cseh Anett a Netrisk.hu termékfejlesztési vezetője.

Lényeges eltérések vannak az útlemondás biztosításokban is, nemcsak a Covid-19 kapcsán, de egyéb élethelyzeteket illetően is.

A társaságok ugyanis gyorsan és rugalmasan alkalmazkodnak a változó feltételekhez a fedezetek alakításával, hogy minél gyorsabban visszaálljon a tavaly bezuhant piac a korábbi szintre.

Az utasbiztosítás nem érvényes a Konzuli Szolgálat által I. kategóriába sorolt, utazásra nem javasolt országokban, térségekben. Megköthető ugyanakkor az utasbiztosítás, amennyiben II. kategóriába sorolt, vagyis „Fokozott biztonsági kockázatot rejtő” országba történik az utazás. Ez jelenleg 42 országot takar.

Fontos, hogy a járványhelyzet miatt konzultáljunk a biztosítónkkal, így a számunkra legmegfelelőbb utasbiztosítási csomagot választhatjuk ki, akár a Netrisk.hu portálon keresztül.