Egyre több európai nyaralóhelyet bezárnak vagy szigorításokat vezetnek be

Utazás2020. aug. 26.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Néhány héttel azután, hogy a legtöbb helyen megnyitották a határokat az utazók számára, egyes országok újra lezárásokat rendeltek el, gyakran olyan hirtelen, hogy a turistáknak a lehető leggyorsabban kell intézniük a hazautazást, mielőtt életbe lépne a karantén. Horvátországot az új szigorítások miatt csak a múlt hétvégén 120 ezer külföldi turista hagyta el.

Több ország is méltatlannak érzi, ha a „vörös zónába” kerül, a listára, ahol azok a helyek vannak, amik a Covid-19 szempontjából nem számítanak biztonságos úticélnak. Horvátországot például nemrégiben törölték az Egyesült Királyság biztonságos országait tartalmazó listájáról.

Ez azt jelenti, hogy bárki, aki az Egyesült Királyságba érkezik Horvátországból, annak kötelező 14 napos karanténba vonulnia.

A döntés azután érkezett, hogy egyre több a megfertőződés az európai országokban, viszont így brit turisták tízezreinek utazását hiúsították meg. Horvátországot egyébként nemrég a szlovénok és az osztrákok is a vörös listára tették – írja a CNN Travel.

Horvátországot több tízezer külföldi turista hagyta el a hétvégén, miután több környező ország is szigorításokat vezetett be. Az MTI adatai szerint

csak a múlt hétvégén 120 ezer külföldi turista hagyta el az országot, jelenleg 640 ezren tartózkodnak Horvátországban, a legtöbben a németek vannak.

Belgium a következő országokat sorolta a járvány szempontjából magasabb kockázatú úticélokhoz: Málta, Dánia, Finnország, Litvánia, Bulgária és az Egyesült Királyság. Norvégia is számos úticélt adott hozzá a saját listájukhoz, köztük Görögországot, Írországot és Ausztriát.

A napokban Franciaországot a nem biztonságos úticélok közé sorolta az Egyesült Királyság, ami heves tiltakozásokat váltott ki a brit nyaralókból, akik minden évben odautaznak nyaralni, és a francia hatóságok esetében is, akik azzal fenyegetőznek, hogy válaszul ők is bevezetik a karantént az Egyesült Királyságból érkezőknél.

A turistáknak most el kell dönteniük, hogy elhalasztják, lemondják vagy elmennek-e a már befizetett utazásokra, vállalva a két hetes karantént bizonyos országok esetében.

A jelenlegi helyzet messze nem olyan már, mint júliusban volt, amikor a legtöbb európai ország tárt karokkal fogadta az utazókat. Az irányelvek persze folyamatosan változhatnak, de azt senki sem tudja megjósolni, milyen gyorsan és milyen gyakran változtatják meg őket a követő hetekben.